Hyundai İoniq Hybrid ve Plug in Hybrid’leri Geri Çağırıyor

0
1296
Hyundai İoniq Hybrid

Hyundai İoniq Hybrid ve Plug in Hybrid modellerini geri çağırıyor. Araçlarda ana kontak rölelerindeki sorundan dolayı yangın tehlikesi bulunmakta.

Hyundai İoniq Hybrid ve Plug in Hybrid’lerde ki Sorunun Nedeni

Sorunun nedeni arka koltuğun altında bulunan bir röleden kaynaklanıyor. Bu röle üretim sırasında yanlış takılmış ya da gevşek bağlanmış olabilir.

Bu gevşek bağlantı sorunun ana nedenini oluşturuyor. Bu röledeki gevşek bağlantı elektrik direncine sebep oluyor. Bu da ısı birikimine neden oluyor. Bunun ardından yangın riski tehlikesi oluşma tehlikesi baş gösteriyor.

Bu sorun meydana geldiğinde HEV ikaz ışığında arıza uyarısı meydan gelebiliyor veya araç hiç çalışmayabiliyor.

İlk geri çağırma sırasında ısı hasarı olmayan araçlarda yedek röle değişimi yapıldı. Isı hasarı olan araçlara ise yeni güç röle grubu takıldı.

Hyundai İoniq Hybrid Araçlarının Sorundan Etkilenen Modelleri

Hyundai yaklaşık olarak 10.575 aracını geri çağıracak. 2017 ve 2018 yılları arasında üretime girmiş olan İoniq Hybrid ve plug-in modelleri geri çağırmaya tabi olacak.

Aslında Hyundai daha önce bu araçlarını 2018 yılında geri çağırmıştı. Ancak görünen o ki düzgün bir onarım ve incelemeden geçmemişler.

Hyundai’in tam olarak sorundan etkilenen araç ve üretim tarihleri ise şöyle:

16 Kasım 2016 ile 16 Ağustos 2017 yılları arasında üretim tarihli İoniq Hybrid modelleri.

10 Ağustos 2017 ve 11 Ağustos 2017 arasında montaj hattından geçen İoniq Plug-inn Hybrid modelleri.

Hyundai Tarafından Sorunun Fark Edilmesi

Firma bu sorunu daha önce 7 Mart 2018’de fark etti. Gelen rapora göre firmanın Güney Kore pazarındaki 2017 model Kia Niro bu sorunun fark edildiği ilk araç. Bu rapora göre aracın arka koltuğunda ısı hasarı aldığı bildiriliyordu.

Sorun Eylül 2018’de tekrar baş gösterdi. Sorunun ana röle bağlantısında olduğunu fark ettiler. Bu parçanın kalitesi düşük üretim sürecinden geçen bir tedarikçiden geldiğini öğrendiler.

Bu sorunu fark ettikten sonra üretici asıl geri çağırmasını bu araçlar için Ekim 2018 yılında başlattı.

Firma, 26 Haziran 2021 tarihinde geri çağırmadan sonra onarımdan geçmiş 2017 model İoniq hakkında yangın ihbarı aldı. Kasım ve Aralık 2021 tarihinde şirket 2017 Ioniq modellerin alev aldığına dair iki rapor daha aldı. Her ikisi de daha önceki geri çağırma da onarımda geçmişti. Mart 2022 tarihinde firma iki yangın ihbarı daha aldı.

Firma durumu değerlendirdi. Daha önce geri çağrılan araçlardan 11 tanesinin 4’ünde uygunsuz onarım yapıldığını fark etti. Bu yüzden firma İoniq modellerini tekrar geri çağırmaya karar verdi.

206 Haziran 2021 ve 6 Mart 2022 tarihleri arasında bu sorundan dolayı firmaya dokuz ihbar daha geldi. Amerika’da bu sorundan dolayı şu ana kadar herhangi bir kaza veya yaralanma raporu gelmedi.

Bu sorunun onarımı için firma bayileri güç röle tertibatı ve ana röleyi inceleyecekler ve gerekirse ayrıca değişim işlemi yapacaklar.

Firma 26 Ağustos 2022 yılı itibariyle kullanıcılara posta yolu ile bilgilendirme yapacak. Ayrıca 2018 yılında geri çağrılan modeller bile geri çağrılacak.

Aracınızın Sigortasını Yaptırmayı Unutmayın

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here