Porsche 928 Efsanesinin Tarihini Birlikte İnceleyelim

0
1600

Porsche 928 ilk kez 1977 yılında piyasaya sürüldüğünde, üreticisi için adeta bir devrim niteliğindeydi. 1970’lerin başında Porsche için tehlike çanları çalıyordu. Çünkü Porsche ve Piëch aileleri şirket yönetiminde aktif rol oynamaktan vazgeçmişlerdi. Aynı zamanda markanın en büyük pazarı olan ABD’de de yeni düzenlemelere sıcak bakılmıyordu. Üstelik Porsche 911 de aynı günlerde nesli tükenmekte olan bir araba modeli olarak görülüyordu. Bunun nedeni ise yeni katı kirliliği düzenlemeleriydi. İşte böylesi zor günlerin yaşandığı Porsche’de bir değişim isteği ortaya çıktı. Yönetime geçen Ernst Fuhrmann, geleneksel arka motor konumunu değiştirmeye karar verdi. Böylece radikal bir kararla yepyeni bir konsepti ortaya çıkardı. Büyük bir cesaret örneği olan modelin motorunun önde, şanzımanının ise arkada olması planlandı.

Cesur Bir Otomobil: Porsche 928

Porsche 928, beyaz renk, önden görünüm

O zamana kadar Porsche’de hakim olan arkada bulunan motor anlayışını temelden sarsan bu model, aynı zamanda bir cesaret örneğiydi. Ancak ilk cesur adım atıldıktan sonra proje ootmobile destekler arttı. Böylece 1972 yılında Weissach Geliştirme Merkezi’ndeki mühendisler devrim niteliğinde bir araba için çalışmaya başladılar. Su soğutmalı 4,5 litrelik bir V8 motoruyla da rakiplerinde geri kalmayacağını belli etti. Çelik, alüminyum ve plastik karışımı bir gövdeye sahip olan Porsche 928, ilk testleri başarıyla geçmeyi başararak piyasayla tanıştı.

Porsche 928, beyaz renk, ön kısım

928 Porsche için birden fazla anlama sahip. Bunlardan birisi de markanın ilk Gran Turismo’su olması. Dört koltuklu otomobil aynı zamanda, uzun mesafeler için yüksek performans sunmayı başaran ilk Porsche modeli. Ayrıca geniş bir kabin ve büyük bir bagaja sahip olan otomobil, o zamanlara göre büyük bir arabaydı.

İlk Günden Bugüne Asil Bir Otomobil

Porsche 928, yandan görünüm, beyaz renk

Porsche 928, ilk günden bu yana sürüş kolaylığı sunmaya devam ediyor. Ayrıca 911’e göre daha az gürültü çıkaran 928, klima sistemiyle de zamanının ötesine geçmeyi başarmıştı. Üstelik, direksiyon simidi ve sürücü koltuğuna ayarlanma özelliği de verilmişti. Bunlara ek olarak, 70’li yıllara göre üst düzey bir kaset çaları da içeriyordu. İlk olarak, 1977 Cenevre Otomobil Fuarı’nda görücüye çıkan 928’e ilgi ilk anda bile fazlaydı. Öyle ki, Volkswagen’in eski başkanı Rudolf Leiding, karısına hemen orada bir tane 928 satın aldı. Yenilikçi özellikleriyle göz dolduran Porsche modeli, zamansız bir asalete sahip olduğunu ilk günden beri belli ediyor.

Klasik Porsche Modelleri

İkinci El Porsche Modelleri

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here