Araç Camını Açmak Koronavirüs Riskini Azaltıyor

0
1010

Koronavirüs salgını hayatımızı her alanda etkilemeye ve kısıtlamaya devam ediyor. Özellikle toplu alanlardan kaçınmak gibi uğraşlar veriyoruz. Ancak şirket arabası gibi taksi gibi minibüs gibi birçok insanın bir arada olduğu yerlerde de bulunmamız gerekiyor. Bu durumlarda araç camını açmak koronavirüse karşı size koruma kalkanı oluşturabiliyor.

Koronavirüs Önlemleri

Dünyayı etkisi altına alan ve de hayatlarımızı ciddi şekilde etkileyen koronavirüs riski devam ediyor. Göremediğimiz ve farkına varamadığımız bu sinsi virüsten korunmak en önemli çabamız haline geldi. Bu çabamızı daha da etkili kılmak için uzmanlar sürekli olarak çalışmalar devam ediyor. Şimdiye kadar hepimiz temel koronavirüs kurallarını biliyoruz. Bir maske takın, diğer insanlara maruz kalmanızı sınırlayın ve yapamadığınız zaman mesafenizi koruyun. Ve maskenizi her daim takmaya devam edin. Ayrıca pandeminin başlangıcında, arabanız da dahil olmak üzere yüzeyleri düzenli bir şekilde nasıl temizleyeceğimizi öğrendik. Ama bilmediğimiz şey, araç camını açmak ne kadar etkili bir yöntem ve sonuçları olumlu mu olumsuz mu. 

Bu konuda farklı görüşler söz konusu idi. Bir kesim insan dışarının riskli olduğunu ve bu sebeple camları açmanın içeriye virüs taşıyabileceğini düşünüyordu. Hatta birçok insan bu şüphe sebebiyle pek de sıcak bakmıyordu camı açmaya.

Araç Camını Açmak Ve Koronavirüs

Brown Üniversitesi’nden yeni bir araştırma bu soruyu yanıtlamayı amaçlıyor. Karmaşık hesaplamalı akışkan dinamik simülasyonları kullanarak Varghese Mathai, Asimanshu Das, Jeffrey Bailey ve Kenneth Breuer, soluduğumuz aerosollerin (bazıları düzgün takılmış maskelerden kaçıyor) bir arabanın kabininde nasıl hareket ettiğini ve bu akışların çeşitli pencereler yukarıdayken nasıl değiştiğini incelediler. Sonuçlar çok ilginç, ancak kısaca, muhtemelen bundan sonra mümkün olduğunca her daim pencerelerin açılmasını isteyeceksiniz. Çünkü araç camlarını açmak ciddi ölçüde havanın yenilenmesine ve havada asılı kalan aeresolleri yenilenmesine katkı sağlıyor. 

Çalışmanın detayları kayda değer. Simülasyonlarda kullanılan araç, bir Toyota Prius. Ve muhtemelen benzer şekil ve boyuttaki araçlar için de geçerliliğini koruyor. Ancak daha büyük veya daha küçük arabalar, kamyonlar veya kamyonetler için geçerli olmayabilir. Yolcular birbirlerine çapraz olarak oturdular. Bu oturma tarzı taksilerde ve minibüslerde yaygın bir düzenleme. Araştırmacılar ekibi, her yolcunun karşısındaki pencereleri açmanın, bir arabanın kabinindeki aerosollerin toplanmasını büyük ölçüde azaltan bir akış yaratabileceğini keşfetti. New York Times’a göre, pencereleri yarı yarıya bile açmanın çok yardımcı olabileceğini ortaya çıkarıyor. Ancak çok az açmanın yeterli hava akışı oluşturmadığını keşfettiler.

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here