ATV Satın Almadan Önce Bilmeniz Gerekenler… Daha yaygın olarak ATV’ler olarak bilinen arazi araçları, yollardan veya patikalardan daha zorlu arazilerde seyahat etmek için tasarlanmış birkaç küçük dört tekerlekli makineyi kapsar. Bazen insanlar arazi araçlarını veya UTV’leri ATV’lerle aynı kategoriye toplar, ancak bu iki araç sınıfı arasında bazı önemli farklılıklar vardır. Arazi aracı satın almayı düşünüyorsanız, öncelikle bilmeniz gereken birkaç şey var.

ATV Satın Almadan Önce Bilmeniz Gerekenler:

ATV Nedir?

ATV Güvenlik Enstitüsü tarafından tanımlandığı gibi, ATV’lerde dört adet düşük basınçlı veya pnömatik olmayan lastik bulunur. Sürücünün üzerine binmesi gereken bir koltuk ve direksiyonu kontrol eden gidon bulunur. Tip I ATV’ler ancak bir kişi yani sadece sürücüyü taşır. Ancak Tip II araçlar, sürücünün arkasında bir yolcunun oturmasına izin verir. Yolcular asla Tip I araçlara binmemelidir.

İki türün yanı sıra, yarıştan çiftçiliğe kadar belirli etkinlikler için ATV’ler de vardır.

Belirli Bir Kullanım İçin Bir ATV Seçme Nasıl Yapılır?

Tüm bir kültür, dörtlü olarak da bilinen yarış ATV’lerini çevreler. Onlarla yarışmak için akla gelebilecek her türlü şekle bürünür, ancak öncelikle toprak yollarda veya orman yollarında gerçekleşir. Başlangıç için ATV ehliyet kurslarında belirli alanlarda ATV sürüşlerinin tamamlanması gerekir. Ayrıca bu tür araçlar hızlı ve çeviktir bu sebeple bir anda öngöremediğiniz kazalar meydana gelebilir. Ve onlarla yarışmak özel koruyucu ekipman ve beceri gerektirir. Sık sık binici yaralanmaları olan tehlikeli bir spordur.

Çalışmak için inşa edilmiş iyi bir ATV örneği, 15 bin TL civarından başlayan fiyatlarla artmaya başlar. Bu işçi sınıfı modellerinde genellikle, işi halletmek için dişli ve araçları mevcuttur. Veya eğlence için ekipmanı çekmek amacıyla ön ve arka raflar bulunur.ATV Satın Almadan Önce Bilmeniz Gerekenler

Hayattaki çoğu şeyde olduğu gibi, bir ATV satın alırken daha fazla para daha fazla seçenek sunar. Daha güçlü motorlara, dört tekerlekten çekişe, vinçlere ve dişli taşımak için sayısız eklentiye sahip daha büyük makinelerin tümü bir fiyat karşılığında mevcuttur.

Bir yarışçı, tutkun veya çiftçilik ile uğraşmıyorsanız ama yine de ATV sürmenin heyecanını yaşamak istiyor olabilirsiniz. Hemen umutsuzluğa kapılmayın. Bu makineler ile ister yüksek bir dağ kampı gezisi yapın ister aile balıkçı göleti olsun. Ya da bir çöl olsun, sizi gitmek istediğiniz hemen hemen her yere götürecektir.

Üreticiler ayrıca çeşitli deneyim seviyeleri ve genç biniciler için modeller tasarlar. ATV sürmenin, ATV kurslarında alınan profesyonel resmi eğitimden yararlanan öğrenilmiş bir beceri olduğuna dikkat etmek önemlidir. Biniciler ayrıca önerilen tüm koruyucu donanımları her zaman giymelidir. Ayrıca ATV’lerin kamu ve özel mülkte kullanımıyla ilgili tüm geçerli yasalara uymalıdır.

UTV’ler ATV’lerin Aksine İki Kişiliktir

Yan yana olarak da bilinen UTV’ler, sürücü ve yolcunun yan yana oturduğu bir oturma düzenine sahiptir. Bu makineler genellikle dört tekerlekten bir aktarma organına ve bir ön cama sahiptir. Ayrıca bir otomobile benzer şekilde çalışırlar. Bir direksiyon simidi ve fren ve gaz için ayak pedalları vardır. Bazıları dört koltuğa sahipken, diğerleri ihtiyacınız olan her şeyi taşımak için kamyon benzeri bir yatak sunuyor. Çoğu model, küçük bir römork veya tekne için yeterli çekme kapasitesine sahiptir.

ATV Satın Almadan Önce Bilmeniz Gerekenler

Arazi Aracını Güvenli Bir Şekilde Kullanmak

İnsanlar genellikle ATV güvenliği ile ilgili iki ayrı gruba ayrılıyor. Burada ilk grup, bu araçların doğası gereği güvensiz olduğunu ve insan yıkımına eğilimli olduğunu düşünüyor. İkinci grup ise dört tekerleği ve geniş duruşu görüyor ve hiçbir şeyin yanlış gitmeyeceğini düşünüyor. Deneyimli biniciler her iki grubun düşüncesinin de yanlış olduğunu bilirler. Uygun önlemleri aldığınız sürece arazi araçlarına binmek diğer tüm açık hava etkinlikleri kadar güvenli olabilir. Bu, uygun koruyucu kıyafetlerin giyilmesini içerir. ATV Güvenlik Enstitüsü, sürücülerin her zaman aşağıdakileri giymelerini önerir:

  • Bilek üstü çizmeler
  • Uzun kollu
  • Uzun pantolon
  • Gözlük
  • DOT uyumlu kask
  • Gözlük
  • Eldivenler

ATV Satın Almadan Önce Bilmeniz Gerekenler

Uzmanlar ayrıca tüm sürücülerin güvenlik kursları almasını şiddetle tavsiye ediyor. ATV kullanılabilmesi için kurslar aracılığıyla B1 sınıfı ehliyet alınması gerekir. Ayrıca ehliyet alsanız dahi sürüşünüzü iyileştirmek için yine benzer kurslar alabilirsiniz. Bu ehliyeti Türkiye’de 16 yaşından itibaren alabilirsiniz ve ülkenin her yerinde kullanabilirsiniz.

İkinci El ATV ve UTV İlanları

Tamamen Elektrikli Cyberquad ATV 2021’de Çıkacak

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here