Lexus Güvenilir Otomobil Üretme Yeteneğini Neye Borçlu? Lexus, yıllar boyunca en iyi üreticilerle rekabet ederek güvenilirliğin ön saflarında yer almıştır.

Herkes araba satın alırken bazı önemli kriterleri atlamak istemez. Bunlardan en önemlisi sizlerin de tahmin ettiği gibi güvenlik.

Kişisel zevklerimize yenilip bazen aracın tasarımı ve performansına daha fazla öncelik veriyoruz. Ancak bilmelisiniz ki hızlı giden bir otomobilin güvenlik konusunda zafiyetleri varsa ortada ne beğendiğiniz tasarım kalır ne de o eski sürüş performansı kalır. Sağlık durumunuzu siz tahmin edebilirsiniz.

Bunun yanında güvenlik konusunda sınıfta kalmış bir araba tamamen güvensiz değildir. Güvenlik zafiyetleri nedeniyle küçük çaplı kazalar yaptığınızı varsayarsak güvenlik özellikleri size vaat ettiği kadar koruma sağlar. Bu durumda tamirhaneler ile aranızda güçlü bir bağ olacağını söyleyebiliriz.

Hiç kimse sık sık aracını tamirciye götürmek istemez. İsteyeceğimiz tek bir şey olmalıdır o da güvenlik konusunda kendisini kanıtlamış bir otomobilin her koşulda canımızı muhafaza altına almasıdır.

Otomobillerde güvenliğin önemini anlattık. Şimdi bu konuda en iyi olan otomobil markalarından biri olan lexus’u inceleyeceğiz. Lexus Güvenilir Otomobil üretmek konusunda diğer üreticilerin yanından hızlı bir şekilde sıyrılmayı başarmış bir otomobil markasıdır.

Lexus’un Geçmişi

Bugün tüm otomobil tamircilerine sorsak büyük çoğunluğu en az arıza çıkaran arabalara örnek olarak belki de ilk sırada Toyota’ya yer verir. Bu konuda Toyota kullanan sürücülerinde çok olumlu tepkileri olduğunu söyleyebiliriz. Toyota bir japon firmasıdır. Araç güvenliklerine ve verimli sürüş konusuna çok önem veriyor. Lexus da bu ailenin lüks otomobil üretim birimi olarak tanınıyor. Tabi ki Toyotanın sağlam ve güvenilir otomobil felsefesinden faydalanması da beklenen bir durumdur.

Toyota Lexus markasını 1989 yılında tanıttı. Lexus piyasaya tanıtıldığında Toyota himayesi altında olduğunu öğrenen herkes bu markanın güvenlik ve verimli sürüş konusunda ortalamanın çok üzerinde olacağına kesin gözüyle bakıyordu. Lexus’un lüks otomobil piyasasına getirdiği kalite rekabeti de artırdı. Lexus’un japon rakiplerinin lüks birimleri Acura ve Infiniti olarak biliniyor.

Aslında aracın ilk üretim amacı Amerika’ya satılan Alman markası Mercedes-Benz ile rekabet etmekti. Ancak Alman otomobilleri ile yarışmak gerçekten zor. Lexus bu konuda gereken başarıyı gösteremedi. Ancak markanın büyük bir hayran kitlesi var ve aracın sahip olduğu güven dolu olumlu algı, popülaritesini hiçbir zaman düşürmedi.

İlk Lexus LS 400 modeli olarak karşımıza çıktı. Bu otomobil sahip olduğu özellikler nedeniyle lüks otomobil piyasasında çıtayı yükseltti. Sonrasında iyi satışlar elde eden lexus ES ve IS modellerini üreterek piyasanın hakimi olmaya devam etti. Pastanın üstüne çilek misali LX ve GX modelleri geldikten sonra şirket hızını iyice artırdı.

Elektrikli otomobil Dünyasına giriş yapan diğer markalar gibi Lexus da durmadı ve üretim alanını genişleterek Lexus RX Hybrid ve Lexus NX Hybrid modellerini üretti. Lexus Güvenilir Otomobil  felsefesini yenilenen Dünya standartları ile harmanladı ve daha temiz bir Dünya için daha az karbondioksit emisyonu ortaya çıkaran benzinli motoru elektrik motoru ile birleştirdi. Böylece daha az yakıt tüketimi de sağlayan firma sahip olduğu kaliteyi çok daha yükseklere çıkardı.

Lexus Ne kadar Güvenilir?

Kaliteli üretim anlayışı ile üretilen güvenlik konusunda başarılı olan otomobiller güvenilirlik çalışması dahilinde ödüller kazanır. Araç içinde bulunan çeşitli özelliklerin bu çalışma içine dahil olduğunu söyleyelim. Lexus bu konuda çok sayıda ödül kazanma başarısı elde etti. Güzel haber Lexus bu başarılarını gün geçtikçe artıyor.

Lüks marka, 1968 yılında James David Power tarafından kurulan Amerikan veri analitiği ve tüketici istihbarat şirketi J.D Power tarafından ABD Araç Güvenilirlik çalışmasında zirvede yer aldı. Bununla beraber 8 yıl zirvenin değişmez ismi oldu. 8 yıl zirvede yer almak kesinlikle tesadüf olamaz.

J.D. Power’ın düzenlediği ABD Araç Güvenilirlik Çalışmasında 3 yaşında lexus sahibi olan sürücülerden gelen raporlar doğrultusunda 100 lexus sahibi 12 ay boyunca 106 otomobil sorunu ile geri döndü. Bu değer 100 aracın dahil olduğu ve 249 sorunla ikinci sırada yer alan Fiat’ın çok çok önünde bir değer olarak karşımıza çıkıyor. Aradaki puan farkı 143 gibi yüksek bir değer.

Aynı çalışmanın en iyi kompakt Premium alanına Lexus ES seçildi. Markanın SUV’si GX orta ölçekli Premium SUV alanında yine aynı şekilde üst sıralarda yer aldı.

Markanın ABD Araç Güvenilirlik Çalışmasında 8 yıldır zirvede yer aldığını söylemiştik. Bu zirve lexus’un 2019 yılında aynı çalışma içersinde 89 PP100 puanı kaybetmesi nedeni ile 2020 yılında Genesis’e geçti. O yıl ikinci olan şirket 100 PP100 puanı, 6 PP100 puanı ile yıllık iyileştirme kaydetti.

Lexus zirveyi kaybetmesinin acısını tekrar 81 PP100 puanı kazanıp bu yıl tekrar zirveye yerleşerek çıkardı. Genesis ise aşağılara doğru sert bir düşüş yaşadı. Bu sonuç ile beraber lexus 10 yıl içinde 9 kez zirvede yer alma başarısı gösterdi.

Lexus güvenli marka olma başarısını istikrarlı bir şekilde sürdürüyor. Peki lexus bunu nasıl başarıyor?

Lexus Başarısının Arkasındaki Sır Perdesi Ne?

Lexus’un başarısının arkasındaki sır perdesini Manufacturing Canada (TMMC) Lexus üretim Genel Müdürü Steven MacNeil açıklıyor. Yaptığı açıklama ile lexus’un başarısının asıl sebebi Japonca bir terim olan Monozukuri de saklı. Bu terim tam olarak Türkçeye çevrilmese de basit bir tabirle Bir Şeylerin Yapımı anlamına geliyor. Bu kelime lexus’a Gururla, beceriyle ve özveriyle üretime karşı samimi bir tutum ve yenilik ve mükemmellik arayışını ifade ediyor. Bu terim ile üretim anlayışını şekillendiren Lexus Dünya pazarında baskın bir konuma sahip.

Genel müdür bu anlayışın fabrika içinde çalışanlar tarafından kabul edilebilmesi için ve belirli sepesifikasyonların sağlanması için personellerin iyi seviyede bir eğitim almış olmaları gerektiğini söylüyor. Bu nedenle çalışanlar işe başlamadan önce pratik yapmak ve gereken yeterliliği kazanmak adına çeşitli modüllere tabi tutuluyor. Bu modüller üretim alanında her detayın işlendiği temel yeterlilik alanında gerçekleşiyor. Modülleri başarı ile tamamlayan çalışanlar takım lideri gözetiminde olgunlaşarak monozukuri felsefesini daha iyi kavrıyorlar.

Genel müdür MacNeil markanın kalitesi anlamında farklı bir konuya daha değindi. Bu konu lexus marka araçların piyasaya sürülmeden önce defalarca güvenlik testlerinden geçmesi ile alakalıydı. Lexus kalite gereksinimlerinin sağlanması için bu konuya çok hassasiyetle yaklaşıyor.

Burada net bir şekilde görüyoruz ki kalite anlayışının temelinde lexus’un detaylara odaklanma durumu söz konusu. Ünlü marka detaylara değer vererek hiçbir zafiyetle gündeme gelmek istemediğini sektörde ki başarısı ile net bir şekilde gösterdi. Müşteri geri bildirimlerine de gereken önemi gösteren lexus herhangi bir sorun karşısında hızlıca değişiklikleri yaparak müşterilerini mağdur etmiyor. Hal böyle olunca insanların neden lexus hayranı olduğunu sorgulamak pek akıllıca bir davranış gibi görünmüyor.

İkinci El Otomobil İlanları

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here