Araba Fiyatları Düşecek mi?

0
12087

Önümüzdeki dönemde neler değişecek?

İkinci el araba almayı düşünenler, son ÖTV zammı, sıfır araç fiyatlarının yükselmesi bu durumun ikinci el araç piyasasına yansıması gibi oldukça kafa karıştırıcı bir dönem içinde zorlanıyorlar. ‘Bu devirde araba alınmaz’, ‘bu fiyata araba alınmaz’, ‘araba fiyatları daha da artacak’, ‘araba fiyatları düşecek’, ‘sıfır arabalar daha bile uygun’ gibi pek çok süpekilasyon ortalıkta dolaşıyor. Bunca birbirinden farklı dedikodu içinde ne alacağına, alıp almayacağına karar vermek epey zor. İşte o dedikodulara uzman gözüyle yanıt sunmak, işleri sizin için biraz netleştirmek istedik:

Yorum Yapmak Kolay Değil!

2. el araba fiyatları düşer mi, yükselir mi yorumunu yapmak maalesef hiç de kolay değil. Önümüzdeki dönemde ikinci el araba fiyatları nasıl olacak konusu üzerine tahminler pek çok parametreyi bir arada değerlendirerek elde edilebilir. Bu tahminler de asla kesin sonuçlar vermeyecek ancak gerçeğe dair en yakın tahmin için faydalı olacaktır. Örneğin kendi araç markası olmayan ülkemiz için dolar kuru, kur karşısında TL’nin değeri, dünya otomotiv üretimi, üretimde bizim pazar payımız gibi son derece ekonomik konular uzman gözüyle değerlendirilmelidir. Bunlara ek olarak, sizin almak istediğiniz aracın fiyatını etkileyen özel detaylar söz konusudur. Bir aracın fiyatını ne belirler diyorsanız, yanıt şöyle özetlenebilir:

 

Öncelikle ilgili marka-modellerin Türk otomotiv pazarında gördüğü talep önemlidir. Araçtaki ek donanım paketleri, hasar durumu, km’si, yaşı, model ve varsa versiyonu, kasa tipi, yakıt tüketim şekli, vites şekli, kaçıncı sahibinden satılık olduğu, aynı aracın sıfır fiyatı ve kampanyaları hatta rengi, plakası gibi  pek çok detay fiyat belirlemek üzere birer kriter olur. Bu değerler tek tek ve birbiriyle bağlantılı olarak ikinci el araç piyasasını şekillendirir. Bu nedenle ve özetle; araba fiyatları düşecek ya da araba fiyatları yükselecek gibi yorumlar, öyle oturduğunuz yerden yapılacak gibi değildir. Gelelim esas soruya: ikinci el otomobil fiyatları düşecek mi?

 

İkinci El Araç Fiyatları Düşebilir mi?

İkinci el araba fiyatlarının önümüzdeki dönemde bir parça düşme ihtimali var. Bu yaygın kanının nedenleri ise şöyle özetlenebilir:

 

Son dönemde dolar kurundaki değişim, araç fiyatları için bir parça olumlu bir sinyal veriyor.

 

Kurban Bayramı sonrasında pek çok araç sahibinin ikinci el ilanı vereceği öngörüsüyle pazarın hareketlenme ihtimali de yüksek. 

Kurban Bayramına ek olarak yaz sezonunun da kapanması üstüne bir de pek çok aile için önemli olan okul dönemimin başlaması, yine sahibinden ikinci el satılık, sahibinden acil satılık ilanlarının artacağına dair yeşil ışık yakıyor. 

İstanbul ve bölgesine özel olan ancak çok sayıda araç sahibini ve oto galeriyi etkileyen Temmuz ayındaki dolu felekatinin sonuçlarının da ikinci el piyasasına yansıyacağı tahmin ediliyor. Zira, bu araçlardan yani dolu vurmuş araçlardan satılık ilanları mutlaka çıkacaktır. Dolu vurmuş araçların motor ve yürüyen aksamında sorun olmadığı halde kaporta boyası nedeniyle bir miktar ucuza gideceği de kesin. İşte bu durum bile ikinci elde fiyatların ortalamayı etkileyecek şekilde düşmesine sebep olabilir. Bu arada kış boyu dolu yağışına karşı dikkatli olmakta fayda var. 

 

Kışın araba göstermek, arabayı satmak ya da satın almak üzere şehir değiştirmek zorlaşır. İnsanların seyahat isteği dolayısıyla da yeni bir araba alma isteği de azalır. Bu nedenle yaklaşan kış mevsiminin de alıcı bulma zorluğu dolayısıyla bir nebze fiyatları aşağı çekmesi muhtemel. 

 

İkinci el araç satışı yapan bazı galeriler, açık alanda bıraktıkları satılık araçları kara kış gelmeden elden çıkarmak isterler. Yine bu durum da bir fırsat olarak görülebilir. 

 

Özetle, daha çok dönemsel ve iklimsel sebeplerle yaklaşan kış mevsimine doğru ikinci el araç piyasasında bir miktar düşüş gözlenebilir demek yanlış olmayacaktır. 

 

İkinci el araç fiyatlarını incelerken çok dikkatli davranmak önemlidir. İlanları sürekli takip etmek, en son bir haftanın ilanları gibi en yeni ilanları kaçırmayacak şekilde sistemsel filtrelemelerle ilanları incelemek, en avantajlı ilanı kaçırmamak için doğru bir yöntem olabilir. İlanların fiyatlarının düşük olması, bu ilana kesinlikle güvenmenizi gerektirmez. İlandaki aracın fiyatın ne kadar avantajlı olursa olsun ikinci el araç dolandırıcılarına karşı uyanık olun. Asla kapora vermeyin, noter onayı almadan para transferi aypmayın. 

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here