Mini Hakkında İlginç Bilgiler Listesi başlıyor. Mini, ikonik bir tasarıma sahip olan ve herkes tarafından saygı ve sevgi gören otomobil markasıdır. İngiliz otomobil üreticileri tarafından üretilen tüm ikonik araçları bir araya toplasak içlerinde mini boyutlarına sahip bir otomobil bulmak çok zor olacaktır.

İlk olarak 1959 yılında tanıtılan Mini çizgisini hiç bozmadan 5.3 milyon satmayı başardı. Tasarım çizgisini BMW himayesi altına girdikten sonra, geçmişine sadık kalarak 3 milyondan fazla satış gerçekleştirdi.

Bütçe dostu ve şehir otomobili olması ile tanınan Mini Hakkında İlginç Bilgiler Listesi hazırladık.

Yüz Yılın Otomobili Ödülü

Mini dönemin en faydacı otomobillerinde biridir. Çok satması ile bu başarıyı perçinledi ve ödül almaya layık görüldü. 1996 yılında Küresel Otomotiv Seçimleri Vakfı tarafından gerçekleştirilen organizasyonda 700 arabanın arasından ikinci seçildi. Oylama, otomotiv uzmanları, gazeteciler ve halk tarafından belirlendi. Bu oylama süreci üç yıl boyunca devam etti ve 1999 frankfurt fuarında sona kalan 5 arabanın arasında 2. gösterildi. Aralarından ikinci seçildiği güçlü rakipleri Ford Model T WV Beetle Porsche 911 gibi modellerdi. Bu başarı gerçekten de olağanüstü.

Mini Yolcu Kabini 4 Kişilik Bir Aile İçin Tasarlandı

Mini’nin Yer Açıklığı Alanının %80’i Yolcu Ve Bagaj İçin Kullanıldı. Mini Hakkında İlginç Bilgiler listesinin en ilgi çekici detaylarından biri de bu.

1956 yılında ortaya çıkan Süveyş yakıt krizi nedeniyle ekonomik otomobillere talep artması nedeniyle Mini fikri ortaya atıldı. BMC tamamen ekonomik olan ve aynı zamanda 4 kişilik bir aileyi taşıyabilecek kapasiteli bir otomobil tasarladı. Yolcu ve bagaj bölmesi aracın %80’ini kaplıyordu. Bu araç da 3 metrelik bir uzunluk olmasına rağmen %80’lik bir yolcu kabini olması araçta bulunan bileşenlerin de yerini değiştirmesine neden oldu. Örneğin yerden tasarruf sağlayan enine motor, önden çekiş ve tekerlekler aracın en köşesine yerleştirilerek iç kabinde yer açıldı.

Araç küçük olması ile dikkat çekiyor. Buna rağmen 4 kişilik bir aileyi rahatlıkla taşıyabilen Mini çok satmasının nedeninin net bir şekilde özetliyor.

Mini Yarış Serüveni

İlk bakışta boyutları ve ekonomik motoru nedeniyle onun bir yarış boy göstereceğini tahmin etmek zor. Ancak Mini tasarımcısı olan Alec Issigonis’in arkadaşı John Cooper Mini otomobillerinde yarış potansiyeli gördü. Daha sonra onu yarışlara hazırlaması için ikna etti.

Daha sonra geliştirilen Mini otomobilleri yarış  pilotu olan John Cooper’dan isim alarak Cooper ve Cooper S olarak üretildi. 1960’lı yıllardan üstün yarış performansı sergileyen Mini Britanya Otomobil Şampiyonası, Britanya Ralli Şampiyonası Avrupa Ralli Şampiyonası, Avrupa Touring Car Şampiyonası ve Monte Carlo Rallisi gibi organizasyonlarda şampiyon oldu. Mini Hakkında İlginç Bilgiler listesi devam ediyor.

BMW Mini İsim Haklarının Sahibi

Mini Hakkında İlginç Bilgiler

Mini ilk olarak 1959 yılında BMC tarafından üretildi. Sonrasında BMC 1968 yılında British Leyland’a devretti. Bristish Leyland 1986 yılında Rover Group’a devrettikten sonra şirket mali sorunlar nedeniyle şirketin tüm haklarını 1994 yılında BMW’ye sattı.

Mini’nin tüm hakları BMW’ye geçtikten sonra firma 6 yıl sonra Mini’yi yeni yüzüne kavuşturarak artık yeni bir başlangıcın ilk adımlarını attı.

İlk Prototip Mini Çok Hızlıydı

Mini Hakkında İlginç Bilgiler

Çok hızlı demek aslında günümüz otomobilleri karşısında söylenecek bir cümle değil. Ancak o dönem için ekonomik olarak üretilmesinin yanında aynı segment de olduğu diğer araçlara nazaran biraz daha hızlıydı. İlk motor 37 beygir 946 cc bir şekilde tasarlandı. Ancak mühendisler aracın bünyesine bu motorun fazla olduğunu düşünüp gücü 33 beygir 848 cc’ye çektiler.

Aracın 0-100 hızlanma süresi 26.5 saniye olarak kaydedildi. Bu o dönem için oldukça iyi bir süre.

İlk Mini Prototipleri İngiltere de Çok İlgi Gördü

İngiltere merkezli otomobil ait olduğu şehirde çok fazla ilgi gördü. Çok lüks markalara ev sahipliği yapan İngiltere, Mini gibi küçük boyutlara sahip bir otomobili bağrına bastı. McLaren F1 Jaguar E-Type, Aston Martin DB5, Range Rover gibi efsanevi ikonik otomobillerin yanında yer almak önemli. Ancak önemli olan başka bir şey daha var. Mini bu otomobillerin yanında 2012 yılında Autocar tarafından yapılan bir ankette tüm zamanların en iyi İngiliz otomobili seçildi.

Mini’nin bu ankette birinci olması bazıları tarafından ilginç karşılansa da Dünya çapında ucuz ve ekonomik otomobil anlayışını getiren Mini, İngiliz inovasyon’unun bir simgesi haline geldi. Hal böyle olunca popülerliği de kaçınılmaz oldu.

Mini Eteğe İlham Verdi

Mini Hakkında İlginç Bilgiler listesi Mini eteğe ilham vermesi ile daha da ilginçleşiyor. Mary Quant isimli bir tasarımcı Mini otomobillerinden aldığı ilham ile günümüzde popüler olan mini etek trendini ortaya çıkardı. Net olarak açıklamak gerekirse Mary Quant mini eteği icat etmedi. Sadece Mini eteğin isminin Mini otomobillerinde ilham alarak koydu. Mini, Mini etek reklamlarında oynadıktan sonra insanlar tarafından daha çok mini etekle beraber anılır oldu.

Mini, Çok Sayıda Vücut Stili İle Üretildi

Orijinal mini, popülaritesini artırdıktan sonra müşterilerin ihtiyacına göre yeni varyantlar ortaya çıktı. Wesley Hornet versiyonu Mini aracının uzun ve diğer stillere göre daha lüks bir şekilde tasarlandı. Buna ek olarak Mini van stili bir model olarak Mini Pick-Up üretildi. BMC ilk versiyon stillerinde İngiliz askeri birliklerine de bir varyant getirmişti. Bu araç Moke ismindeydi. Ancak engebeli araziler bu aracı kullanmak mümkün olmadığı için Moke versiyon çok fazla kullanılmadı.

İlk Mini Modeli Tasarımı 40 Yıl Boyunca Değişmedi

Mini Hakkında İlginç Bilgiler

Bir tasarım harikası mı bilmiyoruz ancak akıllara kazınan bir tasarım olduğu söyleyelim. Mini ilk tasarımı 40 yıl boyunca değişmedi. Herkes ilk Mini tasarımını çok sevdi. Alec Issigonis Bu sevginin önüne geçmemek için Mini tasarımını değiştirmemeyi seçti. Daha önce 40 yıl boyunca tasarımı değişmemiş bir otomobili anımsamak zor. Bu nedenle Mini özel bir otomobil olduğunu bizlere bir kez daha gösteriyor. Alec Issigonis Tasarım’ın aynı kalması konusunda “Eğer Bozuk Değilse Tamir Etme” mottosunu dile getirmişti.

Tabi ki araçta kozmetik olarak değişiklikler yapıldı. Buna ek olarak motor ve aktarma organları yükseltmeleri yapıldı. Ancak araç şasisi hiçbir şekilde değişmedi. BMW 2000 yılında araca yeni bir yüz getirerek ilk değişikliğe imza attı.

Mini İçine 28 Kişi Binerek Dünya Rekoru Kırdı

Mini Hakkında İlginç Bilgiler

Mini’nin 4 kişilik bir aile otomobili olduğunu söylemiştik. Ancak bu minik otomobile 28 kişi binerek bir Dünya rekoru kırdı.

2012 yılında esnek bir vücut yapısına sahip 28 kişi Modern görünümlü Mini içine sığımayı başardı. Aynı Grupta bulunan 23 kız daha önce 27 ile klasik Mini otomobile sığıma rekoru kırmıştı.

Mini Hakkında İlginç Bilgiler listemiz burada sona erdi. En çok hangi bilgi ilginizi çekti? Düşüncelerinizi yorumlarda belirtebilirsiniz.

İkinci El Otomobil İlanları

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here