2. El Araç Piyasasında Nisan Ayı Analizi

0
26625

bulten-nisan-1

Koronavirüs salgınından birçok sektör olumsuz etkilendi. Bunların içerisinde en çok etkilenenlerden birisi de otomotiv sektörü oldu. Birçok firma, salgının yayılmasını engellemek ve çalışanların sağlığını korumak için üretimlerine ara vermek durumunda kaldı. Koronavirüsden dola Nisan ayında otomobil üretici ve satıcılarının zor günlerden geçtiği gözlemleniyor.

Geçtiğimiz Nisan ayının ilan verilerini derleyerek, otomotiv pazarına ışık tutacak istatistikleri paylaşıyoruz.

Nisan ayı boyunca en çok ilan verilen 5 kategori, 10 marka, 10 otomobil modeli ve yılı, 10 arazi/SUV/Pick-up modeli, yakıt türleri, vites türleri, motor hacimleri,  km. değerleri gibi temel verilere göre analizi şöyle:

En Çok İlan Verilen Kategoriler

arabam.com’daki ilanların %69’unu otomobiller oluşturuyor. Yaz aylarına girmemizle birlikte Motosiklet kategorisindeki ilanların oranı önceki aylarda %1 iken, Nisan ayında %4`e çıktı. Diğer kategorisinde yer alan traktörler de bu dönemde 2.el piyasasında hareketli günler geçiren araçlar arasında.

bulten-nisan-2

Nisan Ayının Popüler Markası Yine Renault Oldu!

Mart ayının lideri olan Renault markası 2.el ilanlarda Koronavirüs sonrası %3 bir düşüş yaşasa da Nisan ayında da %14 oranıyla liderliğini koruyor. Renault markasını sırasıyla Volkswagen, Fiat, Ford, Opel, Hyundai, Peugeot, Mercedes-Benz, Honda, Toyota markalarına ait modeller izliyor. Mart ayında BMW 2.el ilanları arasında ilk onda yer alırken Nisan ayında yer almadığı gözlemleniyor. Mercedes – Benz`in BMW ilanlarının yerine Nisan ayında ilk 10 içerisinde yer aldığı gözlemleniyor.

bulten-nisan-3

 

Nisan Ayının  En Çok İlan Verilen Otomobil Modeli Clio!

İlanlara model özelinde bakıldığında Mart ayında en fazla ilanın Ford Focus modeline ait olduğu gözlemlenirken, Focus’un Nisan ayında dördüncü sıraya gerileyerek birinciliği Renault Clio’ya kaptırdığı görülüyor.

bulten-nisan-4

Arazi, SUV ve Pick-Up Markaların Nisan Ayı Oranları

arabam.com`da yayınlanan 2.el Arazi/SUV/Pick-up ilanlarının oransal olarak değerlendirmesinde en yüksek oran Nissan Qashqai’nin. Onu sırasıyla Dacia Duster, Kia Sportage, Volkswagen Tiguan modelleri izliyor.

bulten-nisan-5

Nisan Ayında 2016 Model İlanlar Arttı!

Mart ayında en fazla ilan verilen model yılı 2015 olurken, Nisan ayında ise %9 oranıyla 2016 modeli oldu. İlanların model yılına göre oranları aşağıdaki gibi:

bulten-nisan-6

Motor Hacmine Göre İlanların Dağılımı

Motor hacmi ne kadar büyükse aracınız o kadar güçlü demektir. Fakat motor hacmi arttıkça yakıt tüketimi ve vergiler de oldukça arttığı için 1.2 – 1.4 ve 1.4 – 1.6 motor aralığının 2.el araç alımında ideal olduğu gözlemleniyor.

bulten-nisan-7

Fiyata Göre İlanların Dağılımı

50 bin TL ve altındaki ilanlarla başlayan arabam.com ikinci el ilanlarının fiyata göre analizi, pazar hakkında bir resim çiziyor.  İlanlar içinde en yüksek payı %35 oranıyla 50 bin TL – 100 bin TL aralığındaki araçlar alıyor.

bulten-nisan-8

Vites Tipine Göre İlanların Analizi

Vites tipine göre ilanların dağılımında en büyük payın düz vitesli araçlarda olduğu görülüyor. Zira, Türkiye otoparkındaki araçların oranına baktığımızda da en büyük pay, düz vitesli araçlara ait. arabam.com Nisan ilanlarının vites tipine göre dağılımı aşağıdaki gibi:

bulten-nisan-9

Yakıt Tipine Göre İlanların Oranları

2020 Nisan ayı arabam.com ilanları yakıt tipine göre incelendiğinde, dizel motorların oranı %47 ile birinci sırada yerini alıyor. Koronavirüs sonrası benzin fiyatların düşmesi ile benzinli araçlara talep arttığı gözlemleniyor.

bulten-nisan-10

Kilometresi Yüksek İlanlar Daha Çok

İkinci el ilan piyasasında 50.000 km üzerindeki araçlar daha çok görülüyor. İlanlarda yer alan araçların model yıllarının ağırlıklı olarak 2011-2016 arasında olmasının da etkisi ile verilen ilanların km’si 50 bin km ile 300 bin aralığında olduğu görülüyorbulten-nisan-11

Özetle; 2020 yılı Nisan ayında en fazla otomobil ilanı verildi ve ilanların dominant markası Renault, modeli ise Renault Clio oldu. Motor hacmi 1.2 – 1.4 ve 1.4 – 1.6 aralığında olan araçların satışa sunulma oranı yüksek.  İlanlarda 2016 yılı modeller ön planda gözüküyor. Ayrıca en fazla ilan 50-100 bin TL aralığındaki araçlar için verilmiş.

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here