Bu yazıda Blockchain teknolojisi gelişmelerinin araba endüstrisini değiştirebilme yollarını inceleyeceğiz. Blockchain teknolojisi geliştikçe, otomobil endüstrisi de sismik bir değişimden geçiyor. Elektrikli arabalar tam özerklik yolunda, araç paylaşım planları ve mülkiyet kavramını tarihe taşıyabilir. Otomotiv sektöründe oluşabilecek bu köklü değişimi görmeye hazırız.

Bir otomotiv tekilliğine doğru gidiyoruz, bugünkü otomotiv dünyasına bakıp bu tahminde bulunmak biraz zor. Ancak bir iş ile ilgiliyken lojistiği, araç sahipliğini ve hatta kendi arabanızı kiralamayı da dikkate almalıyız. Blok zinciri, gelecekteki bu farklı otomobil dünyasını bir araya getirebilecek bir yapıştırıcıdır. İşte Blockchain’in araba endüstrisinde değiştirebileceği kısımlar.

Blockchain Teknolojisi ve Araba Endüstrisi

Sürücüsüz Otomobillerin Üst Düzey Kontrolü

Bockchain teknolojisi hızlanacak, IOTA düğümünün arkasındaki bloksuz teknoloji mevcut türün en iyisi gibi görünüyor ve bunun gerçekleşmesi için bir engel gözükmüyor. IOTA, insanlar ve makineler arasında değer ve veri alışverişi için bir ağ olan “Her Şeyin İnterneti” için oluşturulmuş ilk dağıtılmış defterdir.

Nesnelerin İnterneti geliyor ve konsept basit, ancak uygulaması çok zor. Teknik olarak her araba, günümüz dünyasına hiç benzemeyen kusursuz bir senfoni oluşturmak için birbirleriyle, lamba direkleriyle, trafik ışıklarıyla ve daha fazlasıyla iletişim kuracak. Bunun nasıl gerçekleştirileceği ise başka bir hikaye. Günümüzün kendi kendine sürüş teknolojisi, bilgisayar programlamasının gerçekten karmaşık versiyonları olan kameralara, radar, lidar ve önceden programlanmış algoritmalara güveniyor. Bu henüz güvenli ve iyi değil. Günümüzde her şeyin iletişim kurması gerekiyor, ancak Cloud zaten kırılma noktasına kadar gerilmiş durumda ve uç hesaplama gerekiyor.

Yalnızca arabaların düzgün bir şekilde etkileşime girmesi, aynı zamanda nihai bir çözüm olmayan kapalı döngü sistemleri kullanmak yerine, başka bir acil sorun da vardır. Basitçe söylemek gerekirse, otonom arabalar hacklenebilir. Zaten gerçekleşti ve bir otoyola yapılan kötü niyetli bir saldırı saniyeler içinde potansiyel olarak kaos yaratabilir. Blockchain’i hacklemek mümkündür, ancak bu çok daha zordur ve sistemi güvenli hale getirmenin tek yolu bu olabilir.

Blockchain Teknolojisi Araba Endüstrisini Değiştirebilir

Üreticinin Kendi Kendine Sürüş Verilerini Birleştirme

Kendi kendine giden arabalar, siz işe giderken veya kestirirken arabanın yakında tüm işi yapacağı anlamına gelir. Ama henüz o teknoloji de değiliz. Kendi kendine giden arabalar orada, ancak kuşkusuz nadir görülen kazalar, algoritmaların mükemmel olmaktan uzak olduğu kesin bir hatırlatmadır.

Şu anda birkaç seçilmiş üretim otomobili Seviye 3 otonomisine sahip, bu da sürücünün sizi otoyolda rotanızda tutmaya yardımcı olmasından biraz daha fazlası, radar tabanlı hız sabitleyici ve acil frenleme. Blok zinciri yeni bir teknoloji sunabilir. İmalatçıları birbirine bağlayabilir ve bilgilerini kurcalamaya dayanıklı bir defterde bir araya getirmelerine izin verebilir. Teknolojinin bir kuantum sıçraması yapmasına ve hayat kurtarmasına yardımcı olabilir.

Tüm üreticiler verilerini isteyerek bir araya getirmeyecektir. Tesla diğerlerine göre çok ileride ve endüstride uzun zamandır otonomluktan bahsediyor. Bu yüzden Elon Musk bu rekabet avantajından vazgeçmek istemeyebilir. Ancak blockchain geride kalanlara açığı kapatma fırsatı sunuyor. Bu, endüstrinin görünümünü değiştirebilir ve diğerlerini işbirliğine zorlayabilir.

İkinci El Otomobil İlanları

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here