“AMB001” : Aston Martin’in İmzasını Taşıyan İlk Motosiklet!

3
2604

Aston Martin, yeni AMB001 ‘i oluşturmak için motosiklet şirketi Brough Superior ile işbirliği yaptı. Her ne kadar arabalarıyla kalbimizi çalmış olsa da Aston Martin, motosiklet dünyasına da ilk adımını attı. Motosikletin özelliklerine ve fütüristik görüntüsüne bakılırsa araba dünyasındaki başarısını motosiklet alanına taşıması kaçınılmaz.

AMB 001 :Turboşarjlı bir motosiklet!

Kuru ağırlığı 180 kilogram olarak açıklanan AMB001’e 997 cc sekiz valfli v-twin motor güç veriyor. Turboşarjlı motor 180 beygirlik güç üretiyor. Bu gücün yola aktarılmasında ise 6 ileri vitesli, APTC debriyaja sahip bir şanzıman görev yapıyor. AMB001, güç/ağırlık oranına bakıldığında ton başına 900 beygir gibi üst düzey bir seviyede.

AMB001’in turbo destekli yönü özellikle ilginç, çünkü aynı amaçla üretilen motosikletlerinin çoğunluğu turboşarjlı bir şekilde üretilmiyor. Bunun için birkaç sebep var.

İlk olarak, bir turboşarjın bir motosiklete paketlenmesi zor bir iştir. Bisikletlerin orijinal olarak tasarlanmadığı ekstra bir güç ve ağırlık eklenmesi gerekir. Turbolar ve tüm ilgili parçaları hantal şeylerdir ve motosikletlere takmak kolay değildir.

İkincisi, turboşarjlı bir motor çok ani tork üretme eğilimindedir. Dört geniş lastikli otomobiller bunun üstesinden gelmek için daha uygundur. Bisikletler her zaman öyle değillerdir. Bu yüzden ani bir güç patlamasının arka lastiği ürkütmesi ve kontrolsüz bir şekilde gevşemesine neden olması daha olasıdır.

Aston Martin AMB001 ile tarzını koruyor!

Aston Martin tarafından geliştirilen ve Valkyrie‘de de gördüğümüz şasi komponentlerinin tamamında karbon, titanyum ve alüminyum gibi malzemelerden faydalanılmış. Dijital sürücü ekranı, deri sele, double wishbone tipi süspansiyon gibi deneyime doğrudan etki eden özellik ve donanımlara sahip olan AMB001 iki marka için de farklı ve yeni deneyimler sunuyor.

Aston Martin Genel Müdür Yardımcısı ve Yaratıcı Şefi Marek Reichman, “İlgili herkes, hepimizin karşılaştığı zorluklara rağmen AMB001’in geliştirilmesinde büyük ilerleme kaydetmeyi başardı. Bu motosiklet, yol arabalarımız gibi, herhangi bir koleksiyoncunun gurur duyacağı bir bisiklet üretmek için modern teknolojiyle birleşen güzel tasarımın sonucudur. Ne kadar ilerleme kaydedildiğini görmekten mutluluk duyuyoruz ve bu çarpıcı makine için üretimin başladığı anı dört gözle bekliyoruz ”dedi.

Sınırlı üretim, yüksek fiyat!

AMB001, Brough Superior’un Fransa’daki fabrikasında el işçiliği ile üretilecek. Üretimin yalnızca 100 adetle sınırlı olacağı açıklandı. İlk müşteri teslimatları 2020’nin son çeyreğine planlanan motosikletin fiyatı, 108 bin euro.

3 YORUMLAR

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here