Muayenesiz Araç Kullanma Cezası 2023

1
33471

Motorlu araçların trafiğe çıkması için belirli dönemlerde araç muayenesinden geçmesi zorunludur. Araçların trafikte güvenle seyir etmeleri için aracın kusurları bu muayene sonucunda tespit edilir ve araç tipine göre muayeneye girme süreleri farklılık gösterir. Araç muayeneleri sayesinde hem kendi hem de sizinle birlikte seyahat eden yolcuların can güvenliğini sağlamış olursunuz. Fakat belirlenen tarihlerde araç muayenesi yaptırmadıysanız muayenesiz araç kullanma cezası ödemek zorunda kalırsınız.

2023 Araç Muayenesi Cezası Ne Kadar?

Araç muayene süreniz geçmiş ve hala muayeneye girmemişseniz trafik ekiplerince aracınız tespit edilirse araç sahibine muayene ettirme cezası kesilecektir. Ceza sürücü belgesi sahibine değil araç sahibine yansır.

Muayene tarihiniz geçtiği halde trafiğe çıkarsanız 951 TL trafik cezası yazılır ve size verilen ek 7 gün içerisinde aracınızı muayene ettirmek durumunda kalırsınız. Aksi takdirde çekici vasıtasıyla muayeneye götürülür ve 1.979 TL ödemek zorunda kalırsınız. Ayrıca aracınızı muayeneye götürmüşseniz ve araç kusurlu sayıldığı halde hala trafiğe çıkıyorsanız araç muayene cezası kesilecektir. Yine araç muayene cezasının da ücreti 1.979 TL‘dir.

Araç Muayene Cezası Nereye Ödenir?

Bilindiği üzere araç muayenesine girmek için trafik cezalarınızı ödemeniz gerekir. Eğer muayenesiz araç kullanmanın cezası ödemeniz gerekiyorsa öncelikle trafik cezalarını ödemeniz gerekiyor. Ödenmediği taktirde TÜVTÜRK üzerinden randevu almanız mümkün olmuyor. Trafik cezalarınızı ise bankalardan veya web sitesi üzerinden ödeyebiliyorsunuz.

Muayenesiz Araç Cezasına Nasıl İtiraz Edilir?

Eğer tarafınıza muayenesiz araç kullanma cezası kesildiyse diğer trafik cezalarında olduğu gibi aynı şekilde cezaya itiraz etme hakkınız vardır. İlk önce trafik cezası itiraz dilekçesi yazıp, dilekçeyi Sulh Ceza Mahkemesine vermeniz gerekir. Fakat itiraz sonucunda eğer haksız bulunursanız cezayı faizi ile birlikte ödemeniz gerekir. Bu nedenle itiraz dilekçesini sadece kesinlikle haklı olduğunuzu düşündüğünüzde yazmanız gerekir.

2023 Araç Muayene Cezası Nasıl Hesaplanıyor?

Araç muayene süreniz geçtiğinde, muayene süresinin geçerlilik gününden itibaren gecikme ücreti alınır. Cezayı muayene tarihinin geçtiği her ay ve muayene ücretinin %5’i kadar ödenir. Ayrıca muayene cezası hesaplanırken aracın cinsine ve muayeneye gireceği tarihe bakılır. TÜVTÜRK internet sitesine girerek ceza miktarı hakkında bilgi alabilirsiniz. İlk olarak  aracınızın cinsini seçtikten sonra muayene tarihini yazmanız gerekir. Ardından son muayene geçerlilik tarihini girip “Sorgula” butonuna basmalısınız. Fakat bu sadece TÜVTÜRK’e ödemeniz gereken muayene cezasıdır.

Araç Muayene Randevusu Nasıl Alınır?

  • E-devlet üzerinden
  • TÜVTÜRK internet sitesi üzerinden
  • TÜVTÜRK Çağrı Merkezi’ni arayarak
Araç Muayenesi Öncesi Yapılması Gerekenler Nelerdir?
  • Plakanızın üzerine kayıtlı trafik cezası, MTV, otopark, köprü ya da otoyol borcu olduğunda muayene işlemi gerçekleşmiyor. Öncelikle plakanıza kayıtlı borç varsa ödemeniz gerekir.
  • Egzoz emisyon ölçümü muayene öncesinde yaptırmanız gerekir. Egzoz emisyonunu TÜVTÜRK istasyonlarında ve yetkili servislerde bu işlemi yaptırabilirsiniz.
  • Gerekli evrakların ve aracınızda bulunması ve bazı ekipmanların eksiksiz olması gerekir.

Tüvtürk araç muayene ücretlerini öğrenmek için buraya tıklayın!

1 YORUM

  1. ulan varya 5gün geçti diye ceza yazıyorlar ben muayene tarihi bitiminde randevu bile alsam 5gün içine vermiyorlar 5gün geçti diye ceza yazıyolar milletten nerden para kaldırırız diye uğraşmadıkları platform yok

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here