Volkswagen ID.R Tüm Rekorları Kırmaya Niyetli

Volkswagen geliştirdiği tamamen elektrikli yarış arabası ID.R’dan maksimum düzeyde verim alıyor. Pistlerde çok iyi dereceler, organizasyonlarda yeni rekorlar elde eden model şimdi de gözünü Goodwood SpeedWeek festivaline çevirdi.

Çin’in Tianmen Dağı’nda rekor kırdığı sürüşten sonra operasyon şefi Brandstatter, “Muhteşem bir yolda yeni bir rekor kırdık. Volkswagen ve ID.R bir kez daha geleceğin elektromobilitesinin şimdiden neler yapabileceğini gösterdi.” derken, “ID.R aynı zamanda, daha önce kırılan rekorların elektrikli araçlar tarafından bir kez daha kırılabileceğini kanıtladı.” ifadelerini kullandı.

Rekoru kıran pilot Dumas ise, “Tianmen Dağı’ndaki bu rekoru hiç unutmayacağım, sonsuza kadar en harika gezim olarak kalacak. Yol son derece dar ve rüzgarlıydı fakat ID.R’ın elektrikli gücü işi eğlenceli hale getirdi.” dedi.

Geçtiğimiz iki yılda Festival of Speed’de 500 kW’lık gücü (680 beygir) ile Volkswagen Motorsports’a zaferi getiren Volkswagen ID.R , yeni bir başarıya imza atmak için, bu kez İngiltere’nin güneyindeki Goodwood Tepesi’nde değil, 3 bin 809 kilometrelik Goodwood Motor Circuit’te düzenlenecek etkinliğe katılıyor. Bakalım ID.R Goodwood SpeedWeek festivalinde neler başaracak.

ID.R’ın Verileri Nasıl ?

ID.R, Volkswagen’in ürettiği tamamen elektrikli yarış arabası. Üç kıtada 4 rekora sahip ID.R’ın teknik verileri ve özellikleri ise şöyle.

Volkswagen ID.R 500 kW’lık bataryası ile tam 671 beygir güç üretiyor, toplam torku ise 649 N/m. Bu değer, hız için üretilmiş birçok aracın gerisinde. Ancak aracın iki aksına da birer motor eklenmiş ve böylece aktif tork dağılımı ile dört tekere güç verilmesi sağlanmış. Bu da aracı çok daha dengeli ve virajlar konusunda istikrarlı hale getiriyor. Yarış odaklı tasarımı ve üzerinde yer alan çeşitli ekipmanların özenle yerleştirilmesi sayesinde oldukça düşük bir sürtünme katsayısına sahipç. ID.R bu sayede 0-100 km/h hızlanmasını 2.2 saniye gibi çok kısa bir sürede tamamlayabiliyor.

Volkswagen ID.R

Aracın bu kadar hızlı olmasını sağlayan diğer bir özelliği ise gövde tasarımı ve üretim materyali. Araç ağırlıklı olarak karbon fiber malzemeyle üretilmiş. Bu nedenle de 1.100 kilogramdan çok daha hafif. Bu sayede elektrik motoru olağanüstü güç üretmese de araç çok güçlü rakiplerine bile taş çıkartıyor. Araç sadece yarışlar için üretildiğinden her yarışa farklı bir ekipman setiyle çıkıyor, bu yüzden verdiğimiz rakamların her yarış için aynı olmadığını belirtelim.

 

 

 

1 YORUM

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here