Mazda Amerikan Pazarı İçin İlk EV’sini Onayladı!

0
1563
Mazda Amerikan Pazarı İçin İlk EV'sini Onayladı!

Mazda Amerikan Pazarı İçin İlk EV’sini Onayladı!

Mazda markası, Amerikan pazarı için elektrikli otomobillerinin de hazır olduğunu duyurdu. Onaylanan ilk elektrikli otomobil Mazda MX-30 oldu. Bu crossover araç bir rotary motora sahip olacak.

Rotary Motor Menzil Genişletmesinde Yardımcı Olacak

Mazda firması yakın zamanda Amerikan elektrikli otomobil pazarına MX-30 modeliyle girmeyi planlıyor. Crossover bir araç olan Mazda MX-30’da, Avrupa pazarından farklı olarak, Amerikan pazarında, rotary motor kullanılacak. Mazda Kuzey Amerika Operasyonel Başkanı Jeff Guyton: “ABD pazarı için menzil genişletici daha uygun bir seçenek olacaktır.” dedi.

Ayrıca şirket yetkileri TDB’ye de bir açıklama yaptı: “Mazda, yenilik yapmaya ve ilgi çekici bir sürüş deneyimi sunmaya kararlı. Bunu akılda tutarak, Amerikan pazarı için MX-30 modelini seçtik. Araç, hem tam elektrikli bir model olarak hem de rotary motora sahip plug-in hibrit olarak satışa sunulacak. Aracın Amerikan pazarına uygunluğu açısından ek bilgiler ise en kısa zamanda yayınlanacaktır.”

Mazda ve Toyota Beraber Çalışıyor

Mazda, Mx-30 crossover modelini 2019 yılında Tokyo Otomobil Fuarı’nda tanıttı. Mazda 3 ve Mazda CX-30 ile aynı platformu paylaşan bu araç Japonya ve Avrupa pazarında hibrit olarak pistonlu motorlarla satılıyor. Pistonlu motor kullanıldığında menzili 200 kilometrede kalan bu aracın geliştirilmesi için Mazda çalışanları uzun süredir çalışıyorlardı.

Pistonlu motor kullanan bir hibrit araçta hem daha fazla titreşim olmakta hem de motor verimliliği düşmekte. Bu sorunun üzerine kafa yoran Mazda mühendisleri, hibrit otomobillerde kullanılacak bir rotary motor geliştirdiler. Bu sayede neredeyse 2 kata varan bir menzil artışı sağlanırken hem de araçtaki titreşim de ortadan kalkmış oluyor. Geliştirilen bu rotary motorun henüz Avrupa veya Japonya’da kullanıldığı bir pazar yoktu. Avrupa ve Japonya pazarında MX-30 modeli için 2.0 litrelik “SkyActiv-G” motoru kullanılıyor. Ancak Amerikan pazarı için rotary motor onaylandı.

Mazda Toyota

Mazda Kuzey Amerika Operasyonel Başkanı Jeff Guyton konuşmasında Toyota ile yaptıkları ortak girişimden de bahsetti. Mazda, Toyota ile birlikte tasarlanan yeni bir hibrit crossover üzerinde çalışıyor. Mazda ve Toyota’nın bu yıl Alabama’da yeni hibrit aracın üretileceği ortak bir fabrika kurması planlanıyor.

İkinci El Otomobil Fiyatları

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here