Tüm Ralli hayranları için Dakar, sadece Senegal’in başkenti değil: Dünyanın en ünlü ralli organizasyonunun adıdır. Afrika dışında düzenlenen en son organizasyonlarda bile, bu rallinin adı Dakar olarak korunmuştur. Dakar, otomotiv dünyasının bir nişanıdır.

Her yılın başında eski Paris-Dakar Rallisi otomobil severlerin dikkatini çekiyor. Ancak en tutkulu olanların çoğu bile, tüm rallilerin bu ralliyle ilgili kilometre taşlarından ve meraklarından bazılarının farkında değil. Burada biraz daha aksiyon var:

Kaybolmak o kadar da kötü değil

Bu rallinin tarihi bir dikkat dağınıklığı ile başladı. 1977’de Thierry Sabine, Libya çölünde kaybolduğunda motosikletiyle Abidjan-Nice mitingine katılıyordu. Acıya rağmen, Sabine o deneyimin en iyisine olduğu sonucuna vardı: Afrika’nın büyüleyici manzarası aklını başından almıştı. Fransa’ya döndüğünde önemli bir karar aldı: Avrupa’da başlayan, çölü geçen ve Dakar’da biten bir miting düzenlemek istiyordu. Sadece bir yıl sonra rüyası meşhur olan bir sözle gerçeğe dönüşecekti: “Gidenler için bir meydan okuma. Geride kalanlar için bir rüya.

Tüm Dakar Rallilerinin Enleri Derlemesi: Kaybolmak o kadar da kötü değil

İlk sürücülerin Dakar’a ulaşması

26 Aralık 1978’de 182 araç ilk Paris-Dakar etkinliğinde Paris’teki Trocadero Meydanı’ndan ayrıldı. Bunlardan yetmiş dördü son aşamaya ulaşabildi ve Dakar’da yolculuk sona erdi. Yamaha 500 XT’de bulunan Cyril Neveu, podyuma çıkan ilk kişi oldu.

Jutta Kleinschmidt, yarışta kazanan ilk kadın

Jutta Kleinschmidt 1998 yılında bir motosikletin üzerinde ilk kez yer aldı. Ancak 2001 yılında Kleinschmidt, Mitsubishi ile bir Paris-Dakar Rallisini kazanan ilk kadın oldu.

Jutta Kleinschmidt, yarışta kazanan ilk kadın

Rallisiz bir yıl

2008 yılında, organizatörler bir süredir ortalıkta dolaşan haberleri doğruladılar: ralli iptal edilecek. Teröristlerin tehditleri sebebiyle Fransız yetkililerinin, acı verici olmakla birlikte katılımcılar tarafından mantıklı kabul edilen bir karar almasına yol açtı.

Dakar rotası değişiyor

Ertesi yıl, organizatörler hala etkinliğin güvenliği konusunda kararsızdı. Gizli bir terör tehdidi tehlikesiyle karşı karşıya kalmamak için en iyi fikir, başka bir yol bulmak gibi görünüyordu. Dakar, on yıl boyunca kalacağı Güney Amerika’ya gitti.

Yeni bir çağ

2020 rallisi özeldi, Dakar’ın merkezi Suudi Arabistan’daydı ve İspanyol taraftarlar için ekstra ilgi vardı. Eski Formula 1 pilotu Fernando Alonso’nun çıkışı ve otomobil kategorisinde motor efsanesi Carlos Sainz’in üçüncü zaferi gerçekleşti.

Tüm Dakar Rallilerinin En zorlusu

Motosikletçi Patrick Dodin’in ölümüyle 1979’daki ilk baskısından itibaren 63 katılımcı hayatını kaybetti.

Tüm Dakar rallilerinin kralı

Otomobil kategorisinde yedi, motosiklet grubunda altı şampiyonlukla Stéphane Peterhansel, yarış tarihinin en başarılı sürücüsüdür. Bu yüzden Mösyö Dakar olarak adlandırılması şaşırtıcı değil

2.El Otomobil İlanları

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here