ÖTV zamlarının üst limiti var mı?

Hepinizin hatırlayacağı üzere 30 Ağustos Zafer Bayramı sabahına şaşırtıcı bir zam haberiyle uyanmıştık. Otomotiv piyasasında ÖTV indirimi söylentileri gezerken, bir sabah aniden hiç azımsanamayacak vergi zamlarıyla uyandık. Yapılan zamla beraber;

  • %60 olan Özel Tüketim Vergisi oranı %80’e,
  • %100 olan Tüketim Vergisi oranı %130’a,
  • %110 olan Tüketim Vergisi oranı %150’ye,
  • %160 olan Tüketim Vergisi oranı da %220’ye çıkartıldı.

Oran değişimleri otomobil fiyatlarında %13 ile %23 arasında artışa sebep oldu. İlk defa uygulanmaya başladığı zaman %25 ila %50 arasında olan Özel Tüketim Vergisi, bugün %45 ila %220’ye kadar yükseltildi.

Oranlardaki bu değişikliklerin sıfır km otomobil fiyatlarına yansımasını, 2.el pazarına yansımasını, sektördeki etkilerini daha önce birçok haberimizde işledik. Bu haberimizde ise ÖTV zamlarının nasıl boyutlara ulaşabileceğini vergi uzmanı Dr. Ozan Bingöl’ün yazısında verdiği bilgiler ışığında işleyeceğiz.

Karşılaşabileceğimiz En Yüksek ÖTV Oranı Nedir ?

Özel Tüketim Vergisi oranlarına getirilen düzenlemelerin de kanunlar çerçevesinde yapıldığını ve her düzenlemenin bir üst limiti olduğunu açıklayan Bingöl yazısında durumu şöyle özetlemiş;

“Otomobillerin de yer aldığı (II) sayılı listedeki mallar için belirlenen oranları ve oranlara esas özel tüketim vergisi matrahlarının alt ve üst sınırlarını bir katına kadar artırmaya, sıfıra kadar indirmeye yetkilidir. Aslında sıfıra kadar indirme bir tür istisna getirmek olduğundan Anayasa’nın 73 üncü maddesi uyarınca Meclise ait bir yetkidir, ama Kanunla Cumhurbaşkanına verilmiştir. Cumhurbaşkanının artırma alanındaki yetkisi ise Kanunda yer alan tutarın bir katına kadar artırma şeklindedir. O zaman otomobilde görebileceğimiz en yüksek oran için Kanundaki oranlara bakmak gerekir. Bunların bir katını hesaplarız ve bir sabah uyanıp resmi gazeteye baktığımızda karşılaşabileceğimiz sürprizin en üst seviyesi hakkında bilgi sahibi olabiliriz.”

%320’ye kadar artış yapılabilir

Bu açıklamaya göre yorumlayacak olursak bugünün Özel Tüketim Vergisi oranlarına göre hesaplandığında, yeni bir düzenlemeyle ;

  • Halihazırda, matraha göre ÖTV oranı %45, %50 ve %80 olarak belirlenmiş otomobillerde (1600 cc ve altı) ÖTV oranı %120’ye kadar artırılabilir.
  • Halihazırda matraha göre ÖTV Oranı %130 ve %150 olarak belirlenmiş olan otomobillerde (1601-2000cc) ÖTV oranı %220’ye kadar artırılabilir.
  • Halihazırda 2000 cc otomobiller için %220 olarak belirlenmiş ÖTV oranı %320’ye kadar artırılabilir.

ÖTV

Kaynak : Dr. Ozan Bingöl

 

 

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here