Triger zinciri ve triger kayışı, motor sisteminin uyumlu bir şekilde çalışmasına yarıyor. Bu sayede motorun zamanlaması doğru ilerliyor. Pekala, triger kayışı ve triger zinciri arasındaki farkı biliyor musunuz? Aracınızda zincir mi, kayış mı bunuyor? Hadi birlikte öğrenelim.

Triger Zinciri ve Triger Kayışının Görevleri

triger kayışı
Triger Kayışı

Temel olarak triger zincirinin ve kayışının görevleri aynıdır. Bu iki parça, zamanlama kayışı ve zamanlama zinciri olarak da adlandırılır. Görevleri, eksantrik ve krank milinin hareketlerini iletmektir. Bu sayede her silindir, doğru zamanda hava ve yakıt karışımını ateşleyebilir. Yani parçalar; piston, supap, eksantrik mili ve krank miliyle takım olarak çalışır.

Triger Zinciri ve Triger Kayışı Farkları

Triger zinciri ve kayışı arasındaki en temel fark malzemedir. Kayış, kauçuk malzemeden üretilirken zincir, adından da anlaşılacağı üzere metalden (çelik) yapılır. Materyallerden kaynaklı olarak zincir daha ağır bir yapıya sahiptir. Fakat kayış daha hafif ve esnektir. Aynı zamanda kayış daha ucuz olurken zincir daha pahalıdır. Triger zinciri arızalandığında değişimi de daha maliyetlidir. Çünkü değişim esnasında yetkili elemanın daha fazla uğraşması gerekir.

Ayrıca zincirin ömrü daha uzun olup arızalanma sorunları daha az yaşanır. Fakat kayışta olduğu gibi zincirde de kopmalar görülebilir. Buna rağmen kayış, kopma ve aşınma gibi problemleri daha sık yaşar. Ayrıca zincir, kayışa oranla daha sesli çalışır. Son olarak zincir, motorun yağını kullanarak yağlanma ihtiyacı duyar. Bu sebeple motor yağı azaldığında arızalanmaya daha çok meyilli olur. Daha verimli çalışabilmesi için motora uygun viskozite değerine sahip yağ eklenmelidir. Zamanlama kayışı ise yağlanmaya ihtiyaç duymaz.

Arabada Triger Kayışı mı Triger Zincir mi Olduğu Nasıl Anlaşır?

triger-zinciri
Triger zinciri

Parçaların görevleri aynı olduğu için bazı araçlar kayışı bazı araçlar da zinciri kullanılır. Bu durum aslında otomotiv üreticilerinin tercihine bağlıdır. Peki, arabada triger kayışı mı triger zinciri mi olduğu nasıl anlaşılır? Ön takımlara direkt olarak bakıldığında kayışı veya zinciri görebilmek pek mümkün değildir. Aracın el kitabından, alanında uzman servis elemanlarından veya tamircilerden parçaların yerini öğrenebilirsiniz. Bunların dışında zinciri kullanan bazı araç markaları ise şunlardır:

  • Mercedes-Benz
  • BMW
  • Mazda

Triger Kayışı mı Daha İyi Triger Zinciri mi?

İçten yanmalı araçlarda ya triger zinciri ya triger kayışı bulunur. Genel olarak zamanlama zinciri ve zamanlama kayışı arasındaki belirgin farklar var. Bu farklara bakıldığında triger zincirinin biraz daha ön plana çıktığı fark edilir. Fakat zincirin daha sesli çalışması ve maliyetinin yüksek olması sebebiyle tercih noktasında sürücüleri caydırabilir. Aracınıza en uygun tercihi yapabilmek için yetkili servise danışmanızı öneririz.

Triger Kayışı Arızaları ve Değişimi

2 YORUMLAR

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here