İngiliz Araştırmacılar Bataryalar İçin Lityum Üretme Peşinde

1
1020
İngiliz Araştırmacılar Bataryalar İçin Lityum Üretme Peşinde
Source: Thetimes.co.uk

İngiliz Araştırmacılar Bataryalar İçin Lityum Üretmenin Yeni Yolunu Buluyor

Lityum, elektrikli araçlarda kullanılan pillerin kritik bir bileşenidir. Lityum üzerinde çalışan İngiliz araştırmacılar, Cornwall ve İskoçya’da bulunan kayalardan lityum karbonat olarak bilinen bir kimyasal ürettiler.

İngiltere İçin Lityum Madenciliği Neden Önemli?

İngiliz Araştırmacılar Bataryalar İçin Lityum Üretme Peşinde

İngiltere, lityum üretimi için “Li4UK” adı verilen bir proje başlatmıştı. Bilinen hafif katı element olan lityum şu anda dünya çapında sadece birkaç ülkede çıkarılıyor. Elektrikli otomobiller yaygınlaştıkça da lityum için yeni kaynaklar aranmaya başlıyor. Mevcut lityum’un büyük çoğunluğu Avustralya, Şili, Çin ve Arjantin’de üretiliyor. Hatta Avustralya ve Şili’de yapılan üretim dünyadaki total üretimin dörtte üçüne denk. Burada üretilen lityumlar önce Çin’e gönderiliyor. Çin’de lityum pillerde kullanılmak üzere kimyasallarla işleniyor ardından da elektrikli araçlarda kullanılmak üzere otomobil üreticilerine satılıyor.

Halihazırda bu kadar karmaşık olan sistem çok fazla el değişikliği nedeniyle sürekli olarak pahalı hale geliyor. Üstelik yaşadığımız pandemi nedeniyle de sürekli olarak tedarik zincirlerinde aksamalar yaşanıyor. Bu nedenle ülkelerin kendilerinin ürettikleri az miktarda lityum bile altın değerinde oluyor.

Yakın Zamanda “Made in the UK” Piller Gelebilir

Merkezi, Ulusal Tarih Müzesi olan Li4UK projesinin baş araştırmacısı Profesör Reimar Seltmann, Birleşik Krallık’ta lityum üretmenin bir yolunu bulduklarını söyledi:

“Projedeki atılımlar, yakın gelecekte tamamen yerli bir süreçle akü bileşenleri üretmenin kapısını ardına kadar açıyor. Bu üç kısımda gerçekleştirilebilir. Birincisi, lityum İngiltere’nin sert kaya ham maddelerinden sağlanacak. İkinci olarak, bir lityum konsantresinin çıkarılması ve işlenmesi. Ve nihayetinde de “Made in the UK” pil hücresinin üretiminin mümkün kılınması. İş ortaklarımız tarafından ikinci adıma önümüzdeki birkaç ay içerisinde ulaşılabilmesi için gerekli adımlar atıldı.”

li4uk

Geçtiğimiz ay içerisinde The Times, AB ile yapılan Brexit anlaşmasına dair bir yazı yayınladı. Yazıda, İngiltere’nin gümrük vergilerinden zarar görmesini engellemek adına kendi batarya “gigafactory”lerini kurmak zorunda kalacağı belirtildi. Bu nedenle Li4UK projesinde alınan her başarılı sonuç İngiltere’yi hedefine bir adım daha yaklaştıracak ve daha az zarara uğramasını sağlayacaktır. Umarız benzeri bir proje yakında ülkemizde de başlatılır ve geç kalınmadan ülkemizde de kendi batarya fabrikalarımızı kurabiliriz.

İkinci El Elektrikli Otomobil Fiyatları

1 YORUM

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here