Motosiklet Yarışçıları: Giacomo Agostini

0
1398

Motosiklet Yarışçıları: Giacomo Agostini, tüm zamanların en büyük motosiklet yarışçılarından biridir. Valentino Rossi ve Marc Marquez gibileri MotoGP’yi domine etmeye başlamadan önce sadece bir motosiklet yarışçısı vardı. Ayrıca hemen hemen herkes en büyük olduğu konusunda hemfikirdi; Giacomo Agostini. Agostini yarışlara tepe tırmanışları ile başladı. Nispeten genç yaşlardan itibaren umut vaat ediyordu ve 1965’te MV Agusta ile bir iş gezisine çıktı. Almanya’daki ünlü Nürburgring’deki ilk 350cc yarışını kazanarak, çevresindeki inançlıları hızla ödüllendirdi. 1966 yılında ilk Grand Prix şampiyonluğunu kazanmaya devam etti. Ardından 1968 ile 1971 arasında inanılmaz bir galibiyet serisi yakaladı. Ayrıca bu 3 yıllık dönemde girdiği her yarışı kazandı. Dokunulmaz biriydi ve MV Agusta ile toplam on üç şampiyonluk kazandı. MV Agusta ile olan başarıları, 1974’te Yamaha’ya geçişini tartışmalı ve o zamanlar oldukça kafa karıştırıcı bir karar haline getirdi. Fakat Giacomo Agostini, Yamaha ile de serisini devam ettirmeyi sürdürdü.

Agostini çaylak sezonunda yarışırken, takım arkadaşı olarak birden fazla Isle of Man TT ve dünya şampiyonu olan Mike “The Bike” Hailwood’a sahipti. Motosiklete olan güveni arttıkça, Hailwood gibi birinin kariyerinin başlarında akıl hocası olması paha biçilmezdi. 1966’da ilk 500cc unvanını aldığında, daha sonraki yıl gibi erken bir tarihte usta olarak kendini kanıtladı. Hem Grand Prix yarışlarında hem de Man Adası’nda şiddetli bir rekabete yol açtı. Fakat Honda 1968’de yarıştan çekileceği ve 70’lerin başında dikkatini arabalara çevirdiği için Hailwoods’un Grand Prix yarış kariyerine son vereceği için kısa ömürlü oldu.

Man Adası ŞampiyonuMotosiklet Yarışçıları: Giacomo Agostini

Grand Prix yarışlarındaki inanılmaz rekor kıran koşusu ile hatırlanacak olsa da o zamanlar Man Adası hala GP takviminin bir parçasıydı. Man Adasında yarıştığı sekiz yılda 10 galibiyet elde etti. Fakat Giacomo Agostini, ünlü yarışın Grand Prix programından çıkarılmasında lider bir rol oynadı. 1972’de yakın arkadaşı Gilberto Parlotti, Man Adasında yapılan yarışta hayatını kaybetti. Böylece Agostini orada bir daha asla yarışmayacağını açıkladı. Ayrıca TT’yi, özellikle de kullandıkları makinelerle güvensiz buldu. Agostini’nin düşüncülerinden sonra diğer motosiklet yarışçıları, TT’yi yavaş yavaş etkinliği boykot etmeye başladılar. Böylece 1977’de artık Grand Prix devresinin bir parçası değildi. 1966’daki başarısının ardından güçlenerek, 1968 ile 1971 arasında neredeyse yenilmez hale geldi. Kariyerinde, 7’si 350cc motosikletlerde ve 8’i birinci sınıf 500cc sınıfında olmak üzere, inanılmaz 15 Grand Prix şampiyonluğu kazandı.

Rekortmen

İki farklı üretici ile yirmi yıl boyunca hakimiyet kurduğu şaşırtıcı bir kariyerde, 8 birinci sınıf şampiyonluğu bugüne kadar bir rekor olmaya devam ediyor. Rossi, Moto GP’de adımlarını atarken pek çok kişi, Agostini’yi kolayca gölgede bırakacak gibi düşünüyordu. Rekor sürede altı şampiyonluk kazanan Marquez, Agostini’nin rekorunu hala geçemedi. 1960’ların sonlarında, MV Agusta’nın kullanılacak motosiklet markalarından biriydi. Fakat bundan en iyi şekilde yararlanmak için sürücünün becerilerinin ön planda olması gerekiyordu. Agostini, MV Agusta ile 13 şampiyonluk elde ederek bundan en iyi şekilde yararlandı. Bunlardan 7’si birinci sınıf ve 6’sı 350cc sınıfındadır. Ayrıca o zamandan beri hiç kimse bir üreticiyle bu düzeyde bir başarı göremedi.

Yamaha’ya geçişinden sonra hem 350cc hem de 500cc motosikletler rekabetçi olmasına rağme premier sınıfı yalnızca 4. bitirebildi. Fakat ertesi yıl son birinci sınıf unvanını almaya devam etti. Böylece herhangi bir motor sporu türündeki en inanılmaz yarış kariyerlerinden birini etkili bir şekilde tamamladı.

Ekip Yöneticisi Olarak BaşarıMotosiklet Yarışçıları: Giacomo Agostini

motosiklet yarışlarından emekli olmasına rağmen kariyerini araba yarışlarında devam ettirdi. Fakat bu kısa ömürlü ve oldukça dikkat çekici bir denemeydi. 1982’de bu sefer takım menajeri olarak motosiklet yarışlarına geri döndü. Birçok kişi, hem Rossi hem de Marquez’in en iyi motosiklet yarışçıları olduğu konusunda çok iyi argümanlar ortaya koymaktadır. Ayrıca günümüz yarışçılarının hafta sonu keyfi sürücüleri gibi değil de profesyonel atletlere karşı yarışan atletler olduğunu öne sürecektir. Bu doğru olsa da 2 zamanlı motosiklet çağında, yarışçılarının sahip olduğu korkusuz doğa, tamamen farklı bir şeydi. Bu da yarıştaki çok farklı iki dönemi karşılaştırmayı imkansız hale getirmektedir. Fakat istatistiksel olarak konuşursak, Agostini en iyisidir. Ayrıca birçok yönden önemli olan tek şey budur. “Motosiklet Yarışçıları: Giacomo Agostini” adlı içeriğimizden yola çıkarsak, en eski ve başarılı motosiklet yarışçılarından biri Giacomo Agostini olmaktadır. Geçmişteki rekoru, günümüzde bile kırılamamaktadır.

İkinci El Motosiklet İlanları

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here