Honda CBX 1000 İnceleme

0
4443
Honda CBX 1000

20. Yüzyılın başlarından kalma bazı motosikletler üç basamaklı hızları kaldırabiliyordu. Ancak bu şekilde üretilen ilk süper motosiklet 1969 Honda CB750 idi. O zamanın ilk dört silindirli motoruydu. Ancak en hızlısı bile değildi. Ne var ki bu fiyatlarda daha önce hiç görülmemiş özellikler sunuyordu. Ancak 70’lerin sonunda, Kawasaki’nin Z1’i gibi motosikletlere kıyasla geride kalmaya başladı. Bu nedenle Honda, savaşmak için altı silindirli CBX 1000’i piyasaya sürdü.

Honda CBX 1000

Güçlendirilmiş CBX 1000

Mecum sitesinin bildirdiğine göre, 1979 Honda CBX 1000 ilk üretim altı silindirli motosiklet değildi. İtalyan markası Benelli, 1975 750 Sei modeli ile Japon şirketinden önce üretmişti. Aynı zamanda Honda’nın ilk altı silindirli motosikleti de değildi. Honda, 60’lı yıllarda RC166 gibi altı silindirli motosikletleriyle adından söz ettirmişti. Motosikletçi raporları, Honda CBX’in bu RC166 modeli gibi motorlardan teknoloji ve bilgi ödünç aldığını bildirdi.

Honda CBX 1000 Hakkında Detaylar

Honda CBX 1000 6 silindirli motosikletHonda CBX’in 1047cc altı silindirli motoru, 6 karbüratör, 24 valf ve çift üstten eksantrik mili sayesinde 103 hp güç sağlıyor. İlginç bir şekilde, Honda’nın o sırada test ettiği benzer boyutta dört silindirli bir motor vardı. Bu motor gözle görülür şekilde daha hafif olmasına rağmen yalnızca 5 hp daha az güç üretti.

Ancak, Honda’nın mühendisleri ve yönetimi, altı silindirli motorun çekiciliğini ve sesini beğendi. Bazıları onu eski usul Formula 1 araba sesiyle karşılaştırdı. Ayrıca, Iron & Air raporlarına göre Honda CBX’in 135 mil / saat hıza ulaşabiliyordu. Bu, onu dünyanın en hızlı üretim motosikleti yaptı. En azından Suzuki Katana çıkana kadar.

Aerodinamik Yapısı

F1 Sesli motor1981, Rider Magazine’e göre Honda CBX’in bir standarttan bir spor tur aracına dönüştüğünü gördü. Ortaya çıkan Honda CBX 1000 Super Sport, kapsamlı bir rüzgâr kaportası, sert yanlı heybeler ve ayarlanabilir bir arka mono-amortisör ile geldi. Ayrıca yeni kaliperler ve ön havalandırmalı çift diskli güçlendirilmiş frenlere sahipti. Üstelik bu frenler ön çatal da motorla birlikte gelen özel bir hava pompası kullanılarak ayarlanabilirdi.

Altı silindirli motor tam olarak yakıt tasarruflu olmasa da son derece sorunsuzdu. Bununla birlikte sesi kulağa harika geliyordu. Ancak, en üst sıradaki durumu göz önüne alındığında bile, bir satış başarısı değildi.

Altı Silindirli Olması Ağırlık Sorunu Yarattı Mı? Ağırlık sorunu

Motorun altı silindirli olması ağırlık konusunda sorun çıkardı. Yakıt ve sıvılarla birlikte, birkaç alüminyum ve magnezyum bileşen dahil edildiğinde çoktan 275 kilograma ulaşmıştı. Motorcycle Classics ‘in bildirdiğine göre, ilk modellerde durum daha da kötüydü. CBX yine de ağır ve hantal olmasıyla ün kazandı. Motorcyclist ‘in bildirdiğine göre, Amerikan testleri sırasında özellikle belirgin hale gelen bu sonuncusu, şasisinin rijitlik eksikliğinden kaynaklanıyordu.

Honda CBX 1000’in Sürüş Deneyimi

Sürüş Hissiyatı

Honda CBX modern süspansiyon ve lastiklerle dönem sürücülerini korkutsa da sürüşü oldukça kolaydı. Virajlı yollarda bile modern tur bisikletlerine ayak uydurabilirdi. Jay Leno, 1981 modelini yepyeni bir model satın aldı. Hatta bu motorun hâlâ sahibi ve sürmekten keyif alıyor.

İkinci El Honda CBX 1000 İlanları

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here