Maserati “Gran Turismo” 75 Yaşında

0
747
maserati gran turismo
Lüks otomobil üreticisi Maserati’nin A6 1500 ile başlayan Gran Turismo, bir efsane olarak 75. yaşını kutluyor. Gran Turismo, ilk olarak 1947 yılında Cenevre Otomobil Fuarında sergilenmişti. Ancak otomobilin geçmiş 1941 yılına dayanıyor. Söz konusu A6 1500’in tasarımında, 6CM’lerden ilham alınmıştı. Ve Gran Turismo düşüncesi ile de şimdi ki haline geldi. Bu otomobil daha önce görülmemiş yani eşsiz bir otomobil sınıfının öncüsü. Otomobil, devrimci ruhu ile otomobil tarihine adını altın harflerle kazımıştı. Gran Turismo, oldukça beğenilince Maserati’nin teknolojisini ve tasarımını yenilediği yeni döneminin ilk adımı olmuştu. Sebebi ise uzun mesafe ve konforlu yolculuklar vaat etmesi aynı zamanda da yüksek performanslı otomobilleri ifade etmesi. Maserati, bu modelinden ilham alarak o yıllardan bu yıllara otomotiv dünyasında çok sayıda Maserati modeline de ilham oldu. Pininfarina’nın tasarladığı A6 1500, efsanevi tasarımı ile otomotiv dünyasında adından çok söz ettiriyor.Gran Turismo

A6 1500 Adı Nereden Geliyor?

Modelin isminde ki A harfi ‘Alfieri’yi ifade ediyor. Aynı zamanda otomobildeki silindir sayısını da 6 rakamı ifade ediyor. Böylece A6 adı oluşmuş. Gelin sizlere bu otomobilin özelliklerini açıklayalım.

İlk olarak otomobilde sabit silindir kafasına ve çift eksantrik mile sahip bir motor olduğunu söyleyelim. Aynı zamanda A6 1500’ün tek Weber 36DCR karbüratörü ile 65 HP güç üreten motoru da 150 km/s maksimum hıza ulaşabiliyordu. Modelde mekanik hareketli katlanan farlar mevcuttu.

maserati

A6 1500 Gran Turismo Özellikleri

Bir diğer yandan otomobilin ilk modeli, Cenevre Otomobil Fuarı için tasarlanıp, Şubat 1947’de Pininfarina gövde atölyesinde üretilmişti. A6, Fuarda sadece çılgın farları ile dikkat çekmekle kalmadı. Tasarımındaki pleksiglas sunroof ve iki taraftan açılan veya tamamen çıkarılan motor kaputu da onu benzersiz kılan detaylarındandı. Sergilendikten sonra otomobile birçok övgü ve ödül geldi. Böylece akla hemen hızlı seri üretime geçme düşüncesi geldi. Bu düşünce uygulamaya geçti. 1948 yılında Pininfarina, otomobilin karoserinde değişiklikler yaparak ön çamurluklardaki kabartmalı süslemeyi çıkartı. Aynı zamanda kabine iki arka koltuk ekledi. Böylece otomobile yenilikler yapılmış oldu.

A6 1500 Gran Turismo’nun seri üretimi 1950 yılına kadar sürdü. Üretimindeki 4 yıl boyunca 58 adet üretilen A6 1500, Maserati’nin geçmişinde büyük bir iz bıraktı. Maserati, bu modeli ile sportif tasarıma sahip, yüksek kaliteli ve aynı zamanda da kişiye özel otomobil üreticisi olarak kendini kanıtladı. Pininfarina’nın tasarladığı göz alıcı gövde de Maserati’nin ürettiği diğer otomobillere de ilham kaynağı oldu.

maserati folgore

2023 Yılında Tamamen Elektrikli Otomobil!

Maserati’nin  Gran Turismo süreci A6 1500 ile başladı. Şimdiyse 2023 yılında pazara sunacak olduğu ilk tamamen elektrikli otomobili ile yolculuğuna devam edecek. Maserati’nin yol otomobilleri üzerine başlangıcını A6 1500 temsil ediyor. Aynı zamanda da Gran Turismo ise markanın tamamen elektrikli otomobillere geçişini temsil ediyor. Bir diğer yandan Maserati, Folgore adını verdiği ürün gamı ile yenilikçi bir tasarımı bizlere gösteriyor. 
 

İkinci El Maserati İlanları

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here