Rallycross Nedir?

0
1154

Otomobil yarışları tutkunları tarafından oldukça sevilen bir spordur. Bugün sizler için bu sporlardan biri olan Rallycross ‘u inceleyeceğiz. Öncelikle tarihçesi ile başlayalım;

Rallycross ‘un Tarihçesi

Eskiden bir rallycross görüntüsüRallycross 1967 yılında ITV adlı kanalda bir televizyon programı olarak başladı. Bu yarış Britanya’daki Lydden Hill pistinden doğdu. Üstelik bu yarışı kazanan ilk isim eski Formula 1 pilotu olan Vic El Ford’du. Hatta bu yarışa Porsche 911 ile katıldı ve ilk defa gerçekleştirilen bu yarışı 1. olarak tamamladı.

Tony Chappel ilk yarışta gösterdiği performansıyla tanınmıştır. Üstelik 1968 yılında altı yarış daha düzenlenerek (üçü Lydden’da üçü Croft’da) ilk şampiyonluk yarışı düzenlendi. Hatta Ford Escort Twin Cam ile yarışa katılan Tony Chappell serinin ilk şampiyonu olarak tarihe geçti.

Ancak Rallycross ‘un dünya çapında tamamen tanınması 1987 yılında gerçekleşti. WRC’nin Group B araçları, ralli etaplarından uzaklaştığında Rallycross pistlerinde yarışmaya başladı. Üstelik taraftarların bu araçları istemesiyle birlikte Group B ralli otomobilleri Rallycross adı altında yarışmaya başladı.

Yarı toprak, yarı asfalt olan karma pistler aynı zamanda kısaydı. Güçlü Group B otomobilleri gayet yerinde ideal bir konumdaydı. Bu otomobiller Rallycross yarışlarında o kadar çok beğenildi ki; Ford RS 200, 1982’den 1992’ye kadar Avrupa Şampiyonası’nda başarıyla mücadele etti. Böylece “Rallycross nedir? “sorusuna cevap bulduk.

Avrupa Rallycross Şampiyonaları

Avrupa Şampiyonası GörüntüleriDünya Rallycross Şampiyonasının ilk adımları, FIA tarafından 1973 yılında Avrupa Rallycross Şampiyonası’nın kurulması ile başladı. Euro RX olarak tanınan şampiyona, özellikle Kuzey ülkeleri olmak üzere Norveç, İsveç ve Danimarka’da oldukça popüler hale geldi.

Günümüz şampiyonasında yarışan bir sürü araç sürücüsünün aileleri burada yarışarak mücadele etti. Johan Kristofferson ‘un babası Tommy ve 14 kez ERX şampiyonluğu getirerek serinin en mücadeleci ve en başarılı ismi olan Kenneth Hansen bu isimler arasında yer alıyor.

Günümüz WRX yarışlarından Rallycross ‘a geçiş yapan pilotlar Timur Timerzyanov, Kevin Hansen, Robin Larsson, Andreas Bakkerud, Anton Marklund ve Jānis Baumanis’dir. Aynı zamanda bu isimler Avrupa Rallycross Şampiyonası’nda mutlu sona ulaşan isimlerdendir.

Dünya Rallycross Şampiyonası

Rallycross Dünya Şampiyonası2014 yılında FIA, Avrupa dışında ünlenmesiyle birlikte ERX’in yanında Dünya Rallycross Şampiyonası’nı (WRX)’i kurdu. “Rallycross nedir? “sorusu daha çok dile gelmeye başlamıştı.

0’dan 100km/s hıza 1.8 saniyede çıkan ve 2.0 litrelik, çift turbo motorundan 600 beygir güç üretebilen bu otomobillerin mücadele ettiği Rallycross yarışı, ilk sezondan itibaren inanılmaz mücadelelere tanıklık etti.

Eski WRC şampiyonu Petter Solberg ise 2014 ve 2015 yıllarında Rallycross da başarılı oldu. 2016 sezonunda ise çifte DTM şampiyonu Mattias Ekström, kendi takımı olan EKS RX ile hem pilotlar hem de takımlar şampiyonu oldu.

Seri büyük isimlerin ve fabrika takımlarının dikkatini her geçen gün çekmeye devam ediyordu; Ford Performance ‘in fabrika desteğini arkasında alan Ken Block, 2016 sezonunda Focus RS RX ile Rallycross ‘a adım attı.

Rallycross Takımları

Farklı takımların görüntüleri

  1. EKS RX (Audi)
  2. Hoonigan Racing Division (Ford)
  3. PSRX Volkswagen Sweeden (Volkswagen)
  4. Team-Peugeot Hansen (Peugeot)
  5. Stard (Ford)

 Banger Yarışları

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here