Bir sürücü, yoldan yasadışı yoldan geçen bir yayaya çarpmamak için frene bastığında, riski yoldaki yayadan arabadaki insanlara kaydıran ahlaki bir karar veriyor. Otonom arabalar yakında kendi başlarına bu tür etik kararlar vermek zorunda kalabilir. Ancak araçlar için evrensel bir ahlaki kod üzerinde karar vermek zor bir görev olabilir. Dünyanın dört bir yanından 2,3 milyon insanın katıldığı bir ankete göre yazımızı şekillendireceğiz.

Makine Etiği: Ahlaki Seçimler Evrensel Değil

Nature’da yayınlanan en büyük makine etiği araştırması, bir sürücünün kararlarına rehberlik eden ahlaki ilkelerin çoğunun ülkeye göre değiştiğini ortaya koyuyor. Örneğin, bazı yaya ve yolcu kombinasyonlarının bir çarpışmada öleceği bir senaryoda, güçlü dini kurum ve kurallara sahip ülkelerde insanların yasadışı bir şekilde trafiğe adım atan bir yayayı bağışlama olasılığı daha düşüktü. Ahlaki Makine adı verilen anket, birinin ölümünün kaçınılmaz olduğu 13 senaryo ortaya koydu. Katılımcılardan çeşitli değişkenlerin bulunduğu durumlarda birini seçmeleri istendi: genç veya yaşlı, zengin veya fakir, daha fazla veya daha az insan.

İnsanlar nadiren bu tür katı ahlaki ikilemlerle karşılaşırlar. Bazı eleştirmenler, testte ortaya çıkan senaryoların sürücüsüz arabaları çevreleyen etik ve pratik sorularla ilgili olup olmadığını sorgular. Bulgular, hükümetlerin ve sürücüsüz araba üreticilerinin, araçların halk tarafından kabul görmesini istiyorlarsa hesaba katmaları gereken kültürel nüansları ortaya çıkardığını iddia ediyorlar.

Otonom otomobiller üzerinde çalışan Alman otomobil üreticisi Audi anketin bu konular hakkında önemli bir tartışma başlatılmasına yardımcı olabileceğini söylüyor. Otomobil üreticisi Toyota ve teknoloji şirketleri Waymo ve Uber de dahil olmak üzere otonom araç programlarına sahip diğer firmalar bulgular hakkında yorum yapmayı reddetti.

“Bu olağanüstü bir makale” diyor. Christakis, etiğin evrensel olup olmadığı veya kültürler arasında farklılık gösterip göstermediği konusundaki tartışmanın eski bir tartışma olduğunu ve şimdi sürücüsüz arabaların nasıl programlanacağına ilişkin “yirmi birinci yüzyıl sorunu” onu yeniden canlandırdı diyor.

Ahlaki etiğe göre senaryo seçimleri

Alman etik raporuna göre, yaşları, cinsiyetleri veya ikamet ettikleri ülke ne olursa olsun, çoğu insan insanları evcil hayvanlara, insan gruplarını da bireylere karşı bağışladı. Bu yanıtlar, kendi kendine giden otomobillerle ilgili hükümetin tek rehberinde önerilen kurallara uygundur.

Ülkelere Göre Ahlaki Seçimler

Ancak anlaşma burada bitiyor. Yazarlar, 130 ülkeden en az 100 katılımcıya sahip kişilerin cevaplarını analiz ettiklerinde, ulusların üç gruba ayrılabileceğini buldular.

Biri, Kuzey Amerika ve Hıristiyanlığın tarihsel olarak baskın din olduğu birkaç Avrupa ülkesini içerir. Bir diğeri, güçlü Konfüçyüsçü veya İslami geleneklere sahip Japonya, Endonezya ve Pakistan gibi ülkeleri içerir. Üçüncü bir grup, Orta ve Güney Amerika’nın yanı sıra Fransa ve eski Fransız kolonilerinden oluşur. İlk grup, örneğin ikinci gruba kıyasla gençleri kurtarmak için yaşlıların hayatlarını feda etmeye yönelik daha güçlü bir tercih gösterdi.

Ülkelere göre Ahlaki Makine Etiği

Araştırmacılar ayrıca bir ülkedeki sosyal ve ekonomik faktörler ile ülke sakinlerinin ortalama görüşleri arasındaki ilişkileri de belirlediler. Ekip, Finlandiya ve Japonya gibi güçlü devlet kurumlarına sahip ülkelerden insanların, Nijerya veya Pakistan gibi daha zayıf kurumlara sahip ülkelerdeki katılımcılara göre yasadışı yollardan geçen insanlara vurmayı daha sık seçtiğini ortaya çıkardı.

Anket katılımcılarına yolun bir tarafındaki evsiz bir kişiyi veya diğer taraftaki bir yöneticiyi kurtarmayı seçmeye zorlayan senaryolar vardır. Bu senaryolar başka bir hareket noktasını ortaya çıkardı. İnsanların yaptığı seçimler, genellikle kültürlerindeki ekonomik eşitsizlik düzeyiyle bağlantılıydı. Zengin ve fakir arasında görece küçük bir uçurum olan Finlandiya’dan gelenler, şu ya da bu yoldan sapmayı çok az tercih ettiler. Ancak önemli ekonomik eşitsizliğe sahip Kolombiya’dan ortalama yanıtlayıcı, düşük statülü kişiyi öldürmeyi seçti.

Ahlaki Makine gibi anketler, güveni artırabilecek bu kaçınılmaz kazalar hakkında halka açık tartışmalar başlatmaya yardımcı olabilir. Anket sonuçları “Hangi riskleri almaya istekli olduğumuz konusunda sosyal bir fikir birliğine varmamız gerekiyor” diyor.

İkinci el Audi ilanları

1 YORUM

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here