2018’de Trafik Cezasına Zam Var!

1
2816

2018 trafik cezası rakamları açıklandı!

Engelli yerine park etmenin cezası nedir? Peki, ehliyetsiz trafiğe çıkmanın. Daha kötüsü sahte plaka kullanmanın cezası ne olabilir. Çok normal karşıladığımız otoyola pet şişe atmanın cezası var mı? Peki, 2018’de emniyet kemeri takmamanın cezası ne… Trafik cezalarına ilişkin güncellemenin detayları şöyle:

 

Trafik cezası 2018 rakamları belli oldu. Yapılan açıklamaya göre trafiğin işleyişine, yolcu, sürücü, yaya ve araçlara zarar verebilecek her davranış için belirlenen yeni rakamlar haberimizin devamında. 

 

Maliye Bakanlığı tarafından 2018 Trafik Ceza ücretleri açıklandı. Temelde 2017 trafik cezası rakamlarına göre 14.47 oranında bir artış söz konusu olacak. 1 Ocak itibariyle zamlı trafik cezası ödeyeceğiz. Yani yeni trafik cezası rakamları 1 ocak ve sonrası için geçerli

 

2018 Trafik Cezası Rakamları Ne Kadar Zamlandı?

Yeni yılda trafik cezası yüzde 14.47 oranında artacak. Peki, hangi durumda ne kadar trafik cezası ödeyeceğiz?

 

 

Trafik İşaretlerine Zarar Vermek ve Karayoluna Cisim Atmak 

Bilindiği üzere ülkemizde karayolu üzerindeki tabelalara yazı yazmak, yönlerini değiştirmek ya da seyir halindeyken yola çöp atmak gibi hareketler çok yaygındır. Yeni zamlarda bu tarz davranışların da önüne geçen bir tedbir görülüyor. Karayoluna çeşitli cisimler atmak, trafik işaretlerinin görünmesini engellemek, trafik işaretlerine zarar vermek, trafik işaretlerinin yerlerini değiştirmek gibi eylemlerin cezası 488 TL. 

 

Sahte Plakanın Bedeli Ağır

Daha önce ikinci el araç alırken yaşanan dolandırıcılık hikayelerinden ve en çok hangi dolandırıcılık yöntemlerinin kullanıldığından bahsetmiştik. Plaka dolandırıcılığı da bu konuda en popüler yöntemlerden biri. Bakanlığın yeni ceza rakamları sahte plaka konusunda da çok sert. Sahte plakanın cezası 5 bin 942 TL. Bazen bir dolandırıcılık yöntemi olarak kullanılan ve bir çeşit ihmal süsü verilen bir teknik de trafik belgesi ve tescil plakası olmadan trafiğe çıkmak ve araç satışı yapmaya çalışmak. 2018’de tarfik belgesi ve tescil plakası olmadan trafiğe çıkanlar 2 bin TL ceza ödeyecek. 

 

Ruhsatsız Araç Kullanmanın Cezası Ne Kadar?

Bazen bunu hepimiz yapıyoruz. ‘Şurdan şuraya gidip gidip hemen döneceğim ruhsat da evde kaldı, neyse bir şey olmaz’ diyoruz ama 2018’de ruhsatsız trafiğe çıkmak size epey pahalıya patlayabilir. Ruhsatsız araç kullanırken yakalanırsanız tam 108 TL cezası var. 

 

Ehliyetim Evde Kaldı!

Ruhsat gibi ehliyet de bazen yanınızda olmayabilir. Mesela bayanlar sürekli çanta değiştirdiği için sürücü belgesi diğer çantada kalmışken trafiğe çıkarlar. Böyle durumlar sık yaşanır. Ama ehliyetsiz araç kullandığınız tespit edilirse tam 2 bin 18 TL ceza ödemeniz gerekecek. 

 

 

Kırmızı Işıkta Geçmeseniz İyi Olur!

Trafik ışıkları, sürücü, yolcu ve yayalar için hayati önem taşır. Işıklara dikkat etmemek sadece cahilce bir cesaretin göstergesi olabilir. Zira, siz umursamayıp kırmızı ışıkta geçerken geçiş hakkı olan başka bir araç hızla size doğru geliyor olabilir. Hem kendiniz hem de diğer araçlardaki insanlar için büyük bir tehlike yaratmanın bahanesi ne olabilir ki…2018’de kırmızı ışıkta geçmenin cezası tam 235Tl. 

 

 

Emniyet Kemeri ve Kask Cezası

2018’de emniyet kemeri bulunmayan araçlar ve kasksız gözlüksüz motosiklet ya da elektrikli bisiklet kullananlar 108 TL ceza ödeyecek. Aynı rakam, araçtan dışarı bir şeyler atanlar için de kesilecek. 

 

 

Araçta Cep Telefonu Kullanmanın Cezası Var mı?

Araba kullanırken cep telefonuna baktığınız farke dilrise 108 TL ceza ödemeniz gerek. 

 

 

Taksimetre Bozuksa!

Taksicilerin ‘taksimetre bozuk’ deme şansı kalmıyor. Çünkü yeni ceza rakamlarıyla bozuk taksimetre ile trafiğe çıkan taksiler tam 7 bin 623 TL ceza ödeyecek. Aynı rakamı, takografı bozuk olan kamyon, çekici ve otobüsler de ödeyecek. Eğer araçta taksimetre yoksa ya da takograf ozaman ödenecek ceza miktarı 488 lira. 

 

Araç Muayenesi İhmale Gelmez

Araç muayene süresini unutur, ihmal ederseniz 2 bin 18Tl ceza ödemeniz söz konusu olacak. 

 

Araç muayene istasyonlarına da ceza uygulaması var. Mesela 2018’de araç muayene istasyonlarının işletme şartlarına uymadığı, gerektiği şekilde araçları muayene etmediği tespit edilirse bunlara, ilk seferde 8 bin TL, ikincisinde 13 bin 344 Tl ve üçüncü seferde 26 bin 692 TL ceza kesilecek. 

 

Alkollü Araç Kullanımının Cezası Ne Kadar?

Hususi otomobillerde 0,50 promil üzeri, hususi olmayan araçlarda 0,20 promil üzeri tespit edilirse ilk seferde 2 bin TL ceza kesilecek. Bu rakam her seferinde artacak. Uyuşturucu madde ile araç kullanımına ise 5 bin 167 TL ceza uygulanacak. 

 

Aşırı Hız Her Açıdan Kötü!

Belirlenmiş hız sınırını %10- %30 oranında aşanlara 235Tl ceza kesilecek. Hız cezası almamak için radar tespiti yapmaya çalışanlara da veza var. Radar yeri belirlemeye yarayan cihazları bulunduran sürücülere 2 bin 18 Tl ceza kesilecek. 

 

Hatalı Sürüşün Bedeli

Dönüş kurallarına uymayan ve öndeki aracı takip mesafesine dikkat etmeyenlere 108 TL ceza kesilecek. Yasak alanda sollama cezası 235 TL. 

Kavşaklarda yavaşlamayanlar, kavşak geçiş önceliği kurallarına uymayanlar, otobüs, tramvay ya da taksi durağında bekleme yapanlar 108 Tl ceza ödeyecek. 

 

Park Yeri Cezaları Ne Kadar?

Yanlış yere park etme cezası da 108 TL. 

Engelli park alanını kullananlara da 216Tl ceza var. 

 

En Düşük Trafik Cezası Rakamı

Trafiği daha güvenli hale getirmeyi hedefleyen trafik cezalarının caydırıcı olması önemlidir. Zira çok düşük rakamlar söz konusu olunca pek çok araç sahibi için cezalar aydırıcı olmayabilir. Ancak son zamların da biraz yüksek bulunması tartışmaları şimdiden başladı. Peki en az trafik cezası ödenen kusur hangisi ve en düşük trafik cezası rakamı ne mi? En düşük trafik cezası rakamı, 85 Tl olarak belirlendi. Bu rakam da taşıma sınırı üzerinde yolcu alan araçlara kesilecek. En yüksek trafik cezası rakamı ise tam 17 bin 65 TL. Bu rakam ise geçici araç tescil basıp veren kurumların usule aykırı hareketleri halinde kesilecek ceza rakamı. 

1 YORUM

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here