Hem Elektrikli Hem de Hızlı: VMC250EV! White Motorcycle Concepts’ten WMC250EV, Voxan Wattman’ı geçmeyi ve hız rekoruna sahip olmayı hedefliyor. Motosikletler genellikle hızlı araç modellerinden olmaktadır. Bunun başlıca sebeplerinden birkaçına baktığımız zaman tasarımları, hafif olmaları ve benzinli olmalarından dolayı hızlı olduklarını anlayabiliyoruz. Özellikle elektrikli arabaların yaygınlaşmasından sonra gözler motosiklet endüstrisine çevrilmektedir. Fakat elektrikli motosiklet üretimi, elektrikli araç üretimine göre daha zor ve riskli olmaktadır. Bunun sebebi; motosiklet yapısı ile araba yapısının birbirlerine göre çok farklı yapılarda olmasından kaynaklanmaktadır.

VMC250EV adlı elektrikli konsept motosiklete baktığımız zaman dünyanın en hızlı motosikleti olmaya aday olduğunu görmekteyiz. Özellikle çok farklı bir tasarıma sahip olması, motosikletin hızlı olduğunu ortaya çıkarmaktadır. Bununla birlikte elektrikli motosikletler süper hızlı ve oldukça havalı olabileceklerini kanıtlamaktadırlar. Ayrıca Kasım 2020 itibariyle dünya şampiyonluğunun en hızlı elektrikli motosikleti, kara hız rekorunu kırabilmek için olarak yapılan Voxan Wattman tarafından üretilmiştir. Bu motosiklet 408 kilometre hıza ulaşarak, dünyanın en hızlı elektrikli motosiklet unvanına sahip olmuştur.

Bugünkü yazımızdaki motosiklet ise White Motorcycle Concepts tarafından üretilen WMC250EV modelidir. Amerikalı şirket, Voxan Wattman’ı geçmeyi ve dünya hız rekoruna sahip olmayı planlamaktadır. Ayrıca Whine Motorcycle Concepts, şimdiden en hızlı elektrikli motosikleti ürettiğini iddia etmektedir. WMC250EV adlı elektrikli konsept motosiklete baktığımız zaman bilindik motosikletlerin birçoğundan çok daha farklı ve özel olduğunu anlayabiliyoruz. Ayrıca WMC250EV, şimdiye kadar gördüğümüz en farklı tasarımdaki ve yapıdaki bir motosiklet olmaktadır.

White Motorcycle Concepts Nedir? Hem Elektrikli Hem de Hızlı: VMC250EV

White Motorcycle Concepts, motor sporlarında 22 yıllık deneyime sahip bir motosiklet üreticisi/geliştiricisi firmadır. Birinci sınıf Formula 1 takımlarıyla çalışmış bir mühendis olan Robert, White Motorcycle Concepts’in beynidir. Robert,  Prodrive’ın LMP1 prototipleri, Aussie V8 Supercars ve Mercedes’in F1 arabası gibi birçok farklı yarış arabası hakkındaki her şeyi ayrıntılarına kadar bilmektedir. Ayrıca dünyanın en hızlı elektrikli motosikletini yapmak için White Motorcycle Concepts, 2,5 milyon pound değerinde hibe almak için diğer uzman markalar ve yatırımcılarla işbirliği yapmaktadır. WMC250EV’nin yapımında “RML Group (öncü pil teknolojisini destekler), TotalSIM (bilgisayar akışkanları dinamiği) ve Ace Technologies (hafif kompozitlerde uzman)” ile işbirliği yapmaktadır.

İlginç Tasarımı ve Üstün Teknolojisi Hem Elektrikli Hem de Hızlı: VMC250EV

Bu motosikletin ön kısmından başlayan ve kuyruk kısmına kadar ilerleyen büyük bir delik bulunmaktadır. Bu delik motosikletin en önemli noktalarından biri olmaktadır.  “V-Air” olarak adlandırılan bu teknoloji, motosikletin merkezinde bulunan uzunlamasına bir kanal görevi görmektedir. Ayrıca V-Air teknolojisi, havayı motosikletin etrafından geçirmektense içinden geçirmektedir. Böylece bu motosiklet, sürtünmeyi yüzde 70 oranında azaltmaktadır. WMC250EV’nin yapısı ve elektriksel mekanizmaları, V-Air teknolojisiyle oldukça uyumlu olmaktadır. Bu yüzden WMC250EV, rakip elektrikli veya içten yanmalı motorlara sahip araçlara göre avantajlı ve hızlı olmaktadır. Ayrıca WMC250EV’nin elektrik motoru, motosikletin gövdesinin altında yer almaktadır. Böylece elektrikli motosikletin yol tutuşu ve dengesi artmaktadır.

White Motorcycle Concepts’in bu motosiklete kattığı bir diğer şey de motor sporlarındaki zamanından ilham alıyor. Yani bu motosiklette, tıpkı F1 arabalarında olduğu gibi rejeneratif frenlemeden gelen yüksek enerji geri kazanımı var olmaktadır. Ayrıca bu sistem, WMC250EV’de ön tekerlekteki aktarma organlarına bağlı olmaktadır. Bu sayede fren mesafesi daha da kısalmakta ve fren dozajı, rakip motosikletlerin 2 katı daha iyi bir olmaktadır. Bu sistemde iki adet 20kW’lık motorun ön tekerleğe güç verdiğini görmekteyiz. Ayrıca bu motosikleti iki tekerlekten çekiş yaptığı için sahip olduğu özellik “D-Drive” adındaki yeni bir teknolojik gelişim olmaktadır. Diğer iki adet 30kW’lik motor arka tekerleğe güç sağlamaktadır. Böylece 134 beygir gücündeki WMC250EV, 300 kilo ağırlığında olmaktadır.

Farklı Oturuş Pozisyonu Hem Elektrikli Hem de Hızlı: VMC250EV

WMC250EV, alışılmış süper spor motosikletlere göre çok daha farklı bir oturuş pozisyonuna sahip olmaktadır. WMC250EV’nin sürücüsü, motosiklete adeta sarılarak yolculuk etmektedir. Bunun en önemli sebebi; sürtünme katsayısının ve rüzgar direncinin azaltılmak istenmesinden dolayı olmaktadır. Farklı oturuş pozisyonu sayesinde WMC250EV 408 kilometre hıza ulaşmaktadır. Fakat White Motorcycle Concepts, WMC250EV’nin dünyanın en hızlı elektrikli motosikleti olduğunu söyleyebilmesi için Voxan Wattman’ın rekorunu kırmak zorunda. Bu yüzden gelecek haftalarda WMC250EV’nin yeni bir hız denemesi yapacağını düşünüyoruz. Sonuç olarak “Hem Elektrikli Hem de Hızlı: VMC250EV” adlı içeriğimizdeki ele aldığımız WMC250EV, rakip elektrikli modellere göre çok daha farklı olmaktadır. Ayrıca şu ana kadar yapılmış en farklı motosiklet tasarımı karşımıza çıkmaktadır.

İkinci El Motosiklet İlanları

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here