İletim Sıvısı Rengi Nedir? Neye Dikkat Etmeliyiz?

1
1506

İletim sıvısı şanzıman için gerekli olan en önemli bileşenlerden biridir. Yağsız bir şanzıman demek aracın mekanik parçalarının sürtünme katsayısı sonucu kilitlenmesi anlamını taşır.

Şanzıman sistemi bir aracın temel parçalarından biridir. İstenilen hızı elde etmek için tekerleklerde doğru miktarda motor gücü iletir. Aynı zamanda arızalandığı durumlarda tamir etmek veya değiştirmek için en pahalı ve karmaşık birimdir. Ancak, sistemin düzgün çalışması için iletim sıvısına ihtiyacı vardır. Maksimum performans için her zaman doğru iletim sıvısını kullanmalısınız. İletim sıvısı rengi, iletim sisteminizin sağlığını bilmenin en kolay ve en hızlı yoludur.

İletim sıvıları çeşitli görevleri yerine getirir. Dişli setlerini korozyona karşı korur, rulman ve dişli sistemlerini yağlar ve aynı zamanda düzgün debriyaj çarpışması için doğru sürtünme özelliklerini korurlar. Bu nedenle, iletim sıvılarının rengini kontrol altında tutmak önemlidir. İletim sıvısının rengi, iletim sistemindeki bir şeyin dikkat edilmesi gerektiğinde size bir uyarı verir.

İletim sıvıları bize neyi anlatıyor? Renkler üzerinden inceleyelim.

İletim Sıvısı Ne Renktir?

Şanzıman sıvısının rengi, kir gibi kirletici maddeleri topladığı ve sürtünmeye maruz kaldığı için değişmeye devam eder. Şanzıman sıvısı renk grafiği, sıvınızın belirli bir renginin ne anlama geldiğini ve yapılması gereken işleme yönlendirir. İletim sıvısının rengi ne kadar kontamine olduğuna ve onu kirleten şeyin ne olduğuna bağlıdır. Bu sıvının muhafaza edilmemesi aşırı ısınmaya, sızıntılara ve daha sonra onarılması veya değiştirilmesi gereken diğer iletim arızalarına yol açabilir.

İletim sıvısının rengini kontrol etmek için, şanzıman çubuğunu bularak başlayın. Çubuğu çıkarın ve bir kağıt havlu ile silin. Bez üzerinde bırakılan renk iletim sisteminin genel durumunu gösterir. Bu renk sizi yapmanız gereken eyleme yönlendirecektir. İletim sıvılarının çeşitli renklerinin sistem için ne anlama geldiğini öğrenelim;

Kırmızı İletim Sıvısı

Yeni iletim sıvısı kırmızı saydam olmalıdır. İletim sıvısı eskimediğinde veya kirlenmediğinde kırmızıdır. Bu renk ile iletim sisteminde herhangi ciddi bir sorun olmayacaktır. Sıvınız kırmızı renk olduğunda önerilen eylem düzenli olarak kontrol etmeye devam edilmelidir ve renk değişimi doğrultusunda gereken hamle zamanında yapılmalıdır.

Açık Kahverengi Yarı Saydam Sıvı

 

İletim sıvısının kırmızı rengi bir süre sonra açık kahverengiye dönüşür. Eğer iletim sıvısını kontrol ettiğinizde gördüğünüz renk açık kahverengiyse, bu iletim sıvınızın hala iyi durumda olduğu anlamına gelir. Bu renk ve doğru miktarda sıvı, iletim sistemini güvende tutacaktır. Herhangi bir renk değişikliği veya miktar için düzenli olarak sıvıyı kontrol ettirmeyi unutmayın.

Koyu Kahverengi Opak Sıvı

Koyu kahverengi iletim sıvısı kirli, kirlenmiş ve eski olduğu anlamına gelir. Bu renkteki iletim sıvısı sisteme yeterli yağlama sunmaz. Kötü yağlama iç parçalarda hasara ve aşırı aşınmaya neden olur. Ayrıca iletim sisteminde ısınmayı artırır, ve çeşitli şanzıman arıcalarına yol açabilir.

Bu renkteki iletim sıvısını not ettiğinizde, hasara neden olmadan önce harekete geçmeniz gerekir. Önerilen eylem iletim sıvısını değiştirmek olacaktır.

Çok Koyu Kahverengi Siyah

Bu renk, iletim sıvınızın durumunun zayıf olduğunu gösterir. Bu sıvı çok kirli, eski ve kontamine olduğunun bir işaretidir. Bu renk yanmış tost kokusu ile eşleştiğinde, oksidasyon sonucudur.

Bu durumda, hemen harekete geçmeniz gerekir. İletim sıvısı zaten bazı iç hasara neden olmuş olabilir. İletim sistemi iyi çalışıyorsa, sıvıyı bir an önce filtreleyerek hasar boyutunu azaltabilirsiniz. Ancak iletim sistemi hasar yapıldıysa, iletim sıvısını değiştirmeden önce biraz onarım yapmanız gerekebilir.

Açık Pembe Sıvı

İletim sıvısı açık pembe olduğunda, durum şiddetlidir. Bu, ya soğutucunun ya da suyun iletim sistemine girdiği anlamını taşır. Açık pempe rengine sahip bir iletim sıvısı Bu mühürleri yok eder ve sürtünme debriyajlarının parçalanmasına neden olur ve motoru kilitleyebilir.

Su, sızdıran veya hasar görmüş bir şanzıman yağı soğutucu hattı üzerinden iletim alır. Bu, iletimin tamamen arızalanmasına neden olabilir. Bu durumda, iletim sisteminizi değiştirmeniz veya yeniden onarım sürecine girmeniz gerekecektir. Bu değişimin oldukça pahalı olduğunu söyleyelim.

İletim Sıvısı Ne Renk Olmalıdır?

Temiz iletim sıvısının koyu kırmızı veya kırmızı yarı saydam renk olması gerekir. İletim sıvıları tanımlamaya yardımcı olmak için boyanır. Renk, sıvının ne zaman yaşanacağını ve ne zaman değiştirilmesi gerektiğini anlamanızı sağlar. İletim sıvısı yeni olduğunda, sarı, mavi olabilir ama çoğunluğu kırmızıdır. Farklı üreticilerin iletim sıvıları birçok türü vardır ve ne kullandığınız konusunda dikkatli olmalısınız.

İletim sıvısı zamanla ve kirlendiği için yapısında kararmalar meydana gelir. Soğutucu veya su gibi kirletici maddelerin yanlış işleyen bir filtreden geçmesi durumunda renk de değişebilir. İletim sıvısının normal rengini değiştirebilecek bir diğer neden de oksidasyondur. Renk yanmış bir koku ile birlikte geldiğinde oksidasyon olup olmadığını teyit edebilirsiniz.

Bir kişi iletim sıvısını ne zaman değiştirmeli? Bu durum Üreticinin el kitabına bağlıdır. Çoğu uzman her iki yıl veya 60.000 ve 100.000 km arasında değiştirilmesi tavsiye edilir. Ancak ağır vasıtalar, şanzıman taşıma yükü nedeniyle daha fazla ısı ürettiği için sık sık servise ihtiyaç duyarlar. Sadece iletim sıvısını kontrol etmeye devam edin ve koyu kahverengiye döndüğünde yağınızı değiştirin. Kaynak

 

1 YORUM

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here