Motosiklet Zinciri Nasıl Temizlenir?

0
3586

Motosikletinizin zinciri muhtemelen motosiklet üzerindeki en önemli parçalardan biridir. Zincirin işlediği hızlanma ve yavaşlama kuvvetleri muazzamdır. Normal sürüş sırasında, zincir muhtemelen herhangi bir motor bileşenine kıyasla en fazla aşınma ve yıpranmaya maruz kalır; Unutmayın, neredeyse tüm motor bileşenleri hemen hemen her zaman motor yağı ile yağlanır ve zorlu ortamlardan uzakta muhafaza edilirken, zincir çoğunlukla doğadan ve dışarıdan gelen yıpratıcı unsurlara maruz kalır.

Zincirin doğal elementlere maruz kalması, bakım yapılmadığı takdirde hızla yıpranmasına neden olur. Yağlanmamış bir zincir ile düzgün bakımı yapılmış bir zincir arasındaki performans farkı çok büyüktür ve neredeyse anında hissedilebilir.

Motosiklet zincirini temizlemek neden gereklidir?

Çoğu modern motosiklette zincir bir korumaya sahip değildir ve açıkta durur. Her binişinizde kire, toza, suya maruz kalır. Bir zinciri temizlemek ve uygun şekilde yağlamak, motosiklet sürüşünüzde önemli bir gelişme sağlayacaktır ayrıca zincir ve dişlinin ömrünü uzatacaktır.

Motosiklet Zincir Yağlama

Bu yazıda, zincir aşınmasını büyük ölçüde azaltabilecek ve motosikletinizin daha iyi performans göstermesini sağlayabilecek on basit adımın nasıl olduğunu göreceğiz.

Motosiklet zincirinin temizlenmesi ve yağlanması için gerekenler:

  • Maskeleme için plastik levha
  • Zincir Temizleyici
  • Zincir temizleme fırçası
  • Yumuşak kıllı fırça
  • Yumuşak pamuklu bez veya eski tişört
  • Zincir yağı

Motosiklet zincirinizi doğru şekilde yağlamak için 10 Adım:

  • Motosikleti yaklaşık 10 dakika sürün
  • Park edin ve anahtarları çıkarın.
  • Arka tekerleği ve lastiği maskeleyin
  • Zincir temizleyiciyi sallayın ve püskürtün
  • Kirleri temizleyin
  • Zincir hala temiz değilse 4. adımı tekrarlayın
  • Zinciri yumuşak pamuklu bir bezle veya eski bir tişörtle silerek kurulayın.
  • Zinciri yağlayın
  • Zinciri gece yağlayın
  • Fazla yağı silin

zincir bakımı

 

AŞAMA 1 : Motosiklet zincirini ısıtma

Bizim için gerçekten etkili olan zincir temizleme yöntemi, yaklaşık 10 dakikalık küçük bir yolculukla başlar. Buradaki fikir, temizleyicinin daha iyi nüfuz edebilmesi için kiri gevşetmek için zincirde bir miktar sıcaklık oluşturmaktır.

AŞAMA 2: Motosikletinizi bir sehpaya park edin ve motoru kapatın.

Önlem olarak anahtarı kontaktan çıkarın. Bisikletinizin orta sehpası varsa zincir yağlamak çok daha kolaydır. Değilse, özellikle zincir yağlama amacı için tasarlanmış padok veya diğer küçük stantları kullanabilirsiniz.

Parmaklarınız için potansiyel bir riskle karşı karşıya olduğunuzu unutmayın. Asla vitese takarak zinciri temizlemeye çalışmayın. Daha rahat hale getirmek için, bu aktiviteyi yaparken kendinizi desteklemek için küçük bir koltuk veya tabure kullanın. Rahatsanız bunları da kullanmanıza gerek kalmaz.

AŞAMA 3 : Kaplama yapmak

Kimyasalların lastiğe, tekerleklere veya daha da kötüsü frenlere sıçramaması için arka tekerleği ve lastiği maskeleyin. Bunun için büyük bir plastik levha kullanabilirsiniz. Levhayı yapıştırmak için uygun yerlerde yapışkan bant kullanılabilir.

AŞAMA 4 :

Zincir temizleyici kutusunu sallayın. Temizleyiciyi zincire püskürtün. Zincir temizleyici bulamazsanız gazyağı kullanabilirsiniz.

Sprey, zincirin alt tarafında, iç yüzeyinde olmalıdır. Tercihen, zincirin alt taraftaki arka dişli ile birleştiği yerden birkaç inç uzakta. Ayrıca, tercihen zincirin arka dişliyi üstte bıraktığı yerde zincirin üstüne püskürtün.

Gazyağı veya zincir temizleyici kullanırken liberal olun. Gazyağı, zincir/dişli setinizden daha ucuzdur.

Bu arada, temizleyiciyi püskürttüğünüzde, tekerleği döndürmek için diğer elinizi kullanın. Bisikleti çalıştırmak ve vitesi takmak kolaydır, ancak bunu yapmayın. Bunu yaparken insanlar parmaklarını kaybettiler. Ayrıca tekerleği elle döndürmek zinciri yakından incelemenizi sağlar. Silindirlerde ve bağlantılarda aşınma olup olmadığına bakın. Zincir gevşekliğinin de tutarlı olup olmadığını kontrol edin.

AŞAMA 5 :

Biri yumuşak kıllı, iki fırçaya ihtiyacınız olacak. Zincir çok kirliyse, inatçı kirleri fırçalamak için sert fırça kullanılabilir. Makaralarda ve baklalarda yumuşak fırça kullanılmalıdır. Fırça darbesi, her iki tarafta, içte ve dışta zincir uzunluğu boyunca olmalıdır.

Ana halkadan veya zincirinizdeki bir referanstan başlayarak zinciri bölüm bölüm fırçalayın. Bu, tüm zinciri korumanızı sağlayacaktır.

AŞAMA 6 :

Zincir temiz görünüyorsa, ADIM 7’ye geçin, aksi takdirde ADIM 4’ü tekrarlayın. Buradaki amaç, fırçalama faaliyetinin geride bıraktığı kiri durulamaktır.

AŞAMA 7 :

Zinciri silerek kurulamak için kuru, yumuşak bir pamuklu bez veya eski bir tişört kullanın. Bezi ilk parmağınızla başparmağınız arasında yumuşak bir şekilde sıkıştırarak silindirlerin üzerinde gezdirin. Düzgün bir şekilde temizlendikten sonra 10-15 dakika dinlendirin. Zincir temizleyici oldukça uçucudur.

AŞAMA 8 :

Tercih ettiğiniz zincir yağı kutusunu sallayın. 4. adımda kullanılana benzer şekilde zincir yağını kısa aralıklarla püskürtün. Zincir üzerindeki merkezkaç kuvvetleri iç tarafa püskürtülen yağın otomatik olarak dış tarafa yayılmasını sağlayacağından iç yüzeye püskürtme yapılması önemlidir. İç ve dış taraflara püskürtüldükten sonra, yağı eşitlemek için tekerleği elle birkaç kez çevirin.

AŞAMA 9 :

Püskürtülen yağlar doğası gereği nüfuz edicidir. Yağın iç ve dış yüzeyde işlenmesi, yağların gece boyunca ulaşılması zor yerlere nüfuz etmesini ve uygun yağlamanın elde edilmesini sağlar. Bekleme süresi yağın zincire daha iyi yapışmasını sağlar.

AŞAMA 10 :

Sabahları, sürüş sırasında sıçramayı azaltmak için fazla yağı temiz bir bezle silin. Bisikleti çalıştırın, ısındıktan sonra birinci vitese geçin ve debriyajı bırakın. Tekerleğin birkaç saniye serbestçe dönmesine izin verin. Artık sürüşe hazırsınız.

 

Ayrıca;
2. El Motosiklet İlanları

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here