Yeni Bir Yarışçı: Continental Ac2ated

Sürükleyici ses sistemleri, bir arabanın müşterileri düşünmeye iten en önemli parçlarından biridir. Günümüzde teknolojilerin sürekli bir gelişim halinde olması dolayısı ile ses sistemlerinde de bir yarış alanı oluştu. Continental Ac2ated de bu yarışta yerini alıyor.

continental ses sitemleri

Audi, Bang & Olufsen’in 3D Premium Ses Sistemini sunuyor, Mercedes, Burmester’ın üst düzey 3D surround ses sistemini sağlıyor, Range Rover’ın Meridien’i 3D araç içi surround ses vaat ediyor.

Maserati Levante’deki Bowers & Wilkins sistemi, 17 hoparlör aracılığıyla 1280 watt verebilir. Bentley Flying Spur’daki NAIM ünitesi 21 hoparlör aracılığıyla 2200 watt güç sağlar. Revel Ultima 3D sistemi Lincoln Aviator içine 28 hoparlör ve 1200 watt koyar. 2021 Cadillac Escalade’nin Platinum donanımı, 36 hoparlörlü bir AKG Studio Reference sistemi ile birlikte gelir.

Yeni Hoparlörler Nereye Kadar?

Üreticiler her geçen gün yeni hoparlörler ekleyerek ses sitemlerini geliştiriyor. Bu üreticiler, araçta yer kalmayana kadar hoparlör eklemeye devam edebilir. Ama belki de bir sonraki adım Continental Automotive’in attığı yaklaşımdır. Kaliteli lastikleri ile tanınan Alman tedarikçi, tasarımcıların aracın kokpitine yaklaşma şeklini değiştiriyor. Ac2ated teknolojisi ile aracı ağırlıktan, enerjiden, yerden tasarruf ettiren ve bir hoparlöre dönüştürüyor.

Ac2ated, aktüatörler (actuator) veya uyarıcılar (exciter) kullanır. Bir aktüatör, yüksek frekanslı titreşimler yapabilen aktif bir yüzeye sahip küçük, disk benzeri bir silindirdir. Continental’in inovasyon ve İnsan Makine Arayüzü uzmanı Susan Drescher, “Araçtaki bir yüzeye bir uyarıcı yerleştiriyoruz,” dedi. “O yüzeyden bir ses oluşturmak için çok hafif bir titreşim vererek arabada hoparlörlerin takılı olmasının aksine arabanızın parçalarının hoparlör haline gelmesini sağlıyoruz. ”

Titreşimler Yoluyla Konser Salonu Hissi

İlke, tellerin enstrümanda yankılanan titreşimler gönderdiği keman veya akustik gitarlarda kullanılanla aynı. Continental’e göre sonuç, araç yolcularına “sesle çevrili bir konser salonunda oturuyormuş gibi” hissettiriyor.

Teknoloji hiç görülmemiş bir yenilik değil. Amazon, Dayton Audio exciter’larını 20 dolara satıyor. Solid Drive gibi şirketler ev ve ofis kullanımı için sistemler yapıyor.

continental ac2ated

Continental, Ac2ated’i ilk olarak 2018’de Tüketici Elektroniği Fuarı’nda gösterdi. CES 2020’de Continental, Ac2ated ile Sennheiser’ın AMBEO 3D teknolojisini eşleştiren Sennheiser ile bir ortaklık kurduğunu duyurdu. AMBEO, dijital kaynak sinyallerini geliştiren algoritmalar sağlar, sesi geliştirilmiş uzamsal yeniden üretim ve aslına uygunluk ile araca yayar.

Aktüatörler, geleneksel hoparlörler gibi aracın yapısında bulundukları için, Ac2ated’in doğru şekilde uygulanması, araç tasarlanırken bir otomobil üreticisi ile çalışmayı gerektiriyor. Bu da Ac2ated ve AMBEO 3D teknolojisinin birleştiği nokta oluyor.

İkinci El Otomobil İlanları

1 YORUM

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here