Biz otomobil tutkunları için sınıflandırma yapmak pek çok şekilde mümkündür. Gövde tiplerine göre, ülkelerine göre, tasarımlarına göre ve bir çok seçenek var. Benim en çok yapmayı sevdiğim ayrım modern ve klasiklerdir. Bu yazıda da otomobillerin modern ve klasik olmalarından, avantaj ve dezavantajlarından, varislerinden bahsedeceğiz.

Klasik Otomobil Nedir?

Klasik otomobil kavramının bir sözlük tanımı ve skalası yoktur. Otomobil tutkunları tarafından kabul gören hareketli sınırlar arasında tanımlanır. Biz tanımlamaya çalışırsak; Klasik otomobil temelde “Tarihi geçmiş, eskimiş” otomobillere verilen isimdir. Ancak bu tanımlama kesinlikle otomobil tutkunları için yeterli değil. Bir otomobili klasik yapan birden fazla detay bulunur. Yıl, nadirlik, değer vb.

Üretim Yılı

Bir otomobili klasik olarak adlandırabilmek için ilk gerekli detay üretim yılıdır. Otomobillerin klasik olabilmesi için üretiminin üzerinden uzun yıllar geçmiş olması gerekir. Ancak bu yılların da kesin bir tanımı bulunmaz. Örneğin 1986 model bir Porsche 959 rahatça klasik olarak adlandırılabilir. Ancak 1996 model bir Ferrari 360 Modena’yı üzerinden 26 sene geçmiş olmasına rağmen klasik olarak adlandıramazsınız. Bu biraz insanların algısına dayanan bir sınıflandırma sistemidir.

Nadirlik

Bir otomobilin klasik sayılabilmesi için bir diğer detay belirli bir nadirliğe sahip olmasıdır. Bir otomobil kendi zamanında seri üretim modeli olarak tanınmış ve binlerce, onbinlerce adet üretilmiş olabilir. Ancak yıllar geçtikçe otomobiller eskime ve kaza gibi sebeplerden hurdaya çıkarılırlar ve sayıları azalır. Sayısı azalan otomobil nadirleşmeye başlar ve değeri artar. İşte o zaman klasik olarak anılması daha gerçekçi ve kuvvetli bir hal alır.

Değer

Son kriterimiz olan değer maddi ve manevi olarak ikiye ayrılır. Maddi kısmı direkt olarak önce marka sonra da nadirliği ile bağlantılıdır. Örneğin bir dünya üzerinde aynı adette bulunan bir Ferrari modeli ile Ford modeline aynı değer biçilmez. Bunun yanında nadir bir Ford klasiği (Mesela Sierra RS500 Cosworth diyelim) aynı yıl üretilmiş bir Ferrari’den daha değerli olabilir. Çünkü daha az sayıda ve değerli üretilmiştir.
Manevi kısım ise otomobilin değer yargıları ile alakalıdır. Örneğin 1976 yılını düşünelim. Tofaş Murat 131 ilk o yıl piyasaya sürüldü ancak günümüzde bir klasik değil “Hurda” olarak kabul ediliyor. Ancak aynı yıla ait 4 kapılı sedan bir otomobil olan BMW E21 3-serisi, bir klasik olarak kabul ediliyor.

Aston Martin: Modern ve Klasik

Modern Otomobiller

Modern otomobiller günümüzde ve yakın zamanda, yıllarda üretilen otomobillere denir. Bu otomobiller klasiklere göre daha uygun fiyatlıdır ve hayatımızı kolaylaştıracak teknolojilere sahiptir. Peki bu avantajlara rağmen insanlar neden klasik otomobil sahibi olmak istiyor? Sebebi tek bir kelime ile açıklanıyor: Tutku. Buna daha iyi değinebilmek için Klasik ve Modern otomobillerin avantaj ve dezavantajlarını karşılaştıralım.

Modern Otomobillerin Avantajları: 
  • Modern otomobillerin en büyük avantajları teknolojileridir. Bir çok hayatınızı kolaylaştıran sistem bulunur. Örneğin otomotik vites ve elektrikli direksiyon sürerken harcadığınız eforu minimize eder.
  • Cruise Control, Şerit Takip sistemi gibi sürüş destek sistemleri sürerken yapmanız geren hareketleri azaltır.
Porsche 911 GT2
  • Modern araçların güvenlik sistemleri kaza oranlarını azaltır. Kaza durumlarında da sizi daha fazla korur. ESP sistemi kaymanızı, ABS sistemi frenleme esnasında yol tutuşunuzun kaybolmasını önler.
  • Konfor dediğimiz zaman yıllar geçtikçe araçların ses izolasyonu, süspansiyonları, sürüş destek sistemleri ve ergonomisi attığından bunun da artış gösterdiğini söyleyebiliriz.
2022 Maybach S-Class
  • Otomobiller yıllar geçtikçe daha verimli bir hal aldı ve almaya devam ediyor. Modern teknoloji ile otomobiller daha küçük motorlardan daha az yakarak daha çok performans ve menzil elde edebiliyorlar.
  • Modern otomobiller, teknolojinin bütün olanaklarından faydalanarak ve kendisinden önce geliştirilmiş otomobillerin bilgisinden faydalanılarak geliştirilir. Bu sayede otomobilin ürettiği güç daha düşük olsa bile alınan performans artar. 100hp gücünde bir klasik ve modern otomobilden alınan performans bir olmaz. Modern otomobil bu gücü daha verimli yola aktarır.
7. Nesil Volkswagen Golf
  • Modern bir otomobil arıza yaptığında, kazaya karıştığında üretimi hala devam ettiği veya yakın yıllarda bittiğinden yedek parçalarını bulmak daha kolay ve ucuzdur.
  • Fiyat, modern otomobillerin bir başka avantajıdır. Çoğunlukla seri üretim oldukları, teknoloji gereği üretimleri daha az maaliyetli olduklarından fiyatları daha düşüktür.
Maybach: Klasik ve Modern
Klasik Otomobillerin Avantajları:

Evet modern için bir çok avantaj saydık, klasiğe bir şey kalmadı şeklinde düşünebilirsiniz. Klasik otomobillerin avantajları daha çok manevidir.

  • Klasik otomobiller ağırlık olarak daha az donanım bulundurduklarından daha hafiftir. Hafif olmak daha az güçten daha çok performans elde etmek anlamına gelir.
  • Klasik otomobillerde daha az sürüş destek sistemi ve ara eleman bulunur. Bu özellikleri sayesinde sürücü ile araç arasındaki iletişim artar ve keyifli bir mekanik sürüş hissi doğar. Bu hissi çoğu yol otomobilinde bulamazsınız.
Ferrari 250 California SWB
  • Klasik otomobiller, herkesin sahip olamadığı nadir araçlardır. Klasik bir otomobile sahip olmak benzersiz bir mutluluk verir. Otomobiliniz sizi temsil eder, kişiliğinizi ve ilgi alanlarınızı yansıtır.
  • Klasik otomobiller sosyalleşmenize olanak sağlar. Benzer otomobiller ile ilgilenen insanlar genellikle kulüplerde bir araya gelerek sosyalleşmek vasıtasıyla hem keyifli zaman geçirir hem de otomobil tutkusunu yaşatır.
Mustang Eleanor
  • Klasik otomobillerin vergileri daha düşüktür.
  • Daha basit yapılara, teknolojilere sahip olduklarından modifiye etmek, değişiklik yapmak daha kolaydır.

Karşılaştırmamız bu kadar. Siz de artık klasik otomobilleri mi modern otomobilleri mi daha çok sevdiğinize karar verebilirsiniz. 🙂

Herkese keyifli sürüşler…

Arabam Garaj ile Arabanıza Uygun Fiyata Bakım Yaptırın

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here