Aston Martin Batıyor mu?

0
6526
Aston Martin Kapak

Aston Martin markası için bir süredir kötü dedikodular yapılıyor. Londra Menkul Kıymetler Borsasında işler Aston Martin alehine gelişiyor gibi. Bu da Aston Martin batıyor ya da Aston Martin iflas ediyor şeklinde söylentilere neden oldu.

Ekonomist Ben Oliver, Aston Martin’in son durumu hakkında bir analiz yapmış. Car Dergisi Türkiye Kasım 2019 sayısında yer alan makaleden alıntılar yaparak paylaşıyoruz…

Aston Martin Batıyor mu?

Bildiğiniz üzere daha önce bir Aston martin şirketinin batma hikayesine tanık olmuştuk. Ancak geçtiğimiz yıl, şirket hisseleri Londra’da ilk yüze girmeyi başarmıştı. Şimdi ise marka üzerinde tekrar kara bulutlar dönüyor. Acaba bu kadar pahalı otomobilleri üreten bir şirketi bu duruma sıkan yanlış strateji ne olabilir?

Aston Martin şirketinin değeri bugün için tam 4.3 milyar sterlin. Diğer yandan Aston Martin yöneticisi Andy Palmer’ın belirttiğine göre 2023 yılında marka tam tamına 14 bin otomobil üretecek. Bu aşırı büyüme demek.

Tüm bunlara rağmen de Aston Martin hisseleri düşüyor. 2019’un ilk yarısında marka, 80 milyon sterlinlik bir zarara uğradı. Diğer yandan Aston martin hisseleri hem İngiltere’e hem de Avrupa genelinde hızla düşmeye devam ediyor.

Ekonomistlere göre halka arzın geliri, işletmeye girmediği için böyle oldu. Doğrudan yatırımcıya gitti. Bu da Aston Martin’in yeniden borçlanmasına neden oldu. Peki, Aston Martin nasıl kurtulur?

Aston Martin’i Kurtarmak!

Tarih boyunca tam 7 kez iflas gören Aston Martin için ekonomistler, kurtuluş planları hazırlıyor. Dünyaca ünlü Ekonomist Max Warburton, Aston Martin’in kurtuluşu için şöyle bir reçete yazmış:

  1. Büyüme planları ertelenmeli
  2. Maaliyetler azaltılmalı
  3. Ortadan motorlu Aston Martin Vanquish ve Valhallala projelerinin duraklatılması
  4. Aston Martin Valkyrie satışları başlamalı
  5. Aston Martin DBX 2020 modelinin acilen üretimi tamamlanmalı ve satış başlayarak kasaya para girmeli.

 

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here