Türkiye otomobil satışı 2022 yıl sonu itibariyle Avrupa’da zirveye oynadı. Ülkemiz 2022 yılı otomobil satışı verilerine göre Avrupa’da 6. sırada yer aldı. Bu listenin başında ise 2 milyon 651 bin 357 adet otomobil satışı ile Almanya yer aldı. Aslına baktığımızda Avrupa’da otomobil satış sayıları her geçen yıl daha da azalmaya başladı. Buna göre 2022 yılında Avrupa’da toplamda 11 milyon 286 bin 939 adet araç satışı gerçekleşti. Bu bağlamda ise 2022 yılında 2021 yılına göre pazarda %4,14’lük daralma yaşandı. Buna rağmen Türkiye, otomobil satışını arttıran 11 Avrupa ülkesi arasında kendisine yer bulmayı başardı. Peki ülkemizde oldukça hızlı artan otomobil fiyatlarına rağmen bu başarı nasıl yakalandı? Gelin hem bu soruyu cevaplayalım hem de sizler için derlediğimiz diğer detaylara göz atalım.

2022 Yılı Türkiye Otomobil Satışı Yarım Milyonu Aştı

2022 yılında Avrupa pazarında toplamda 11 milyon 286 bin 939 adet araç satışı gerçekleşti. Bu verilere göre ise pazarda 2021 yılına kıyasla %4,14’lük bir daralma yaşandı. Fakat buna rağmen ülkemizde otomobil satışları yarım milyonu aştı. Buna göre 2022 yılında Türkiye’de toplamda 592 bin 660 adet otomobil satışı gerçekleşti. Bu sonuçla ise ülkemiz, 2022 yılında Avrupa’da en çok otomobil satılan 6. ülke konumuna geldi. Diğer yandan ise 2022 yılı otomobil satışlarında Avrupa ülkelerinde genel anlamda bir düşüş hakim. Avrupa’da 31 ülke arasından sadece 11 ülke otomobil satışlarını arttırmayı başardı. Türkiye’de bu 11 ülke arasındaki yerini aldı. Peki ülkemizdeki artan otomobil fiyatlarına rağmen otomobil satışlarındaki bu artış nasıl yaşandı? Gelin şimdi de bu sorunun cevabına göz gezdirelim.

Türkiye Otomobil Satışı Avrupa'da Zirveye Oynuyor

Artan Otomobil Fiyatlarına Rağmen Ülkemizdeki Otomobil Satışları Nasıl Bu Kadar Yüksek Gerçekleşti?

Avrupa’da otomobil fiyatları, ülkelerin kendi para birimleri bazında birim hesabına göre ülkemizden çok daha düşük durumda. Çünkü özellikle son 1 senede ülkemizde otomobil fiyatlarında inanılmaz bir artış yaşandı ve yaşanmaya da devam ediyor. Fakat buna rağmen Türkiye, 2022 yılında Avrupa’da en çok otomobil satışı yapılan 6. ülke oldu. Peki bu nasıl oldu? Aslında bu sorunun cevabı çok zor değil. Ülkemiz 90 milyona yakın nüfusu ile Avrupa’nın en kalabalık ülkesi konumunda. Diğer yandan ise ülkemizde otomobiller artık birer yatırım aracı haline gelmiş durumda. Bu sebeplerden dolayı ülkemizde otomobil alım-satım işlemleri oldukça yüksek olarak gerçekleşmekte. Fakat sıfır araç satışına dair açıklanan 2022 yılı verilerine göre ülkemiz sıfır araç alımında Avrupa’da sondan üçüncü durumda bulunuyor. Bu da ülkemizde özellikle 2. el araç satışının yüksek olarak gerçekleştiğini gösteriyor. Bundan dolayı yukarıda açıkladığımız iki sebep, bu durumun nasıl ortaya çıktığını açıklamamıza yetiyor. Peki sizler bu konu hakkında neler düşünüyorsunuz?

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here