Sık Karşılaşılan Yağ Kaçakları

0
12830

Günümüzde otomobiller günlük olarak kullanıldığı için yüksek kilometrelere ulaşmış oluyorlar. Yüksek kilometrelere ulaşmış araçların arıza yapma olasılığı düşük kilometrelilere göre bir hayli fazladır. Böylece yağ sızdırması da çok şaşırtıcı bir durum değildir. Yağ kaçaklarının çözümü genellikle düşük maliyetlerle halledilebilir. Ancak Arka Krank keçesi gibi bazı bölümlerde oluşan yağ kaçakları maliyet açısından uğraştırıcı olabiliyor. Bu yazımızda sizlere sık karşılaşılan yağ kaçaklarından bahsedeceğiz.

Sık Karşılaşılan Yağ Kaçakları

Yağ Kaçağı Neden Oluşur?

Otomobillerin çalışma sistemlerinde metal parçalar görev alır. Metal parçaların birbiriyle hareketi sonucunda sürtünme oluşur. Bu sürtünmeyi minimum hale getirmek için yağ kullanılır. Yağ genelde otomobillerin; motorunda, şanzımanında, direksiyon sisteminde, diferansiyelinde, süspansiyon sistemi ve birçok yerinde kullanılır. Yağın akmaması için conta ve keçeler vardır. Zamanla bu keçe ve contalar aşınarak yağ kaçırmaya başlarlar. Yağ kaçaklarının giderilmesi basit gibi gözükse de bazı bölümlerdeki kaçaklar, maddi açıdan uğraştırıcı olabilmektedir. İşte sık karşılaşılan yağ kaçakları ve çözüm yöntemleri.

Sık Karşılaşılan Yağ Kaçakları

Motor Yağ Kaçağı

Motor, aracın ana güç ünitesidir. Yakıtın yanması sonucu hareketin oluşmasını sağlayan komplike bir yapıya sahiptir. Motor içerisinde birbiriyle uyum içerisinde çalışan parçalar arasındaki sürtünmeyi minimuma indirmek için motor yağı bulunur. Zamanla, özellikle kilometresi yüksek araçlarda yağ kaçağı görmek muhtemel bir durumdur. Çünkü yağ kaçağı genelde subap kapak contası, kartel contası ve krank keçelerinde gözlemlenir böylece parça sökülür ve contanın değişimi sağlanır. Contaların değişimi çok uğraştırmaz. Fakat arka krank keçesinin değişimi için motor veya şanzımanın sökülmesi gerekmektedir. Böylece maliyeti de bir hayli fazladır.

Sık Karşılaşılan Yağ Kaçakları

Şanzıman Yağ Kaçağı

Şanzımanda oluşan yağ kaçakları kimi zaman basit bir şekilde çözülebilmektedir. Ancak bazı durumlarda şanzımanın sökülmesi gerekir. Bu da ekstra zaman ve ekstra işçilik anlamına gelir.

Süspansiyon Sistemi Yağ Kaçağı

Otomobillerde bulunan süspansiyon sistemi çalışma açısından, araçtan araca değişebilmektedir. Ancak genel olarak amortisörde yağ kaçağı görüldüğünde; değişimi gerekir.

Direksiyon sistemi Yağ Kaçağı

Direksiyon sistemi, yüksek yağ basıncı ile çalışarak; sürücüye kolaylık sağlar. Zamanla direksiyon kutusu ve pompasında bulunan keçeler, deformasyona uğrar. Yağ kaçırır. Revizyon görerek sorun gider.

Diferansiyel Yağ Kaçağı

Diferansiyel, arkadan itişli araçlarda bulunan aktarma organlarından biridir. Uzun kilometreler sonucu diferansiyel kapağındaki conta yağ kaçırabilmektedir. Sonuç olarak, kapak sökülür ve conta değişimi sağlanır.

Yağ Pompası Yağ Kaçağı

Yağ Pompası Yağ kaçağı

Yağ pompası aracın motorunun kalbi görevindedir. Motora düzenli olarak yağın ulaşmasını sağlar. Böylece motor aksamları düzenli olarak yağlanır ve motor görevini rahatlıklıkla yerine getirir. Ancak her metal parçada olduğu gibi yağ pompasının da bir ömrü vardır. Uzun kilometreler sonucu ömrü azalan bu parçanın, zamanla yağ kaçaklarına sebebiyet vermesi kaçınılmaz olmaktadır. Ek olarak, Trigerin arkasında bulunan yağ pompasından yağ kaçırma durumunu fark ettiğiniz an bu parçayı yenisiyle değiştirmenizi şiddetle tavsiye ederiz. Aksi takdirde motora düzenli yağ verme işlevini yerine getiremeyecektir ve motorun yatak sarmasına sebep olabilmektedir.

2.El Otomobil İlanları

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here