Otomotivde Lojistik Krizi Fiyat Artışlarına Sebep Olabilir

0
802
Otomotivde Lojistik Krizi Fiyat Artışlarına Sebep Olabilir

Otomotivde lojistik krizi fiyat artışlarına sebep olabilir. Gelen son haberlere göre Stellantis‘in Peugeot 3008 SUV modellerini ürettiği Sochaux fabrikasında ciddi bir sorun var. Öyle ki binlerce araç nakliye sorunları nedeniyle tesis içerisinde sıkışıp kalmış durumda. Otomotiv dünyası birçok farklı kriz ile aynı anda cebelleşiyor. Şimdi de lojistik krizi patlak verdi. Özellikle Avrupa’yı derinden etkiliyor. Çünkü bu sorun üretim bandından inen otomobillerin fabrika dışına çıkmasına engel oluyor. Tabi bu durum üreticilerin daha maliyetli yollara yönelmesine sebep oluyor. Hal böyle olunca ek maliyetin otomobil fiyatlarına artış olarak yansıması kaçınılmaz oluyor. Ayrıca sıfır otomobiller için bu sorun arttıkça ikinci elde de fiyatlar artış gösteriyor.

Otomotivde Lojistik Krizi Büyüyor

Otomotivde Lojistik Krizi Fiyat Artışlarına Sebep Olabilir

Bu krizden en çok etkilenen markalardan birisi Stellantis. Peugeot 3008 SUV modellerin üretildiği fabrikasında binlerce araç, gönderilmeye hazır şekilde fabrikada bekliyor. Durum o kadar etkili ki 4 bin civarında araç, fabrikanın dışına taşmış şekilde bekliyor. Aynı zamanda bu sorunlar diğer üreticileri de etkiliyor. Mesela Tesla, bir önceki çeyrekte müşterilere teslim edebildiği araç sayısından 22 bin adet daha fazla üretim yapmış. Yani lojistik üretimi şu anda karşılayamıyor. Hal böyle giderse bu fark giderek artacak. Birikmeler karşısında birçok marka zorluklar yaşayacak.

Lojistik Hattında Çin-Türkiye Rotası Tercih Edilmiyor

Otomotivde Lojistik Krizi Fiyat Artışlarına Sebep Olabilir

Geçen hafta Çin’den Türkiye’ye yapılan otomobil ithalatında lojistik sorunları yaşandığı paylaşılmıştı. Bu durumun Çin’in artan otomotiv ihracatının araç taşıyan Ro-Ro gemilerinde kapasite sorununa yol açtığı da ortaya çıkmıştı. Ayrıca taşıyıcıların bu sınırlı kapasiteyi de Türkiye’ye gelmek için kullanmadıkları ortaya çıktı. Bunun yerine Avrupa gibi daha yüksek navlun olan bölgeler için kullanıyorlar. Doğan Trend Otomobil Markaları Genel Müdür Yardımcısı Tibet Soysal, konuyla ilgili değerlendirmede bulundu. Otomotivde lojistik krizi için gemi bulamayıp Çin’de üretilen MG araçlarının etkilendiğini söyledi. Bu nedenle ek maliyeti göze alarak Türkiye’ye konteyner gemileri ile getirmeye başladıklarını belirtti.

Sıfır KM Otomobil Modelleri

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here