Unutulan Konseptler : Renault Espace F1

2
2930

Renault Espace F1, Aileniz İçin Bir F1 Aracı 

Bir zamanlar Espace, ailelerin tek bir otomobille uzun yolları aşmak için alabilecekleri en iyi seçeneklerden birisiydi. Renault bu sevilen modelin 10. yaşını kutlamak için sıra dışı bir konsept fikri arıyordu. Bu sıra dışı konsept için Renault’un başarılı olduğu diğer bir alan olan F1’i işin içine katmak onlara hiç abes gelmemişti. Bu konseptin hayat bulmasıyla Espace F1 meydana geldi.

Espace F1

Renault böyle bir model için mevcut Espace’ı yarış renklerine boyayıp, birkaç spor parça belki spor koltuklar takıp kutlamayı sonlandırabilirdi; ama bunu tercih etmedi. Fransız şirketi üretim ortağı Matra’yı F1 motorlu MPV’lerden birini yapması için görevlendirdi. Böylece dönemin Formula 1’de boy gösteren otomobili Williams-Renault FW15C’den türetilmiş motoruyla bu canavar doğmuş oldu.

Kaputun Altında Ne Var ?

Aslında kaputun altında pek bir şey yok. Çünkü Espace’ın içi kalabalık bir ailenin tüm eşyalarını alacak kadar geniş ancak kaputun altına 3.5 litre hacminde V10 motoru sığdırmak imkansız. Bu yüzden otomobil ortadan motorlu olacak şekilde yeniden dizayn edilmiş. 700 beygir olarak tasarlanan motorun gücü 820 beygire çıkarılmıştı ve motor 6 ileri yarı otomatik şanzıman ile kombinlenmişti.

Bu güce mukavemet göstermesi gerektiği için aracın gövdesi tamamen karbonfiberden yapıldı. Espace F1 bu sayede 0-100 hızlanmasını 2.8 saniyede tamamlayabiliyordu ve maksimum 312 km/s hızın üzerine çıkabiliyordu. 13.800 devir çevirebilen F1 motorunun yırtıcı sesini önünüzden bir Espace geçerken duymak epey şaşırtıcı olsa gerek.

Motor Dışında Yapılan Geliştirmeler.

Komple karbonfiberden yapılan gövde ve şasi sayesinde mühendisler Espace F1’in ağırlığını 1300 kilograma kadar düşürmeyi başardılar. Bu hafifletmenin ve karbon-seramik frenlerin de yardımıyla 0-300-0 ivmelenmesini 600 metrenin altında bir mesafede tamamlayabiliyordu.

İç mekanda ise Espace’ın MPV karakterine bağlı kalmak için 4 yarış koltuğuna yer verilmiş. Arka iki koltuğun arasında motor bloğunun üstünde kullanılan cam panel sayesinde motoru görmekte mümkün.

Renault Espace F1’e Ne Oldu ?

Eğer konsept seri üretime geçseydi dünyada bazı çocuklar okula giderken kask takıp 6 noktalı emniyet kemerlerini bağlamaları gerekecekti. Ancak maalesef bu konseptin seri üretimi yapılmadı. Kendisi günümüzde Fransa’daki Matra Müzesi’nin bir parçası olarak varlığını sürdürüyor ve Renault’un tarihindeki efsanevi konseptleri arasındaki yerini alıyor.

2. El Renault Espace İlanları

 

Kaynak: Topgear

 

 

2 YORUMLAR

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here