Klima, yaz ayındaki bunaltıcı sıcaklarda ya da kış ayındaki soğuklarda kurtarıcı görevini üstlenerek hayatımızı kolaylaştırıyor. Ancak sürücüler, yakıt tüketiminin artması endişesiyle klima kullanımından çekiniyor. Bununla beraber yakıt tüketimi; yapılan hıza, aracın motor gücüne, havanın sıcaklığına ve klima sistemine bağlı olarak değişebiliyor. Peki, sizce klima yakıt tüketimini ne kadar etkiler?

Klima Yakıt Tüketimini Etkiler mi?

Klima kompresörü, motordan aldığı güçle çalıştığı için yakıt tüketimini yükseltir. Bu durumun genel nedeni ise motorun çalışma yükünün artmasıdır. Ayrıca iki tür klima sisteminden bahsedilebilir. Otomatik klima, sıcaklığı kendisi ayarlayabilirken manuel klima, elle işletilen bir sistemdir.

Otomatik klima sistemi, manuel klima sistemine oranla sabit bir sıcaklığa ayarlanabildiği için daha verimlidir. Otomatik klima, ayarlanan sıcaklığa ulaştığında çalışmayı yavaşlatarak sıcaklığı sabitlediği için yakıt tüketimini düşürür. Manuel klima ise çoğunlukla uzun süre tam güçle çalıştığı için yakıt tüketimini arttırır. Bu noktada Dünya Sağlık Örgütünün (DSÖ) belirlediği ideal sıcaklık değerini (21 derece) korumakta fayda var. Bunun haricinde yeni nesil otomatik klimalı araçlarda istenilen araç içi sıcaklık ayarını otomatik olarak yapabilmek mümkün.

klima yakıt harcar mı

Ayrıca klima kullanırken yakıt tüketimini azaltmak istiyorsanız dikkat etmeniz gereken bazı noktalar var. Hızlı giderken cam açmak aracın aerodinamik yapısını bozduğundan dolayı yakıt tüketimini arttıracaktır. Sabit hızla yolculuk yaparken klimanın yakıta etkisi, cam açmanın etkisinden daha azdır. Bu noktada klima tercih etmek daha doğru ve tasarruflu bir yöntem olacaktır. Fakat tüm bu bilgilerin dışında düşük hızlarda (örneğin trafikte) klima kullanmak, cam açmaktan daha fazla yakıt tüketecektir. Ayrıca sıcakta kalmış aracınıza ilk bindiğinizde klima açmak yerine camlarınızı açıp klimanın iç dolaşımını kullanabilirsiniz. Sıcak hava, araç içerisinden çıktığında camları kapatarak klimanızı dışarıdan hava alacak şekilde ayarlamanız faydalı olacaktır.

Klima Kullanımında Motorun Gücü

Gücünü motordan alan klimanın yakıta olan etkisi markaya, modele, aracın yaşına, bakımına ve hızına göre değişir. Örneğin yüksek hacimli motorlar, daha az yakıt tüketir. Genel olarak klima sistemi doğru kullanıldığında yakıt tüketimine fazla etki etmez. Fakat bakımı aksatılan araçlarda yakıt tüketiminin arttığı görülebilir. Rölanti durumunda ise klimayı en düşükte kullanmak yakıt tüketimini ideal seviyede tutar. Klimanın polen filtresini düzenli olarak değiştirmek de yakıt tüketimini azaltır.

Aracınızın kliması çalışmıyorsa bazı klima arızaları gelişmiş olabilir. Bu durumun pek çok nedeni vardır. Bu nedenlerin bazılarını sizler için sıralayalım:

  • Klima sisteminin tıkanması
  • Klima kompresörünün çalışmaması
  • Soğutucuda kaçak olması
  • Arızalı A/C kondansatörü
  • Elektrik problemleri
Bu bilgilerin dışında klimanın nasıl çalıştığını veya klima kullanımın ipuçlarını merak ediyorsanız buraya tıklayıp detaylı bilgiler öğrenebilirsiniz.

2 YORUMLAR

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here