Tesla, Yılda 20 Milyon Araba Üretmenin ‘İmkansız’ Olmadığını Söylüyor

0
2360
Tesla

Tesla’nın açık sözlü CEO’su, şirketinin 10 yıl içinde yılda 20 milyon araç üretimine ulaşacağını düşünüyor. Elon Musk, Tesla’nın Almanya’daki yeni Gigafactory’sinin açılışında yaptığı konuşmada, 10 yıl içerisinde yıllık araba üretimi sayısının 20 milyona çıkabileceğini söyledi. Bunun agresif bir hedef olduğun kabul etse de imkansız olmadığını belirtti.

Tesla-Elon Musk açıklama

Japon otomobil devi Toyota, COVID-19 ile ilgili kısıtlamalardan ve arz kıtlığından etkilenmişti. Ancak yine de, 2021’de 8.583.985 araç ile satışlar açısından dünyanın en büyük otomobil üreticisi olmayı başardı. Tüm bunlara baktığımızda Tesla’nın hedefinin bir hayli yüksek olduğunu söylemek mümkün. Elon Musk’ın bakış açısı, sektörde çoğu zaman yeniliklerin öncüsü olmayı başardı. Bu nedenle, önümüzdeki on yılda dik bir tırmanışla hızla zirveye doğru çıkması beklentiler arasında. Bunu da 2021’de yaklaşık 1 milyon olan üretimi sekiz yılda 20 milyona çıkararak yapmak istiyor. Analistlere göre de Tesla’nın hedefi başarılması zor ama imkansız değil.

Tesla Fabrikaları Bu Hedef İçin Yeterli mi?

Tesla Fabrika

Tesla’nın Fremont, California ve Şangay’da fabrikaları mevcut. Teksas ve Berlin’de de yeni birer fabrikası var. Ancak hızla büyüyen elektrikli araç üreticisi henüz yeni fabrika genişletmelerini duyurmadı. Hindistan’da ve Rusya’da da birer fabrika açabilecekleri yönünde söylentiler var. Yine de, yakın vadede üretimi muhtemelen 2 milyondan 20 milyona çıkarmanın oldukça zor bir hedef. Verilere göre 2030 yılına kadar yıllık üretimin 5 ila 6 milyon olması daha olası. Ancak küresel tedarik zinciri sıkıntısı Tesla’nın hedeflerini önemli ölçüde etkilemesinin olasılıklar arasında değil. Bu yüzden başarılarına bir yenisini ekleyebilir. Bunu da yılda 20 milyon otomobil üretimi ile gerçek yapabilir.

Tesla’nın Diğerlerinden Ayrılan Tarafları

Tesla’nın elektronik mimarisi temel olarak farklı. Bu nedenle diğerleriyle aynı çiplere ihtiyacı yok duymazlar. Bir etki alanı mimarisi yazılımı altında çalışıyorlar. Böylece arabanın farklı kısımlarını kontrol eden ‘tek bir beyin’ aracılığıyla bilgisayar işlevlerini merkezileştiriyor. Bu yüzden rakipler belirli çiplere ihtiyaç duyan birden fazla bilgisayar kullandıklarından tedarik sorunları yaşarken o etkilenmiyor. 

Tesla, sürtünmeyi azaltarak ve güç yoğunluğunu ve kapasitesini en üst düzeye çıkarıyor. Böylece, daha yüksek motor verimliliği sağlıyor. Bunun için, yeni pil teknolojisini uyguluyor. Bu sayede, Ford gibi eski oyuncuları geride tutmak için tedarikçi karışımını çeşitli hale getiriyor. Manipülasyonlarıyla bilinen Elon Musk, otomotiv sektöründe herkesin her şeye hazırlıklı olması gerektiğinin adeta bir kanıtı.

İkinci El Elektrikli Arabalar

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here