Motosiklet kullanırken pozisyon itibariyle mükemmel güvenli olduğumuz söylenemez. Trafikte zor durumda kalması muhtemel bir araç olan motosiklet sürücüleri bilinçli sürücülerin olduğunu bilmek istiyor.

Araba kullanırken kendimizi güvende hissetmek için ekstra çaba sarf ederiz ve bunun için sürüş güvenliği önlemleri alırız. Tüm bunları kendi güvenliğimiz için yaparız ancak trafikte motosiklet sürücülerinin hata yapma ihtimalini ve daha güvenli sürüş pozisyonu almasını destekleyici hamleler de yapmalıyız. Kendimizi güvenli sürüş pozisyonuna sokmak için başkalarının kaza riskini artıramayız.

Diğer otomobil sürücülerine gösterdiğimiz bu hassasiyeti motosiklet kullanan sürücülere de göstermek zorundayız.

Motosiklet kullanmak araba kullanmaktan oldukça farklıdır. Sürücüyü yaşamla ölüm arasında sadece iki tekerlek tutar. Bu tehlikeli noktada üzerinde bulundukları şeyin arabayla kıyaslanamayacak kadar hassas bir makine olduğunun farkına varıp onların sürüş pozisyonunu güvenli hale getirmek için de gereken çabayı göstermemiz gerekir.

Şimdi motosiklet kullanan sürücülerin güvenli bir sürüş deneyimi yaşamaları için otomobil sürücülerinin dikkat etmesi gereken noktaların ne olduğuna bir bakalım.

1)Dikkatinizi Dağıtmayın

Yolda giderken hem kendi güvenliğiniz hem de motosiklet kullanan sürücülerin güvende olmasını sağlamak için telefon gibi dikkatinizi dağıtacak teknolojik aletleri torpido gözüne koyabilirsiniz.

2)Bilinciniz Yerindeyken Araba Kullanın

Bilinciniz yerinde olmadan araba kullanmanız sizi çevrenizdekileri büyük tehlikelere sokabilir. Bu ölümcül madde belki de en dikkat etmeniz gereken faktör olarak düşünülebilir.

3)Arabanızdaki Yolculara Sizi Uyarmasını Söyleyin 

Yol görüş açısı ve ayna pozisyonlarınız mükemmell açı da olsa bile bazen bulunduğunuz konum size yeterli görüş açısını vermeyebilir. Arabanızdaki diğer yolcuları sizin gözünüz kulağınız olması için teşvik ederseniz çok daha dikkatli ve güvenli bir sürüş yaşar ve yaşatırsınız.

4) Motosikletlilerin Hızını Hesaplamayın Onlar Yol Verin

Motosikletler kıvrak ve ani manevra kabiliyetine sahip makinelerdir. Yapıları itibariyle çoğu araçtan hızlıdırlar ve yolda gördükleri koridorlardan gitmeyi tercih ederler. Makas atmak, hatalı şerit değiştirmek ve ani fren yapmak gibi hareketlerde bulunmamız arkadan gelen motosiklet için çok büyük tehlikelere yol açabilir. Sizin zararınızda bükülmüş bir arka tampon olacaktır.

5) Aynalarınızı Kontrol Edin

 Şerit değiştirmeden önce kör noktaları aynalarla ve fiziksel olarak dönerek kontrol edin. Bu, sürücüler için yapılması gereken önemli bir alışkanlık olsa da, özellikle aracın kör noktasında bir motosikletin olabileceği zamanlarda çok önemlidir.

6) Deneyimsiz Sürücülere Motosiklet Konusunda Tavsiye de Bulunun

Çamurluk bükücünün motosiklet veya scooter kullanan biri için ölümcül olabileceğini anladıklarından emin olun. Yukarıda da belirttiğimiz gibi; sizi yolda tutan tek şey sadece iki tekerlek.

7) Arabayı Park Ettikten Sonra Kapıyı Dikkatli Açın

Trafiğin yoğun olduğu bölgeler çok sık yaptığımız ani kapı açma hareketleri arkadan gelen motosikletin duramamasını sağlayabilir. Kapıyı açmadan önce daima arabanın arkasına bakın.

8) Kavşaklardan geçerken yavaşlayın

Arabalar ve motosikletlerle çarpışmanın önde gelen nedenlerinden biri de sürücünün kavşakta bir motosikletin varlığını fark edememesidir. Mümkün olduğunca yavaşlayın ve çevre kontrolü yaparak dönüş yapın.

9) Yol Çalışması Olan Alanlarda Dikkatli Olun

Motosiklet sürücüleri, yoldaki tehlikeleri tam boyutlu araçlar kadar kolay geçemezler. Bir yolun eğiminde küçük bir değişiklik veya ani bir duruş bir, motosikletçiyi fırlatabilir ve yoldan çıkarabilir.

10) Bir Motosikletin Dönüş Sinyallerine Güvenmeyin

Arabalar gibi, dik açıyla gelen güneş ışığı dönüş sinyallerini görünmez hale getirebilir. Motosiklet sürücüleri yanlışlıkla sinyallerini açık bırakabilir veya dönüş sinyallerini kullanmayı ihmal edebilir.

11) Radyonun Sesini Kısın

Bir sürücü, motosikleti göremese bile duyabilir. Sesi açılmış olarak sürüş sırasında sürücü, aracın dışında neler olup bittiğini duyma avantajını kaybeder. Otomobilin kör noktasında yaklaşan motosikletler, sirenler veya yolcuların uyarıları, araç içi eğlence hacmi dışarıdaki gürültüyü bastırdığında fark edilmez.

12) Sert Havalarda Güvenli Alan Sağlayın

 Motosikletçilerin de sert hava şartlarına yakalandığını unutmayın. Yağmur fırtınaları sırasında kaldırım üzerindeki petrol ve molozla daha zor şartlarda sürüş gerçekleştiriyorlar. Bu nedenle onlara manevra yapmaları için ekstra alan verin. Verdiğiniz alanın motosiklet sürücüsünü koruma konusunda yeterli olduğundan emin olmak için daha uzak bir mesafeden takip edin.

Motosiklet

Kaynak

4 YORUMLAR

  1. arkadaşlar motosiklete ilk binmem de kaza yaptım. siz siz olun kaza riski çok tecrübeli bir insanda yüksekken tecrübesizken motosiklete binmeyin. Ayrıca motosikletlileri önemseyen bu tavsiyeleriniz için teşekkürler

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here