Uluslararası Tır Şoförü Olmak İçin Ne Gerekiyor ?

0
6723
Uluslararası Tır Şoförü Olmak İçin Gerekenler

Günümüzde farklı çeşitlerde  lojistik türleri bulunuyor. Ancak halen tırlar ile yapılan taşımacılık en sık tercih edilen taşımacılık yöntemleri arasında. Taşımacılık alanına eklenen yeni kurallar Gümrük Birliği’ne taraf olunması ile birlikte tır şoförlerinden istenilen belgeler ve karşılanması gereken şartlar da artıyor. Peki, uluslararası tır şoförü olmak için gerekenler nelerdir ? Tır şoförleri hangi şartları karşılamalıdır ? Gelin bu soruların cevaplarına birlikte bakalım…

Uluslararası Tır Şoförü Olmak İçin Gerekenler

Uluslararası Tır Şoförü Olmak İçin Gerekenler

Her şoförlükte gerektiği gibi uluslararası tır şoförü olabilmek için de kişilerin belirli bir eğitimden geçmiş olması gerekmektedir. Aynı zamanda da kendisinden istenilen yetkinlikleri sağlaması gerekmektedir. Uluslararası tır şoförü olabilmek için gerekenler aşağıdaki şekilde listelenebilir:

  • 21 yaşını doldurmuş olmak,
  • C sınıfı ehliyet sahibi olmak (C sınıfı ehliyet alabilmek için de B sınıfı ehliyete sahip olunmalıdır),
  • En az ilkokul mezunu olmak,
  • Uluslararası tır şoförü olabilmek için gerekli olan sağlık kontrollerinden başarı ile geçmek,
  • Şoför adayının sabıka kaydının olmaması.

Yukarıda listelediğimiz şartlar temel olarak uluslararası tır şoförü olmak isteyen kişilerin sahip olması gereken özelliklerdir. Her ne kadar farklı şartlar aransa da bu kişilerin ek olarak alması gereken tek belge C sınıfı ehliyettir. Kısacası; sabıka kaydı bulunmayan, gereken sağlık durumuna sahip, 21 yaş üstü ve en az ilk okul mezunu olan her birey, C sınıfı ehliyeti olması halinde tır şoförü olabilmektedir. Bu sebep ile de uluslararası tır şoförü olmak isteyen kişilerin ek olarak alması gereken tek belge C sınıfı ehliyettir diyebiliriz. Ancak sadece bu şartları yerine getirmek yeterli değildir. Her ne kadar araç şoförlerinin tır şoförü olabilmek için şartları yerine getirmesi gerekse de, kullanılan aracın uluslararası sınırlara taşımacılık yapabilmesi için çeşitli evraklara da ihtiyacı vardır.

Uluslararası Tır Şoförü Olmak İçin Gerekenler

Nasıl Olunur ? Uluslararası Tır Şoförü Olmak İçin Gerekenler

Uluslararası tır şoförü mesleğini yapmak isteyen kişiler, en az C sınıfı ehliyete sahip olmalıdır. Ancak belirtmeliyiz ki D sınıfı ehliyet ile de tır şoförlüğü yapılabiliyor.

C Sınıfı Ehliyet

C sınıfı ehliyet ve C sınıfı ehliyeti için başvuru yapacak bireylerden istenilen yeterlilik ve belgeler ise aşağıdaki şekildedir:

  • C1 sınıfı ehliyet, 3.500 kg ile 7.500 kg arasındaki kamyon ve çekici kullanabilmek için alınması gereken ehliyet türüdür. C1E sınıfı ehliyet ise 750 kg’a kadar takılan römork ya da yarı römork sisteminden oluşan araçları kullanabilmek için alınması gereken ehliyet türüdür.
  • C sınıfı ehliyet, genel olarak ağırlık limiti olmadan kamyon ve çekicilerin kullanılabilmesi için edinilmesi gereken ehliyettir. CE sınıfı sürücü belgesi ise C sınıfı ehliyet türünün en üst seviyesidir. Araçlara takılan 750 kg’ın üzerindeki römork ya da yarı römorktan oluşan araçların da kullanılabilmesine imkan sağlar. Başka bir deyişle CE sınıfı ehliyet, tır şoförü olmak isteyen kişilerin sahip olması gereken ehliyet türüdür.
  • CE sınıfı ehliyet için başvuru yapacak olan bireyler, en az C sınıfı ehliyete sahip olmalıdır. Ancak C sınıfı ehliyetinde bir şartı var. C sınıfı ehliyet başvurusu yapmak için de en az B sınıfı ehliyete sahip olmak gerekmektedir. Bu sebep ile tır şoförü olmak isteyen bireylerin öncelikli olarak B sınıfı ehliyet alması gerekmektedir. Ardından da sırası ile C ve CE sınıfı ehliyet başvurusu yapması gereklidir.
  • CE sınıfı ehliyet alabilmek için de en az 21 yaşında olunması gereklidir. CE sınıfı ehliyet kendi sınıfının en kapsamlı ehliyetidir. Bu ehliyet ile M, B, C ve F sınıfı tüm araçları kullanma hakkına sahiptir. Tır şoförü olabilmek için ise CE sınıfı sürücü belgesi almak şarttır.

B sınıf ehliyetin kullanabildiği araçları öğrenmek için tıklayınız

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here