ABD Otonom Araç Düzenlemeleri Üzerinde Kamuoyu Etkisi

Sürücüsüz arabaların yaygın kullanımından her ne kadar uzak olsak da, bazı devletler düzenlemeler ile zamanın ilerisinde olmayı tercih edebiliyor. ABD’de, Ulusal Karayolu Trafik Güvenliği İdaresi (NHTSA) bu konuda gerçek bir adım atmaya hazır gibi görünüyor. ABD otonom araç düzenlemeleri için araştırmalar yoğunlaşmaya başlıyor.

Perşembe günü, ajans artık “otomatikleştirilmiş sürüş sistemlerinin güvenli davranışını yönetecek bir ilkeler çerçevesinin potansiyel gelişimi” hakkında kamuoyu yorumlarını duymak istediğini duyurdu. NHTSA, halkın gelecekteki düzenlemeleri oluşturmak için olası öneriler üzerinde söz sahibi olmasını istiyor.

abd otonom araç

NHTSA, “motorlu taşıt güvenliği ihtiyacını karşılayan ve üreticilerin güvenliği sağlama çabalarındaki başarı derecesini değerlendiren bir çerçeve” geliştirmek için veriler arıyor.

Bu erken öneriler, “Otonom sürüş sistemleri performansının güvenliğini tanımlamayı, değerlendirmeyi ve yönetirken, diğer yandan daha fazla inovasyonu mümkün kılmak için gerekli esnekliği sağlamayı” amaçlıyor. Bugün, sürücüsüz otomobiller üzerinde çalışan şirketler ve otomobil üreticileri, eyalet sınırlarında büyük ölçüde direkt olmayan düzenlemelere göre hareket ediyor. Gelecekte tutarlı bir düzenleme örtüsü kesinlikle önemli olacaktır.

Güvenlik, Emniyet ve Mahremiyet Endişeleri

Ajans, otonom sistemlerin günümüzde kullanılan herhangi bir otomotiv sisteminden farklı olacağının altını çizdi, bu nedenle halkın teknolojiyi çevreleyen zorluklar hakkında konuşma şansı bulmasını sağlamak istiyor. Güvenlik, emniyet ve hatta mahremiyetle ilgili endişelerin hepsi söz konusu kapsama girecek konulardan.

ABD Ulaştırma Bakanı Elaine Chao yaptığı açıklamada, “Bu kural koyma, otomatik sürüş sistemlerinin geliştirilmesinde yeniliği engellemeden güvenlik, güvenlik ve mahremiyetle ilgili meşru kamu endişelerini gidermeye yardımcı olacaktır” dedi.

otonom araçlarda düzenlemeler

Ajans, sensörlerin diğer yol kullanıcılarını tespit etmek, rotaları planlamak, yol kullanıcılarına nasıl uygun şekilde yanıt verileceğine dair kararlar vermek ve sürüş işlevlerini yerine getirmek için nasıl kullanıldığı da dahil olmak üzere; sürücüsüz sistemler için temel birincil işlevlere odaklandığını söyledi.

Perşembe günü NHTSA, herhangi bir otomatik sürüş sistemi ile donatılmış aracın “konuşlandırılmasını gereksiz yere engelleyecek düzenlemeler yayınlama arzusu olmadığını” söyledi. “Yanlış tasarlanmış bir standart, motorlu taşıt güvenliği ihtiyacını karşılayamayabilir ve gereksiz yere gelişimi engelleyebilir” dedi.

Güncel Sistemlerle Alakalı Olabilecek Kazalar

Ulusal Ulaşım Güvenliği Kurulu (NTSB), bir Uber sürücüsüz test aracını içeren ve diğerinde Tesla’nın sürücü destek sistemi Otopilot kullanılarak öldürülen Kaliforniyalı bir sürücünün dahil olduğu ölümcül kazaların soruşturmalarında NHTSA’yı eleştirdi.

tesla otopilot

Sürücülerin ellerini uzun süre direksiyondan uzak tutmalarına izin veren Otopilot gibi sistemlerin performansını düzenleyen herhangi bir düzenleme yok. Ancak NHTSA, herhangi bir aracın güvenlik açısından makul olmayan bir risk oluşturduğuna inanıyorsa, geri çağırma talep edebilir. NHTSA’nın özel çarpışma birimi, Autopilot veya başka bir gelişmiş sürücü destek sisteminin kullanımda olduğundan şüphelendiği bir düzine Tesla kazasını araştırıyor.

Kamuoyu görüşleri dönemi kapandığında NHTSA; geri bildirimlerin gelecekteki politikaları şekillendirmeye yardımcı olabileceğini, ancak herhangi bir önemli kararın muhtemelen yıllar içinde olacağını söyledi.

İkinci El Otomobil İlanları

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here