Waymo CEO’su: “Tesla Asla Tamamen Otonom Olamaz!”

1
1248
Waymo CEO'su Tesla Asla Tamamen Otonom Olamaz!

Waymo CEO’su: “Tesla Asla Tamamen Otonom Olamaz!”

Pek çok Tesla hayranı, elektrikli otomobil üreticisini otonom sürüş teknolojisinde dünya lideri olarak görüyor. Ancak, Waymo CEO’su John Karfcik Almanya’nın Manager dergisine verdiği bir röportajda Tesla’nın mevcut stratejisiyle asla otonom bir sürüşe sahip olamayacağını söyledi.

“Tesla Otonom Sürüşte Bizim Rakibimiz Değil.”

waymo

Waymo CEO’su John Krafcik, Alman Manger dergisine verdiği röportajda çarpıcı ifadeler kullandı. Krafcik, “Bizim için Tesla bir rakip değil” dedi. “Biz tamamen otonom bir sürüş sistemi üretiyoruz. Oysa Tesla, gerçekten iyi bir sürücü destek sistemi geliştiren bir otomobil üreticisi.” dedi.

Elon Musk için sürücü destek sistemleri ve otonom sürüş teknolojileri bir süreklilik içinde var oluyor. Musk’ın planı, otonom sürüş yeterince iyi olana kadar kademeli olarak daha iyi hale getirmeye dayanıyor. Ancak Krafcik bunun gerçekçi olmadığını savunuyor. “Bu bir gün tamamen otonom bir sürüş sistemine sihirli bir şekilde sıçrayana kadar sürücü destek sistemi geliştirmeye devam edebileceğiniz yanılgısıdır” diyor.

Elon Musk İçin Zaman Daralıyor

elon musk
Elon Musk

Tesla, tamamen otonom sürüş teknolojisi geliştirme çabalarına oldukça güveniyor. 2016 yılından bu yana, gelecekteki bir dizi yazılım güncellemesiyle otonom sürüşe sahip olacak diyerek lanse ettikleri donanımları araç sahiplerine satıyor. Ayrıca geliştirilen otonom sürüş yazılım paketleri için de binlerce dolar talep ediyor.

Tesla yakın bir zamanda tamamen otonom bir yazılım sunamazsa çok sayıda kızgın müşterisi olacağı kesin. Çünkü Elon Musk başlangıçta bu teknolojinin 2018 yılına kadar hazır olacağını tahmin etmişti. Ancak defalarca ertelemek zorunda kaldılar.

Waymo’nun liderleri Tesla’nın bu projesinden uzun zamandır şüphe ediyorlar. Ayrıca bu konuda lidar sensörlerinin olmazsa olmaz olduğunu düşünüyorlar. Sürücü yardım sisteminden tamamen otonom bir sisteme geçmenin ise tehlikelerle dolu olduğuna inanıyorlar.

google otonom sürüş

Waymo ekibi, Google’ın kendi kendine giden otomobil projesi olduğu zamanki deneyimlerinin bunu doğruladığına inanıyor. 2010’ların başlarında Google, bugünün otonom sürüşüne benzer bir sürücü destek sistemi geliştirdi ve bunu otomobil üreticilerine satmayı düşündü. Ancak Google çalışanlarının yazılımı halka açık yollarda test etmesine izin verdiklerinde, sürücülerin buna çok çabuk güvenmeye başladığını gördüler. Sistemi yakından izlemesi gereken sürücüler, zamanlarını telefonlarına bakarak, makyaj yaparak ve diğer dikkat dağıtıcı şeylerle geçirdiler. Buradaki temel zorluk, bir sürücü yardım sistemi ne kadar iyi olursa, sürücülerin dikkatini vermesinin o kadar zor olması ve yazılım bir hata yaparsa hazırlıklı olma ihtimalinin o kadar düşük olmasıdır. Google ekibi bu soruna iyi bir çözüm bulamadı, bu yüzden stratejilerini tamamen değiştirdiler.

Sizler otonom sürüş hakkında neler düşünüyorsunuz?

İkinci El Elektrikli Otomobil Fiyatları

1 YORUM

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here