Tamamen Yerli ve Milli BMC Tulga Gurur Veriyor!

15
40612
BMC Tulga

Bugünlerde otomobil piyasasında en çok konuşulan konu: BMC Tulga pick-up. Üstelik sadece biz konuşmuyoruz, dünya otomotiv basınında da epeyce yer verildi ona. Çünkü bizim için ilk yerli araç üretimi olması önemli ama dünya otomotiv sektöründe de ilk olacak bazı özellikleri var. Bakalım BMC’nin pikapı Tulga hakkında neler öğrendik?

Tamamen Yerli ve Milli BMC Tulga Pick-up Gurur Veriyor!

Geçtiğimiz günlerde Cumhurbaşkanı da BMC pick-up’ı Tulga’yı kullandı. Biz de sizler gibi %100 yerli ve milli araç olarak tanıtılan bu pick-up’ı merak ettik. İlk yerli araç olarak tanımlanan Tulga hakkında şu sorulara yanıt aradık?

  • BMC Tulga gerçek mi?
  • BMC Tulga nerede üretiliyor?
  • BMC Tulga gerçekten yerli mi?
  • Tulga pick-up’ın teknik özellikleri neler?
  • “Tulga” ne demek?
  • BMC Tulga ne zaman piyasaya sürülecek?
  • BMC Tulga fiyatı ne?

Sorularla BMC Tulga İncelemesi

Tamamen yerli sloganıyla bir araç tanıtılınca elbette o, epeyce merak konusu oluyor. Milletçe, bu “yerli araba” konusuna fena taktık. Eeee haksız da sayılmayız. Bakınız, bugün İran’ın, Slovakya’nın, Çekya’nın yani o dev ekonomili Avrupa ülkeleri dışındaki pek çok ülkenin yerli otomobili var. Bizim de olmalı. Hele de böyle büyük bir pazara sahipken tüketen değil üreten olmalıyız. İşte bu eksende pek çok kişi BMC’nin Tulga adlı pick-up modelini merak etti. Bir kaç soruda kendisini tanıyalım:

  • BMC Tulga gerçek mi?

Sorulardan ilki bu. Çünkü bir kaç eskiz gösterip bizi heyecanlandıran pazarlamacılardan sıkıldık. Kanlı canlı içine girip oturulan, motoru çalışan bir araç görmeden ikna olmaz hale geldik. BMC’nin yerli pikap modeli Tulga, gerçek. Henüz prototip ancak bir prototip için bile fazla gerçek. Burada şunu demek istiyoruz, otomobil gazetecileri sıklıkla dünya fuarlarına gider ve buralarda prototip araçları görürler. İnanın pek çok prototip sadece bir kaportadan ibarettir. Ancak Tulga, sadece ufak tefek detayları üzerinde çalışılan tastamam bir araç. Zaten Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da onun direksiyonuna geçip kullanmıştı. Özetle; Tulga, gerçek ve gurur verici.

2. El pick-up ve arazi aracı fiyatları burada!

  • BMC Tulga nerede üretiliyor?

İzmir BMC fabrikasında üretilecek. Hatta pek çok otomobil gazetecisi de İzmir’deki BMC fabrikasına gidip aracı inceledi.

  • BMC Tulga gerçekten yerli mi?

Şimdi BMC’nin ve Tulga’nın ne kadar yerli olduğu konusunu açalım.

  1. BMC markası yani British Motor Company markası temelde bir İngiliz markası. Ancak 1989 yılında Türk bir şirket BMC markasının tamamen satın aldı. Bu Türk şirketinin adı: Çukurova Holding. Yani marka yerli.
  2. Tulga modeli, Çukurova Holding’in İzmir’deki BMC fabrikasında üretilecek.
  3. Tulga’nın motoru, farları, şanzımanı vs hemen her şeyi Türkiye’de üretilecek.

Özetle; BMC Tulga, yerlidir.

  • Tulga pick-up’ın teknik özellikleri neler?

Tulga, henüz bir prototip. Yani üzerinde çalışılmaya devam ediyor. Bu aralar arazide testleri yapılan Tulga’nın teknik özellikleri bu nedenle net olarak açıklanmadı.

  • “Tulga” ne demek?

“tulga”, Osmanlıca bir kelime. Osmanlı’da askerin başını koruyan miğferlere “tulga” deniyordu. Bu kelimenin Selçuklu Türklerinden geldiği biliniyor.

  • BMC Tulga ne zaman piyasaya sürülecek?

Pek çok kişi, Tulga satılık mı ya da Tulga ne zaman satılacak diye merak etti. Ancak BMC Tulga, bugün için sadece güvenlik güçleri için üretildi. yani binek versiyonu olmayacak. Ama ileride ne olacağı belli olmaz tabi.

  • BMC Tulga fiyatı ne?

Yukarıda da bahsettiğimiz gibi sadece prototip olması nedeniyle Tulga’nın fiyatı belli değil. Ayrıca zaten binek pick-up olarak piyasaya sürülmesi, şimdilik, beklenmiyor.

BMC Tulga

BMC Tulga Neden Önemli?

BMC Tulga hakkında şu detayların altını çizmek lazım:

  1. %100 yerli ilk aracımız.
  2. Askeri amaçla üretilmiş çok başarılı bir araç. Bu da bizim üretip dünyaya satabileceğimiz bir araç olması açısından önemli.
  3. “doğuştan zırhlı” bir araç. Böyle örnekler çok nadir. Çünkü genellikle bir araca sonradan zırh yapılıyor.
  4. Camlarındaki dijital perde teknolojisi, bir ilk.
  5. Motoru da BMC mühendisleri tarafından üretiliyor.
  6. Hem gündüz farları, hem kısa farları hem de stopları LED teknolojisine sahip olan nadir askeri araçlardan biri.

 

 

15 YORUMLAR

    • Ahmet Bey merhaba,
      Evet, BMC, Tulga’nın teknik özelliklerini henüz paylaşmadı. Bu nedenle net bilgiye sahip değiliz. Ancak bilgiler paylaşıldığında biz de bir analiz yapıyor olacağız. İlginize teşekkürler

  1. Bu yazımı lütfen kimse muhalefet olarak algılamasın. Türkiye’de zaten motor üretiliyor ki! Ama kimin motoru üretiliyor yahut kimin lisansı ile üretiliyor? Bunları detaylandırmak lazım. Keza Şanzıman da öyle! Mesela Tuğra olarak tanıtılan ağır kamyon ve çekici serisi Çinli bir firmanın lisansı olarak üretilmiş versiyonu. Bu kamyonet tasarımda yerli filan olabilir ama teknik aksam ve altyapı yerli mi lisans mı, başkasının lisansı ile üretim mi? Lütfen, yazılar çok yüzeysel…

    • eğer kullanamayacaksanız bu yorumu yapma nedeniniz projelerimizi küçümsemekmidir ? işiniz gücünüz proje küçümsemek sen yap onu kullanalım

  2. BMC, Çukurova’dan borçları yüzünden ayrılmak zorunda kaldı.Yeni sahibi Ethem Sancak.BMC’nin son güncel sermaye yapısı şu şekilde; % 25 Ethem Sancak, diğer yerli ortağın % 25, Katar Ordusu’nun ise % 50.
    BMC, Türkiye nin önemli bir şirketi ama % 100 yerli değil maalesef!

  3. eğer kullanamayacaksanız bu yorumu yapma nedeniniz projelerimizi küçümsemekmidir ? işiniz gücünüz proje küçümsemek sen yap onu kullanalım

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here