Tesla, Giga Berlin Tesisindeki Üretimini Arttırmak İstiyor

0
1171
Tesla Giga Berlin

Tesla, uzun zamandır yaptığı atılımlar ve aldığı kararlarla adından söz ettirmeye devam ediyor. Özellikle son zamanlarda şirket, üretim hedefi doğrultusunda fabrikalar kurma planlarına devam ediyor. Bu sefer şirketin kurduğu yeni plan Almanya’daki Giga Berlin fabrikası hakkında. Bilindiği üzere Tesla Almanya’daki üretim tesisinin yakınına batarya fabrikası kurmayı planlamıştı. Bu sayede firma batarya sorununu buradan çözmeyi planlıyordu. Firma şimdi aldığı kararda ise Giga Berlin’i genişletmeyi planlıyor. Ayrıca firma 2023’ün ilk çeyreğine kadar haftalık 5.000 adet elektrikli araç üretmeyi planlıyor.

Model Y

Tesla Ve Giga Berlin Planı

Tesla Giga Berlin

Tesla, 11 Eylül’de Almanya’nın Berlin’e yakın bir mesafesinde bulunan Grünheide tesisinde etkinlik düzenledi. Firma bu etkinlikte fabrikanın lojistik konsepti, su temini, planlı pil hücresi üretimi, planlı genişleme alanı, çevrenin ve su kütlelerinin korunması gibi konularla alakalı sorulara cevap getirdi.

Firma, bu etkinlikte Grünheide tesisini 100 hektar kadar genişletmek için yaptıkları planı açıkladı. Ayrıca stokta daha fazla parça tutmak için tren istasyonuyla beraber depolama alanı da inşa edecekler. Firmanın kuracağı bu yeni lojistik alanları altyapıyı genişletmekle beraber alana sadelikte katacak. Bu plana göre bitmiş araçları ve bileşenleri taşımak için günde 12 çift ten kalkacak. Şirket buna ek olarak alana ana okulu ve eğitim merkezi yapmayı da planlıyor.

Kademeli Olarak Üretim Artışı

Tesla Giga Berlin

Firmanın beklentisi 2023 baharında bu seferlerin daha da fazlası olma yönünde. Bilindiği üzere Tesla birkaç aydır Giga Berlin fabrikasının haftalık üretim adedini arttırmak için atılımlar yapıyor. Firmanın şu an ki üretim kapasitesi haftalık 1.000 adet araç. Tesla bu sayıyı daha da yükseğe çekmek istiyor. Daha önce firma üretimi arttırmak için çift vardiya sistemine geçme kararı almıştı. Firma bu kapsamda 5.000 çalışana sahip tesisine işçi alımı için yeşil ışık yaktı. Firma bu atılımla kademeli olarak üçlü vardiya sistemine geçme hedefine de bir adım yaklaşıyor. Bütün bu sistemin hedefi Tesla’nın Ekim ayına kadar üretimini haftalık 3.000 adete çıkarmak. Tesla’nın bütün bu yaptığı atılımlar firmanın asıl amacına zemin hazırlama niteliği taşıyor. Firmanın yıl sonunda haftalık 5.000 adet elektrikli araç üretmek gibi bir hedefi var.

Yeni Demiryolu Hattı

Tesla Giga Berlin

Ayrıca Tesla 2023 yılından itibaren başlangıç noktası Erkner olmak üzere demiryolu hattı kurmayı planlıyor. Bu tren servis treni olarak görev yapıp yolcu taşıyacak. Firma tren başına 400 yolcu taşıyacak olan trenin günde 40 sefer yapacağını açıkladı. Kurulacak olan demiryolu hattı da bizzat Tesla tarafından finanse edilecek. Firma bu sayede mevcut yerel tren ağını rahatlatmayı amaçlıyor.

 

Tesisin başlangıçta talep ettiği yoğun su miktarına da firma bir çözüm üretmeyi planlıyor. Firma tesis kurulurken ihtiyacı olan 1.5 milyon metreküp suyu kuyulardan sağlamayı düşündü. Bunun için de su tasarrufu planı olarak proses suyunu kullanmayı hedefliyor.

Model Y

Tesla şu anda özellikle Model Y olmak üzere Avrupa’da en çok satan şirket konumunda. Firma bu konumdayken açıkladığı hedeflerini gerçekleştirmesi demek araçların teslimat sürelerini minimuma indirmek anlamına geliyor. Fakat Tesla’nın her ne kadar böyle hedefleri olsa da Ukrayna-Rusya savaşının olması ve ekonominin buna müsait olmayışı bu planı erteleyebilir. Çünkü herhangi bir kötü gelişme yaşanması takdirinde firmanın planlarını ertelemesine sebep olur. Daha da kötüsü üretimini uzun süre askıya alması da söz konusu olabilir.

 

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here