İkinci el araç aldığınız zaman, bakımı ve onarımı söz konusu olduğunda, jantlarınız ve lastikleriniz düşündüğünüz ilk şey olmayabilir. Bununla birlikte, bükülmüş veya hasar görmüş bir tekerlek çok tehlikeli olabilir. Bükülmüş jantlarınız lastiklerinizi sıkıştırıp patlatarak kazaya neden olabilir. Ayrıca, mekanik sorunlara ve aracınızın kullanımı ve kontrolüyle ilgili sorunlara yol açarak tehlikeli durumlara yol açabilir. Bükülmüş bir  jantı nasıl teşhis edeceğinizden emin değil misiniz? Jantınızın bükülmüş olabileceğine ve tekerleğinizin değiştirilmesi gerektiğine dair en önemli 4 işaret. Başlayalım.

1. Direksiyon Sırasında Titreşim ve Titreme

Yamulmuş bir jantın en belirgin belirtilerinden biri, direksiyon kolonuna iletilen titreme ve titreşimdir. Bir jant büküldüğünde ve hasar gördüğünde, lastiğinizin yol yüzeyiyle eşit olmayan bir şekilde temas etmesine neden olur. Bu da araç sürerken “titreme” ve titreşime yol açar. Öndeki direksiyon kolonundaki titreme, ön jantınızın büküldüğünün bir işaretidir; koltuğunuzdaki veya aracınızın daha arkasındaki titreşim, arka jantınızın hasar gördüğünü ve ya büküldüğünü gösterir.

BMW Wheels

2. Arabanız Eskisi Gibi Kullanmıyorsa

Bükülmüş bir jant, lastik basıncınızla ilgili sorunlara ve diğer sorunlara yol açabilir ve aracınızın direksiyonunu ve performansını önemli ölçüde etkileyebilir. Arabanızı “çamurlu” hissediyorsa veya onu düzgün bir şekilde kontrol edemiyorsanız, bükülmüş bir jantınız olabilir.

3. Tekerleğinizde Görünür Hasar Varsa

Jant hasarı genellikle belirgindir, ancak büyük metal veya plastik jant kapaklarınız varsa, tekerleğinizdeki hasarı kolayca tespit edemeyebilirsiniz. Jant kapaklarınızı çıkarmanız ve herhangi bir hasar olup olmadığını görmek için lastiğinizi ve tekerleğinizi incelemeniz gerekmektedir. Jant kapağı çıkarıldıktan sonra, tekerleğinizde bariz hasar veya deformasyon olan herhangi bir alan olup olmadığını görmek için her bir lastiğinizin etrafına bakın. Ciddi hasar varsa değiştirilmesi gerekir.

4. Jantlarınız İnmeye Devam Ediyorsa

Tekerleğiniz, lastiğinize tam oturacak şekilde tasarlanmıştır. Tekerlek büküldüğünde ve lastikten uzaklaştığında, hava sızıntılarına, hatta kauçuğa baskı yaparak patlamaya neden olabilir. Lastiğiniz hızla iniyorsa ve kendinizi birkaç günde veya haftada bir şişirirken buluyorsanız, yavaş bir sızıntıya neden olan bazı lastik hasarlarınız olabilir. Bu lastikle sürmeye devam ederseniz, ciddi bir patlama riski altında olabilirsiniz, bu yüzden derhal tamir ettirmelisiniz.

 

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here