Tekerlek teknolojisi, diğer otomobil teknolojileri gibi manşetlere girmeyebilir, ancak lastiklerin otomobilinizin çalışma şekli üzerinde çarpıcı bir etkisi vardır. Arabanız ile yol arasındaki tek temas noktası olan tekerlekler, bir aracın performansı ve güvenliğindeki en önemli bileşenlerden biridir.

Tekerlek

İlk bakışta, 50 yıl öncesinin tekerlekleri bugünkü gibi görünüyor. Radyal lastikler 1960’larda  popüler hale geldi ve şu anda hala kullanılıyor. Ancak tekerlek teknolojisi dünyasında çok şey oluyor çünkü müşteri talebi nedeniyle tekerlek üreticileri fazla yakıt ekonomisi filtresi için düzenlemeler içeren tekerlekler üretiyor.

Lastikler Araç Güvenliği İçin Önemlidir

Tekerlekler, araç güvenliğini artırmak için teknolojiyi kullanma çabasının bir parçasıdır . “Temas Alanı Bilgi Algılama” veya CAIS olarak bilinen bir sistem, lastiğin iç duvarına takılan ve yol yüzeyiyle nasıl etkileşime girdiğini izleyen bir sensör içerir. Sistem kuru, ıslak, sulu kar, taze kar veya buzu ayırt etmek için yol koşullarını kontrol eder ve bu gerçek zamanlı bilgileri sürücüye dijital bir ekran aracılığıyla gönderir.

Tekerlek

Tekerlek üreticileri ayrıca CAIS teknolojisini benzer şekilde kablolanmış diğer araçlarla bilgi paylaşmasını sağlayarak bir adım daha ileri götürmek istiyorlar, bu da arabanızın öndeki araçtan hareketleri tahmin etmesine olanak tanıyor. CAIS tekerleğin diş aşınması hakkında bilgi sağlayabilir ve hava basıncı verilerini iletmek için hava basıncı sensörleriyle birlikte çalışabilir.

Düşük lastik basıncı lastikleriniz ve yakıt tüketimi için kötüdür, ancak birçok sürücü tekerlekleri uygun şekilde şişirmekte başarısız olur. Olası bir çözüm, lastik basıncını ölçmek için sensörler kullanan ve basınç çok yüksek veya düşükse otomatik olarak hava ekleyen veya azaltan kendi kendine şişen lastikler olabilir . Bu teknoloji, ağır makinelerde ve askeri araçlarda kullanılıyor ve yakında sadece iki parçadan oluşan düşük teknolojili bir versiyon da dahil olmak üzere binek araçlarda kullanıma sunulabilir.

Tekerlek

Tekerlek Endüstrisi Derneğinin kıdemli teknik danışmanı Marvin Bozarth, “Lastiğin içinde küçük bir supap bulunan bir halka var,” diye açıklıyor ve “tekerlek döndüğünde, o halkayı sıkıştırıyor ve havayı koruyor.” Bozarth, lastiklerin normal kullanımdan ayda yaklaşık iki kilo basınç kaybettiğini ve yeni sistemlerin bu hava kaybını otomatik olarak telafi edeceğini söyledi.

Renk Faktörü

Belki de lastiklerdeki en düşük teknolojik gelişme, sürücü güvenliği üzerinde en büyük etkiye sahip olabilir. “Renksiz Lastik” diğer tüm siyah lastikler gibi görünmeye başlar, ancak  tekerlek dişleri minimum güvenlik seviyesine düştüğünde yüzeyi parlak turuncuya döner. Üretim süreci sırasında sırtta pişirilen renk, lastiklerinizi ne zaman değiştireceğinizi bilmenizi sağlar.

“Çevre dostu”, tipik olarak lastiklerle bağlantılı olmayan bir kelimedir, ancak kauçuk ile  sürdürülebilir alternatifler yakında lastik üretiminde başı çekebilir. Güneybatı ABD’de bulunan bir çöl çalılığı olan Guayule, bir yüzyıldan fazla süredir kauçuk üretiminde sınırlı bir dereceye kadar kullanılmaktadır. Ancak araştırmacılar, çatlamaya ve ısı birikimine karşı direncini artırmanın yollarını bulabilirlerse daha belirgin bir rol oynayabilir.

Aynı şekilde Bozarth, “Malzemeyi tıpkı bir kauçuk ağacı gibi temsil eden Rus Karahindiba köklerini de deniyorlar” diyor.

Karahindiba kökleri, ağaçlardan elde edilen kauçuktan çok daha kolaydır ve çevre için daha iyidir. Bozarth, “Ama aynı zamanda kauçuk için alternatifler de arıyorlar, çünkü kauçuk ağaçlarının hastalandığı bir durumla karşılaşabilirsiniz,” diye ekliyor Bozarth.

Havasız Lastik Trendi

Son zamanlarda ortaya çıkan görsel olarak en çarpıcı trend, havasız lastiktir. Patlamalardan etkilenmeyen havasız lastikler, yolun kuvvetini emen esnek poliüretan tellerle desteklenen bir dış sırta sahiptir. Daha az kauçuk kullanırlar, potansiyel olarak geleneksel lastiklerden üç kat daha uzun süre dayanırlar ve yüksek yanal mukavemete ve suda kızaklamaya karşı dirence sahiptirler.

Daha çevre dostu olmalarının yanı sıra, daha kolay geri dönüştürülürler. Havasız lastiklerin dezavantajı, yüksek hızlarda daha zorlu bir sürüştür. Ancak lastik üreticileri, standart lastiklere benzer bir sürüş kalitesi sunan tasarımlar üzerinde çalışıyor.

Kaynak

 

 

 

3 YORUMLAR

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here