LPG Nedir?

0
4601

LPG, “Liquefied Petroleum Gas”ın (Sıvılaştırılmış Petrol Gazı) kısaltması diyebiliriz. Doğalgaz ve petrol üretimi sırasında elde edilen bir yanıcı gaz karışımı olan LPG, çeşitli enerji kaynaklarının yanı sıra otomobillerde de kullanılıyor. Ülkemizde bu tür araçlar tüplü olarak da adlandırılıyor. Aslında sıvılaştırılmış petrol gazı olan LPG, normal şartlarda renksiz ve kokusuz. Fakat sızıntıların anlaşılabilmesi için rafineride bilinçli olarak kokulu hale getiriliyor. Ham petrolden üretilen LPG’nin içeriğinde bütan ve propan gazları mevcut. Bu gazların oranı %70 bütan, %30 propan şeklinde dağılıyor. Oldukça yanıcı olan LPG, havadan ağır bir gaz türü olarak biliniyor.

LPG, çelik tüplerde depolanır ve sıkıştırılmış alanda sıvı ve gaz halde korunur. Tüp kullanıma başlandığında tank içerisinde bulunan gaz çıkar. Çıkan gazın yerini sıvılaşmış LPG gaz hale geçerek doldurur. LPG basınç altında sıvılaştırılmış bir gaz olduğu için oda sıcaklığında gaz hale gelir. Ayrıca LPG’nin, çelik tüplerde kolayca taşınabilmesi ve soğuk havalarda dahi kolayca buharlaşabilmesi gibi avantajları bulunuyor.

LPG Zehirli Bir Gaz mıdır?

LPG, zehirli gazlar arasında yer almaz. İçeriğinde bulunan propan ve bütan maddelerinin solunmasının insan sağlığı üzerinde zehirleyici bir etkisi bulunmuyor. LPG kaçağı sebebiyle oluşan ölümlerin nedeni bu maddenin zehirli oluşundan kaynaklanmıyor. LPG, havadan daha ağır bir gaz ve bu da gaz kaçağı olan yerde oksijen seviyesinin azalmasına neden oluyor.

Soğuk Havalarda LPG Donar mı?

LPG’nin kimyasal özellikleri incelendiğinde normal yaşam şartlarında donması mümkün değil. Sıvı LPG 0 derece sıcaklığında dahi kaynayarak gaz haline geçer. LPG’nin bulunduğu ortam şartları 0 derecenin altına düştüğünde ise dışarıdan enerji alması gerekir. Bunun için tedbir alınmazsa eğer tankın donması mümkün. Halk arasında geçen “tüp dondu” ibaresi de buradan geliyor.

LPG Tankının Patlama Riski Var mı?

Çelik tanklarda bulunan LPG, kullanım alanına göre ihtiyaç sağlanan çıkışın yakalanabilmesi için dış ortamdan alınan ısı ile gaz fazına geçerek kullanılabilir. Gaz tankı içerisinde bulunan gazın basıncı ortalama 2-3 bardır. Gaz tankları üzerinde emniyet valfi bulunuyor. Gaz tankı üzerinde yazan maksimum basınç değerine ulaşınca açılan bu valf, basıcın normale gelmesini sağlıyor. Bu sayede patlamaların önüne geçilebiliyor. LPG tankları üretildikten sonra mukavemet testine de sokuluyor. Sadece testi geçen tanklar satışa sunuluyor. Bir LPG tankının patlayabilmesi için içerisindeki basıncın çok fazla yükselmesi gerekiyor. Bu emniyet valf basıncının yaklaşık 2 katı olduğunu hemen ekleyelim. LPG’nin bu basınca ulaşabilmesi için emniyet valfinin bozulması ve bir süre yangında kalması gerekiyor. Aracınızda LPG kullanıyorsanız eğer düzenli aralıklarla bakım ve kontrollerini de mutlaka yaptırmalısınız.

 

LPG Yakıt Katkısı Nedir Ne İşe Yarar?

LPG katkısı da diğer yakıt katkıları ile ayı özelliklere sahip. LPG yakıt katkıları, aracın yakıt sistemini temizliyor. Bu sayede verimliliğini artırır ve yakıt tüketimini azaltabilir. Kullanacağınız yakıt katkısının kalitesinin de oldukça önemli olduğunu hemen ekleyelim.

lpg nedir lpg katkısı

LPG Katkısı Hangi Araçlar İçin Zararlı?

LPG tankı ömrünün az kaldığı araçlarda kullanılması tavsiye edilmiyor. Zaman içerisinde gaz tankının içindeki kiri çözen bu katkı, atık maddenin enjektörlere ulaşıp tıkamasına neden olabilir. Aracınızın gaz tankı yeni değiştiyse LPG katkısı kullanmak sistemi temizleyeceği için daha faydalı olabilir. Bu tankların kullanım ömrüne ortalama 10 yıl diyebiliriz. Tankın ömrünü seri numarasın yazılı olduğu bölümün XX/YY veya XX/YYYY şeklinde yazan ay/yıl kısmına bakarak öğrenebilirsiniz. Bu tarihten itibaren 10 yıl süresi olan gaz tankları, bu süre dolduktan sonra aracınızın muayeneden geçmesine engel de olabilir.

TFSI Nedir?

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here