Otomobil parçalarının daha uzun ömürlü olması için araç sıvılarının doğru zamanda değiştirilmesi ve yeterli miktarda koyulması gerekir. Bu durum aracın tam performans sergilemesine yardımcı olur. Çünkü parçalar için yeterli miktarda sıvı olmazsa parçalar aşırı ısınabilir. Bugünkü içeriğimizde ise aracın performansında önemli rol oynayan şanzıman sıvısını ele alacağız. Öncelikle şanzıman yağı nedir konusuna değineceğiz. Ardından şanzıman sıvısına dair merak edilen soruları cevaplayacağız. Hazırsanız içeriğimize geçelim.

Şanzıman Yağı Ne İşe Yarar?

Motorun ortaya çıkardığı dönme kuvvetini tekerleklere ileten şanzıman, aslında bir aktarma organıdır. Şanzıman sistemi, kendi içerisinde pek çok dişliyi barındırdığı için yağlanmaya ihtiyaç duyar. Şanzıman yağı sayesinde parçaların ısısı düşürülür ve dişlilerin aşınması yavaşlatılır. Aslında yağ, vites kutusunda gezinerek parçaları kaplar ve koruyucu bir tabaka yaratır. Metalin metale devamlı temas etmesinden dolayı yeterli miktarda yağ kullanılmazsa metal yorgunluğu oluşur. Yağ sayesinde daha geç metal yorgunluğu yaşanır. Ayrıca motor yağı kadar yüksek sıcaklıklara dayanamayan şanzıman yağı, yüksek sıcaklıklarda işlevini kaybeder. Yağın renginde ve yapısında değişmeler yaşanır. Bu durumda şanzıman yağı değişimi yapılması gerekir. Son olarak bazı kaynaklarda şanzıman yağının şanzıman sıvısı olarak da nitelendirildiğini bilmek gerekir.

Bununla beraber şanzımandan daha iyi verim alınabilmesi için iyi bir şanzıman sıvısı seçilmelidir. Ciddi baskı altında çalışan şanzımanın tek kavramalı, çift kavramalı, CVT şanzıman gibi pek çok çeşidi bulunur. Bu noktada manuel ve otomatik şanzıman sıvıları birbirinden farklılaşacaktır. Aracınızın şanzımanına, markasına ve modeline uygun şanzıman yağını tercih etmeniz en doğrusu olacaktır. Hangi şanzıman yağını seçmeniz gerektiği arabanızın kullanım kılavuzunda yer alır. Tabi, şanzıman yağının fiyatı çeşidine göre değişecektir. Fakat elinizden geldiğince kaliteli şanzıman yağı kullanmanız aracınızın yararına olacaktır.

şanzıman yağı nedir

Otomatik Şanzımana Manuel Şanzıman Yağı Eklenir mi?

Teknolojik gelişmelerle birlikte araçlarda pek çok otomatik şanzıman türü ortaya çıktı. Manuel araçların sayısı kadar günümüzde otomatik araç sayısının da arttığını söyleyebiliriz. Aynı zamanda otomatik şanzıman, manuel şanzımana göre daha farklı ve karmaşık sisteme sahip. Otomatik şanzıman arızaları yaşamamak için uygun yağ kullanılmalıdır. Bu sayede şanzımanınızı daha iyi koruyabilirsiniz.

Şanzıman Yağı Kaç Yılda Bir Değişir?

Şanzıman yağı ne zaman değişir sorusu araç sahipleri tarafından sıkça merak edilir. Bu sorunun cevabını aracın kilometresi üzerinden verelim. Bazı kaynaklara göre bütün şanzıman çeşitleri için yağ değişimi her 60.000 kilometrede bir yapılmalıdır. Tabi, aracınız yaşlanmaya başladıysa ve sık arızalanıyorsa daha sık değiştirilmesi gerekebilir. Bu durum aracın periyodik kontrollerinde ortaya çıkacaktır.

Şanzıman Yağı Nasıl Kontrol Edilir?

Şanzıman yağının durumunu öğrenmek için düzenli olarak kontrol etmek gerekir. Her ne kadar araçtan araca yağın bulunduğu yer değişse de şanzıman yağının yerini öğrenmelisiniz. Eğer varsa yağı kontrol etmek için şanzıman yağı çubuğunu kullanmanız faydalı olacaktır. Bu çubuk otomatik vitesli araçlarda yer alır. Fakat şanzıman yağının yerini bulamadıysanız ve kontrol etmek için çubuğunuz yoksa oto servise götürerek işlemi gerçekleştirebilirsiniz. Genel olarak manuel şanzımanlı araçların kaputunun altında kontrol çubuğu olmadığı için bu tür bir yol tercih edilir.

Motor Yağı ve Şanzıman Yağı Farklı mıdır?

motor yağı

Motor ve şanzıman, uyumlu çalışan önemli sistem elemanları olmasına karşın farklı yağlar kullanırlar. Her iki sistemin de kendi çalışma mantığına uygun yağ kullanması gereklidir. Bu durumun temel sebebi yağların yapısı ve görevidir. Motor yağı, parçalar arasındaki sürtünmeyi ve ısıyı azaltır. Aynı zamanda motorun içerisine kaçan partikülleri toplayarak temizler. Şanzıman yağı da motor yağı gibi sürtünmeyi azaltıp ısıyı düşürür. Ancak asıl amacı, şanzıman sisteminde yer alan dişlilerin doğru zamanda geçişini sağlamaktır. Ayrıca şanzıman yağı, motoru yağına oranla daha uzun ömürlüdür. Son olarak motor yağlarının ise viskozite değerleri daha yüksektir.

Şanzıman Yağı Biterse Ne Olur?

Şanzıman yağının azaldığını ve bittiğini anlamanın bazı belirtileri var. Otomatik vitesli araçlarda yağın bittiğine dair şüpheniz varsa kırmızı olan kontrol çubuğundan yağın durumunu denetleyebilirsiniz. Bu noktada çubukta bulunan işaretlerden yararlanarak kolayca mevcut durumu anlamlandırabilirsiniz. Manuel arabalarda ise durum biraz daha farklıdır. Fakat sık görülen belirtilerden bazılarını açıklayalım. Öncelikle vites geçişlerinde zorluk yaşamak şanzıman yağının bittiğine işaret edebilir. Dişlilerden de her zamankinden daha yüksek ses gelir. Tabi, şanzıman sisteminizin ısısı her zamankinden daha yüksek olabilir. Aynı zamanda vites kendiliğinden atıyorsa yağı kontrol ettirmeniz gerekir. Eğer şanzıman sisteminizde herhangi bir çatlak ve kırık varsa yağınız devamlı olarak azaltıp bitirecektir. Aracınızın hareketsiz halde kaldığı süre boyunca yere sıvı akabilir. Yağın sızdığını anlamak için yere bakmanız yeterli olacaktır. Eğer yerde lekeler varsa sızıntı kolayca tespit edilir.

Şanzıman Yağı Değişmezse Ne Olur?

şanzıman yağı nedir

Partikül gibi maddelerin şanzıman sistemine zarar vermemesi için yağın düzenli olarak değiştirilmesi gerekir. Bu sıvı kurallarına uygun ve doğru şekilde değiştirilmelidir. Aksi halde şanzıman arızaları yaşayabilir ve yüksek fiyatlar ödeyebilirsiniz.

Şanzıman Yağı Nasıl Değişir?

Değişim işlemini alanında uzman personel yapmalıdır. Çünkü bu işlem bilgi ve teknik ekipman gerektirir. Şanzıman yağının değişimi araçtan araca fark edecektir. Fakat kısaca bir aracın yağ değişim işlemden bahsedelim. İlk olarak işlem, aracın altında gerçekleşeceği için araç düz bir zemine park edilir. Ardından askıya alınır ve yağın depolandığı yerdeki tapa açılır. İçerideki eski ve kirli yağ bir kaba aktarılır. Bazen tapadan kaynaklı arıza oluşabileceği için bu esnada yağ tapası da kontrol edilir. Tapa kontrol edildikten sonra yerine düzgünce takılır. Son olarak aracın kaputundan yeni şanzıman yağı eklenir. Şanzıman yağının miktarını, alanında yetkin personel belirleyecektir. Fazla şanzıman yağı, araca zarar vereceği için doğru miktarda eklenmelidir.

Bu içeriğimiz ilginizi çektiyse buraya tıklayarak farklı bir başlığımıza göz atabilirsiniz.

2 YORUMLAR

  1. Bu konuda zaman zaman kontroller yaptırırım. Özellikle eşimin otomatik vites aracında her bakımda mutlaka tüm sıvıları kontrol ettiririm. siz arabanıza bakın oda size.

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here