BMW’nin Tarihi: Dünden Bugüne Neler Oldu?

0
13235
bmw tarihçesi

BMW’nin Tarihi

Konu BMW olunca internette kaynak bulmak çok kolay. Ancak bu konuda yani BMW’nin tarihi hakkında verilen bilgilerin çoğu birbirini tekrarlıyor. Peki, gerçek bir BMW meraklısı BMW’nin tarihçesi hakkında detaylı bilgiye nereden ulaşacak? İşte tam da bu ihtiyaçtan yola çıkarak çok keyifli bir içerik hazırlamak üzere araştırma yaptık. İşte BMW’nin tarihçesi.

BMW’nin Açılımı Nedir?

Önce markanın yaygın adı olan BMW’nin açılımından bahsedelim. BMW, Bavyera Motor Fabrikaları sözcüklerinin Almancası olan Bayerische Moteren Werke sözcüklerinin baş harflerinden oluşuyor. Yani bu çok havalı üç harf kombinasyonun anlamı oldukça basit.

İlk BMW Fabrikası Nerede Kuruldu?

İlk BMW fabrikası sanıldığı gibi Bavyera’da kurulmadı. İlk BMW fabrikası, Münih’te yaklaşık 100 yıl önce kuruldu. Temelde uçak motoru üretmek üzere kurulan fabrika, ilk BMW uçak motorunu 1913’te üretti. Bu ilk BMW fabrikasının adı ise RAPP Motorenwerke idi. ‘İlk BMW fabrikasını kim kurdu’ sorusunun cevabı ise: Karl Friedrich Rapp. Bugünkü anlamıyla gerçek bir startUp porje geliştiren Rapp, dünyanın en başarılı girişimlerinden birini başlattı ve başarıyla sürdürdü.

Yüksek İrtifa Elde Eden BMW Uçakları

1913’te ilk uçak üretildikten sonra Max Friz adlı mühendisin fabrikada işe başlamasıyla hikaye biraz daha başarı odaklı olmaya başladı. Çünkü Friz, söz konusu savaş yılalrında mümkün olduğunca yüksek irtifada uçabilen uçak motorları üretmeye kafayı biraz takmıştı. Bundan sonra üretime başlayan Firz ilk prototip için 600 adet sipariş almayı başardı.

BMW’nin Tarihi: Yeni Bir Şirket Adı Gerekti!

600 yüksek irtifalı uçak motoru siparişinin ardından Karl Friedrich Rapp, mevcut ortaklarıyla yolunu ayırıp tamamen kendi başına olacağı bir yolculuğa çıkmaya karar verdi. Bu yeni şirketin adının da Bayerische Moteren Werke olmasına karar verdi. Zamanla bu uzun şirket adı yerini bugün çok aşina olduğumuz BMW’ye bırakır.

Yüksek irtifalı uçaklarla BMW 1919’da dünya rekoru kırar ve Bayerische Moteren Werke için işler iyice açılır.

Bundan sonra savaş yıllarını takiben otomobiller için motor üretmeye başlayan marka, bu alanda hızlı ve çok kendine özgü bir yolculuğa çıkar. Bugün BMW markasının uçaklarla pek ilgisi yok. Ama dünyanın en çok talep gören arabalarını ve motosikletlerini üretiyor.

Hayalinizde bir BMW varsa arabam.com ikinci el BMW ilanlarını inceleyebilirsiniz. Ayrıca BMW test içeriklerini de okuyabilirsiniz. Farklı BMW modellerini test eden arabam.com test pilotları, izlenimlerini keyifle aktarıyorlar.

2. El Araba İlanları

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here