Yolculuğun huzurlu bir şekilde gerçekleşmesi için güvenli sürüş kurallarına dikkat edilmelidir. Çünkü sürücülerin araba kullanırken yaptığı hatalar, büyük güvenlik açıklarını beraberinde getirir. Hatta bu hataların sonucunda trafik kazası ve can kayıpları yaşanabilir. Sürüş esnasında dikkat edeceğiniz bazı kurallar, çevrenizdekilerin güvende olmasını sağlar. Bu noktada dikkat edilmesi gereken pek çok konu mevcut. İçeriğimizde araç kullanırken dikkat etmeniz gereken bazı konulara değineceğiz.

Sürüş Hataları

Araba kullanırken dikkatimizi tümüyle yola vermemiz sürüş güvenliği açısından çok önemlidir. Kendinizi dış etkenlere veya yapılması muhtemel sürüş hatalarına ne kadar az maruz bırakırsanız o kadar güvende olursunuz. Örneğin göbeklerde araç üstünlüğünü unutmamanız, köy yollarındaki ikaz tabelalarına uymanız ve ıslak yollarda ani fren yapmamanız sizi felaketlerden korur.

Virajlara Hızlı Girmek

virajlı yol

Viraj, araçlar için yolculuklardaki en tehlikeli alandır. Virajın keskinliğine göre aracınızın hızını ayarlamanız gerekir. Fakat pek çok sürücü, virajlara yüksek hızla girdiği için kazalara sebebiyet verebilir. Bu sebeple virajlı yolları kullanırken hızınızı azaltmalısınız. Ayrıca çift yönlü virajlarda hızlı gitmek ve şerit ihlali yapmak büyük tehlikeler doğurur. Çünkü karşıdan gelen araç, sizi göremeyebilir.

Hafif Yağışlarda Hızlı Gitmek

yağmurda araba kullanmak

Yağmur başlangıçlarında aşırı hızlı gitmek felaketleri beraberinde getirir. Bunun temel sebebi ise yoldaki toz ve kirlerin yağmurla birlikte daha kaygan hale gelmesidir. Özellikle ıslak yolda ani fren yapmak, aracın kaymasına neden olabilir. Bu tarz havalarda daha yavaş ve kontrollü gitmeniz sizler için faydalıdır.

Takip Mesafesini Korumamak

takip mesafesi

Öndeki araçla aranızda takip mesafesi bırakmanız olası zincirleme kazalarının önüne geçmenize yardımcı olur. Bazı sürücüler, buna dikkat etmese de takip mesafesi bırakmak  hayat kurtarır.

Yorgun Araba Kullanmak

yorgun araba kullanmak

Yorgun araba kullanmak, hem gece hem de gündüz büyük tehlike yaratır. Çünkü yorgun veya uykulu olduğunuzda yola ve trafik levhalarına daha zor adapte olursunuz. Aynı zamanda ani vermeniz gereken tepkileri daha yavaş verebilirsiniz.

Evcil Hayvanlara Uygun Ortam Sağlamamak

sürüş önerileri

Eğer evcil bir hayvan ile seyahat edecekseniz gerekli sürüş güvenliğini sağlamalısınız. Örneğin köpeğinizin yolda gördüğü bir nesneye ya da kişiye verdiği tepki, sizi ani manevraya teşvik edebilir.

Tali Yollarda Dikkatsiz Davranmak

sürüş önerisi

Tali yoldan ana yola kontrolsüz girmemek gerekir. Çünkü ana yolda ilerleyen diğer sürücüler, sizi fark edemeyerek çarpabilir. Bu sebeple yan yoldan ana yola geçecekseniz önce durmalı ve herhangi bir aracın gelip gelmediğine bakmalısınız.

Sürücülerin Kararsız Olması

sürüş önerileri

Kararsız sürücüler nedeniyle pek çok trafik kazası yaşanabilir. Örneğin döneceğiniz sapağı kaçırdığınızda ani olarak sapağa yönelmemeniz doğru olan davranıştır. Çünkü yapacağınız ani manevra sonucunda arkanızdan gelen ya da sapağa giren sürücüler etkilenebilir.

Kulaklıkla Müzik Dinlemek

sürüş hataları

Trafikte kulaklıkla müzik dinlemek tehlikeye yol açar. Dış dünya ile olan ilişkinizi keseceğinden dolayı olası tehditlere açık hale gelirsiniz. Örneğin duymanız gereken korna ve motor seslerini duyamadığınız için kendinizi ve diğer sürücüleri tehlikeye atarsınız.

Kaliteden Ödün Vermek

sürüş önerisiAracınıza gereken bir parçayı ucuz olması sebebiyle tercih etmeniz avantajlı gözükse bile büyük dezavantaj yaratır. Örneğin ucuz lastik satın almak, sürüş deneyiminizi ciddi anlamda etkileyecektir. Fren mesafesinde ve yol tutuşunda iyi performans sergileyen kaliteli lastik almanız daha faydalıdır.

Trafikte Saygısız Davranışlarda Bulunmak

yaya geçidi

Engelli park yerine araba park etmek, gereksiz korna çalmak, yüksek sesle müzik dinlemek, yaya geçitlerine araç park etmek ve yayalara yol vermemek bazı sorunlara yol açar. Örneğin yüksek sesle müzik dinleyen kişiler, gürültü kirliliğine neden olabilir. Bu sebeple trafikte diğer kişilere saygılı olmak oldukça önemlidir.

Makas Atmak Ve Emniyet Şeridine Girmek

hatalı sollama

Makas atmak, diğer sürücülerin dikkatini oldukça dağıtan faktörlerden biridir. Çünkü trafikte iki veya daha fazla aracın arasından dikkatsizce geçerek ani manevralar yapmak, diğer sürücüleri şaşırtabilir. Ayrıca trafikten kaçmak için gereksiz yere emniyet şeridini kullanmak doğru değildir.

Periyodik Bakımı Aksatmak

periyodik bakım

Son olarak aracınızın periyodik bakımını aksatmamalısınız. Bakımı aksatılan otomobiller, daha sık arızalanacağı veya arızalardan haberdar olunamayacağı için tehlike arz eder. Bu şekilde bakım maliyetini azaltmaya çalışmak ileriye dönük daha büyük sorunlara neden olur.

Aynı zamanda en sık ihlal edilen trafik kazalarına dair bilgi edinmek için buraya tıklayın!

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here