1.2 Milyon Dolarlık Toyota Pil Fabrikası, son zamanlardaki en önemli yatırımlardan biri olarak karşımıza çıkıyor. Japon otomotiv üreticisi Toyota, yılda 1.2 milyon araca kadar akü, pil üretmek üzere Kuzey Karolina’daki bir akü fabrikasına 1.2 milyar dolar yatırım yapmayı planlıyor. 2019 yılında Toyota 15 tam elektrikli araçlar da dahil olmak üzere 2025 yılında dünya genelinde yüzde 70 elektrikli arabaların olacağı filosunu oluşturabilmek için gereken adımları atıyor. Toyota Başkan Yardımcısı Shigeki Terashi, otomobil üreticisinin 2025 yılına kadar küresel satışlarının yarısının elektrikli araçlar olmasını planladığını söyledi. Normal şartlarda 2030 yılında elektrikli araç sayısını arttırmayı hedefleyen Toyota, bu stratejisini ve planını 5 yıl geriye çekti.

Bu arabaların birçoğunun Amerika’da satılması planlanmaktadır. Amerika Birleşik Devletleri başkanı Joe Biden, yakın zamanda EV teşvik programını açıkladı. Bu yüzden birçok üretici, bu teşvikten yararlanabilmek için rotasını gelişmiş ve zengin pazar olan Amerika pazarına çevirdi. Bu sayede de Toyota’nın Amerika’daki EV üretim operasyonlarına yaptığı yatırımı artırması sürpriz olmadı. Büyük bir hayranlıkla, Aralık ayı başlarında Toyota, 1.2 milyon araç için pil üretimi için bir üretim tesisine 1.2 Milyar Dolarlık bir yatırım taahhüdünde bulunduğunu duyurdu. Toyota’nın biraz muhafazakar elektrifikasyon vizyonu göz önüne alındığı zaman bu 1,2 milyon aracın çoğunlukla sınırlı pil kapasitesine sahip hibritlerden oluşması muhtemeldir.

Toyota’nın Kuzey Karolina’daki 1.2 Milyar Dolarlık Pil Fabrikası1.2 Milyon Dolarlık Toyota Pil Fabrikası

Toyota Motor Kuzey Amerika, şirketin 1,29 milyar dolarlık yeni otomotiv aküsü üretim tesisi için konum olarak North Carolina Greensboro-Randolph Megasite’yi seçti. Fabrikanın adı,  Toyota Battery Manufacturing, North Carolina (TBMNC) olacak. Ayrıca Toyota ve Toyota Tsusho tarafından ortaklaşa yapılan yatırım, Toyota’nın Ekim ayında açıklanan 2030 yılına kadar ABD otomotiv aküsü geliştirme ve üretimine yaptığı 3.4 milyar dolarlık yatırımın bir parçasını oluşturuyor. Toyota Motor Corporation’ın baş teknoloji sorumlusu Masahiko Maeda, şirketin 2030 yılına kadar pilleri geliştirmek için küresel olarak harcamayı planladığı 13,6 milyar dolarlık Toyota’nın planlarının bir parçası olduğunu duyurdu.

Toyota Motor Kuzey Amerika CEO’su Ted Ogawa’ya göre eyaletin kapsamlı altyapısı, yüksek kaliteli eğitim sistemi, çeşitli ve vasıflı işgücüne erişim ve sıcak iş ortamı nedeniyle Kuzey Carolina seçildi. Ayrıca Amerika Birleşik Devletleri, Toyota’ya 20 yılda 79,1 milyon dolara kadar geri ödeme yapacak. 2025 yılında üretime başladığı zaman TBMNC, her biri 200.000 araç için yeterli lityum-iyon pil sunabilen dört üretim hattına sahip olacak. Ayrıca yılda toplam 1,2 milyon araca kadar en az altı üretim hattına genişletmeyi hedefliyorlar. Toyota, bunu yaparken TBMNC’nin Greensboro-Randolph bölgesinde yaklaşık 1.750 kişilik istihdamda oluşturacak. Son olarak Toyota pilleri üretmek için bu yeni tesiste %100 yenilenebilir enerji kullanacak.

1.2 Milyon Dolarlık Toyota Pil Fabrikası ve Toyota’nın 13,6 Milyar Dolarlık Yatırımı1.2 Milyon Dolarlık Toyota Pil Fabrikası

Toyota’nın önümüzdeki on yıldaki 13,6 milyar dolarlık yatırımı, yeni elektrikli araçları desteklemek için üretim kapasitesini geliştirmek için yaklaşık 9 milyar dolarlık yatırımı içeriyor. Japon şirket, 2025’ten önce 10 yeni hat kurmayı planlıyor. Ayrıca Toyota, 2026’dan 2030’a kadar 70 üretim bandına kadar çıkmayı planlıyor. Aynı zamanda Toyota, araç başına pil maliyetini mevcut fiyatlandırmaya kıyasla %50 oranında düşürmeyi umuyor. Bu sayede pil paketi maliyetinde %30’luk bir azalma, araç verimliliğinde %30’luk bir iyileşme gerçekleşecek. Sonuç olarak önümüzdeki yıllarda toplam pil maliyeti yarıya inebilir.

Pil hücreleri, Toyota’nın ortak girişimleri ve CATL, BYD’nin FinDreams Pili, GS Yuasa, Panasonic ve Toshiba dahil olmak üzere dış ortakları tarafından üretilecek. Toyota’nın akü geliştirme yol haritası, belirli uygulamalara göre uyarlanmış çeşitli kimyaların geliştirilmesini de içeriyor. Örneğin, HEV’lerde odak güç çıkışı üzerindeyken, PHEV’ler ve BEV’ler için kapasite veya enerji yoğunluğu önceliklidir. Böylece üretici, ‘katı’ bir elektrolit kullanan katı hal pilleri geliştirirken, NiMH pilleri hibritlerde, eklentiler için tasarlanan lityum iyon pillerle kullanmaya devam edecek. Son olarak Toyota’nın deneyimli mühendisleri, teknolojinin on yılın ikinci yarısında üretime hazır olmasını bekliyor. Bu amaçla Toyota, devrim niteliğinde prototip tamamen katı hal hücreleri ve pil paketleri üretti. Üretilen teknolojiyi Ağustos 2020’de bir prototip araçta test etmeye başladı.

Dolayısıyla Toyota’nın BEV’ler konusundaki karamsarlığına ve tam elektrikli araçların yavaş yavaş piyasaya sürülmesine rağmen 200 GWh pil taahhüdü, otomobil endüstrisindeki diğer üreticilerin planladığı benzer yatırımları yansıtıyor. Örnek olarak Volkswagen, 2030 yılına kadar yalnızca Avrupa’da yaklaşık 240 GWh pil üretmeyi planlıyor. Ford, o zamana kadar Kuzey Amerika’da 140 GWh dahil olmak üzere küresel olarak 240 GWh üretmeyi planlıyor.

İkinci El Toyota İlanları 

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here