2022 Ocak-Haziran Türkiye’de Otomobil Satışları Geriledi

2022 Türkiye'de otomobil satışları geriledi ve 2021'e göre yüzde 9,3 azalarak 357 bin 904 olarak gerçekleşti.

0
906

 

2022 Türkiye’de otomobil satışları geriledi. 2021’e göre yüzde 9,3 azalarak 357 bin 904 olarak gerçekleşti.

Otomobil satışları 2022 Ocak- Haziran dönemlerinde geçen yıla göre 10,3 azalarak 278 bin 282 adet olarak belirlenmiştir. Hafif ticari araç pazarı da yüzde 5,6 azalarak 79 bin 622 adet olarak gerçekleşti. Otomobil ve hafif ticari araç pazarı, 2022 yılı Ocak- Haziran döneminde bir önceki yıla göre yüzde 9,3 oranında azalarak 357 bin 904 adet olarak gerçekleşti.

Aylık bazda Haziran ayı içerisinde yüzde 1’lik artış görülmekte. Bu artışla beraber Haziran ayında 80 bin 652 adet satılmıştır. Böylelikle 10 yıllık Haziran ayı ortalaması rekoru kırılmıştır.

Otomotiv Distribütörleri Derneği (ODD) “Otomobil ve Hafif Ticari Araç Pazar Değerlendirme Raporu “nu Yayınladı! İşte Otomobil Satış Değerleri 

Rapora göre satılan araçların yüzde 77,8’i otomatik şanzımanlı, yüzde 22,2’si manuel şanzımanlı otomobiller olduğu belirtilmekte.

Özel tüketim vergi dilimlerine ve motor tiplerine göre inceleme yapıldığında otomobil satışların yüzde 83’ü benzin/dizel motor tipinde ve yüzde 80’lik bir vergi diliminde yer aldı. Böylelikle yüzde 7,2’si benzin/dizel motor tipinde ve yüzde 70’lik vergi diliminde yer aldı.

ODD Yönetim Kurulu Başkanı Açıklama Yaptı Otomobil Satışlarındaki Fiyat Artışına Dikkat Çekti

2022 yılının ilk altı ayına ait verilerin paylaşıldığı toplantıda ODD Yönetim Kurulu Başkanı Ali Haydar Bozkurt yer aldı. Otomotiv sektörüyle ilgili görüşlerini şu sözlerle ifade etti. “Otomobilin bir lüks değil, ihtiyaç olduğunu gördük.” Otomobil sektöründeki şaşırtıcı fiyat artışına rağmen bazı markalar için yüksek taleplerle karşılaştıklarını belirtti. Bekleme sürelerinin otomobil alımlarında önemli oranda artışına dikkat çekti. “Bu konu otomobilin, yani mobil olmanın gerçekten bir ihtiyaç olduğunu gösteriyor.” dedi.

“Otomobilde üretim üssü olmaya aday bir ülkeyiz.”

Bozkurt, Bugün Türkiye’nin Dünyada 100’den fazla ülkeye otomotiv ihracatı yaptığını belirtti. Böylelikle otomobilde üretim üssü olmayı hedeflediklerini anlattı. Bu anlamda stratejik yol haritası izlenerek öncelikle otomotiv sektörünü ileriye taşımak gerektiğinden bahsetti. Dünyada çağı yakalamak konusunda dinamik ve sürekli olarak kendini geliştiren bir ülke olabileceğimizi ifade etti. Üstelik Avrupa’da üretim adetleri açısından ilk sıralarda yer aldığımızı da aktardı. Bu sebeple ilk dörde ve ilk üçe çıkabilmek için yapılması gerekenleri anlattı. Böylelikle Türkiye’nin sanayi hamlesi yapabilmek adına önemli fırsatları olduğunun önemini bir kere daha vurgulamış oldu.

Otomobil satışlarının gerilemesiyle ilgili olarak yapılması gerekenler adına toplantıda “Biz ODD olarak sektörle ve kamuyla bunları paylaşacağız.” ifadesine yer verdi. Sonuç olarak Bozkurt, Vergilendirmenin yanı sıra üretim teşvikleri ve finansman kaynaklarının planlanmasının değerini tekrar belirtti.

TRİNK SAT

ARABAM GARAJ

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here