Araç kliması, taşıtlar için oldukça önemli bir konudur. Bunun sebebi, seyahat konforunu belirleyen en temel faktörlerden biri olmasıdır. Ayrıca çeşitli alerjik durumlardan ötürü de dikkat edilmesi gereken noktalar arasındadır. Klima sistemi genel olarak, mekanik ve elektronik parçaların bütün olarak çalışmasıdır. Sürücü ve yolcular, klimanın kış aylarında aracı ısıtmasını, yaz aylarında ise aracı serinletmesini bekler. Klimanın iyi ve güçlü performans göstermesi beklenir. Bunun için de bakımları ihmal edilmemelidir. Klima bakımları aracın markasına, yakıtına ve kullanımına göre değişir.

Araç Kliması Nasıl Çalışır?

araç kliması

Klimanın belirli bir çalışma prensibi vardır. Klima sistemi farklı parçalardan ve borulardan oluşan sistemdir. Klima kompresörü motora bağlıdır ve klima çalışıyorken kompresör aktif haldedir. Sistemindeki soğutucu akışkan sıvı radyatöre iletilir ve alınan soğuk havayla birleşir. Soğutucu akışkan sıvı aktifleşir ve soğuma işlemi gerçekleşirken hava kabin içerisine iletilir.

Klima Bakımı Yılda Kaç Kez Yaptırılmalı

Araçlar, klima bakımları dahil düzenli olarak her yıl en az bir kere kontrol ettirilmelidir. Klimanın iç ve dış ünitelerine baktırılmalıdır. Bu bakımlar sırasında araç polen filtresi de denetlenir. Eğer araç klimasını çok sık kullanılıyorsanız ve klima arıza belirtileri fark ediyorsanız bir yılı beklemeden araç klimanızı uzman birine gösterin.

Camdaki Buğulanma Nasıl Önlenir?

Kış aylarında klima kullanarak camlarda oluşan buğulanmayı önlemek mümkündür. Bunun için kumandaları cama üfleyecek biçimde konumlandırmak yeterli olacaktır. Eğer arka camda buğu söz konusu ise rezistans düğmesi ile konu çözülür. Sürücünün görüş açısı daha iyi olacağı için olası kazaların önüne geçilir.

Araç Yazın Nasıl Soğuk Tutulur?

Garaj

Klimaya ek olarak birtakım araç soğutma yöntemleri de mevcut. Klima kullanımı ile birlikte bu yöntemler gerçekleştirildiğinde daha verimli soğutma olacaktır. İlk olarak cam filmi kullanmak yöntemler arasındadır. Kaliteli bir cam filmi ısıyı yüksek oranda engelleyecektir. İkinci olarak ise aracınızı gölgede ya da garajda tutmak da yarar vardır. Aracın içi daha az ısınacağı için soğutma işlemi daha verimli olacaktır. Bu sayede enerjiden tasarruf edebilirsiniz. Üçüncü olarak, güneşlik kullanımında soğutma işlemini hızlandıracaktır. Hem uygun fiyatlı hem de etkili bir yöntemdir. Ayrıca güneşlik, aracın torpidosunu güneş ışınlarından korur.

Araç Klimasının Ömrünü Uzatmak

Araç klima sisteminin boru ve hortumları düzenli olarak kontrol edilmelidir. Yüksek hızlı gidiliyorsa araç klimasının kapatılmasında fayda vardır. Ayrıca araç uzun süre kullanılmayacaksa bile arada klima çalıştırılmalıdır. Klimayı çalıştırmadan önce motorun ısınmış olması daha iyi bir durumdur. Bunun sebebi ise motor, optimum çalışma sıcaklığına gelmeden önce klima çalışırsa sürtünmeyi artırır. Bu durumda motor kondisyonu açısından dezavantaj yaratır.

Daha İyi Klima Deneyimi için Öneriler

Daha iyi klima deneyimi için fan kumandasından araç içi dolaşım seçeneğini seçebilirsiniz. Bu sayede araç içinde daha iyi hava sirkülasyonu sağlanır. Bununla beraber zaman zaman havayı dışarıdan alarak araç içi havayı değiştirmek mümkün. Ayrıca uzun seyahatlerde araç kabinini sıcak tutmak, sürücünün uykusunu getirebileceğinden dikkat etmek gerekir. Yolculuk bitmeden birkaç dakika önceden klimayı kapatmakta da fayda var. Böylelikle yoğunlaşan hava dağılacaktır. Havalandırma için yeterli süre sağlanır ve bakteri oluşumu ya da kötü kokuların önüne geçilmiş olur. Yukarıda bahsi geçen konular, sürücüler tarafından dikkat edilmez ve klima kullanırken yapılan hatalar arasında sıkça yer alır.

Araç Klimasının Zararları Nelerdir?

2 YORUMLAR

  1. Klima ve kaloriferi açtığımda orta konsoldaki ızgaralardan yeteri kadar iyi uflemiyor kaputu açtığımda orta göğüsten bi hava geliyor nedenini anlayabilmiş değilim bunu araç ici konsolunu sökmeden halledebilir miyiz ??sebebi tam olarak nedir??teşekkürler

  2. Selamlar, böyle yararlı makaleler yazarak sektöre katkı sağladığınız için teşekkür ederim. Bizler de Çağlayan Klima olarak Antalya bölgesinde hizmet vermekteyiz. Saygılar sunarım

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here